Arama

Kadim şifa kaynağı Zeytinyağı

Asırlardır soframızı süsleyen, antioksidan, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin olan zeytinyağının faydaları saymakla bitmiyor. Dünyanın en eski ve sağlıklı besinlerinden olan zeytinden damıtılan zeytinyağı, hastalıklara şifa olduğu gibi doğanın devamı için de önemli bir konumda duruyor.

Beş bin yıllık bir maziye sahip olan zeytin, asırlar boyunca şifa ve lezzet kaynağı olarak bilindi. Zeytin ağacı bereketin bir simgesi olarak kabul edildi.

◾ Modern zamanda ortaya çıkan fast food kültürü ise tüm yararlı besinler gibi zeytin ve zeytinyağını da geriye iterek kendisine bir varlık sahası tesis etti.

Sık tüketilen besinlerin bilinmeyen faydaları!

◾ Oysa zeytin ve zeytinyağı asırlar boyunca insanoğlunun en sağlıklı şekilde yaşamasını sağlayan önemli gıdalardan biri olmuştu.

◾ Zeytin ve zeytinyağının Allah Teala'nın ayetleri ve Resulullah'ın (SAV) hadis-i şerifleri vesilesi ile de bir şifa kaynağı ve iyileştirici gücü olan bir besin olduğunu idrak ederiz.

Stres yaptığınızda vücudumuzda neler oluyor

O su sayesinde sizin için, çok sayıda meyvelerin bulunduğu, yiyip beslendiğiniz hurma bahçeleri, üzüm bağları; kezâ Sînâ dağında yetişen, hem yağ hem de yiyenlerin ekmeğine katık veren bir ağaç (zeytin ağacı) meydana getiririz.

Mü'minûn Suresi 19 ve 20. Ayetler

Mü'minûn Suresi 19 ve 20. Ayetleri okumak ve mealini dinlemek için tıklayın

Mü'minûn Suresi 19 ve 20. Ayetler Tefsiri

➡ Allah'ın, kendi yarattıklarından habersiz olmadığını, aksine ilmi ve hikmetiyle evreni bir düzen içinde kurduğunu ve yaşattığını gösteren en ilgi çekici kanıtlardan biri olarak yağmur olayı, bu olayın etkisi ve hayata katkısı hatırlatılmakta, bu konudaki ilâhî yasalardan bazısına işaret edilmektedir. Bunlardan biri yağmurun "uygun ölçüde" indirilmesidir. Zaman zaman –belirli sebeplere ve hikmetlere bağlı olarak– bölgelere ve tabiat şartlarına göre yağmurun ihtiyaçtan az veya çok yağması yüzünden bazı sıkıntılar, âfetler yaşanmakla beraber dünyanın geneli dikkate alındığında bu durumlar istisnaî olup yağmur olayının canlılar için yararını esas alan yasalara göre cereyan ettiği, bu hususta bir düzenin hâkim olduğu görülmektedir.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Gökten su indiren O'dur. (Buyurdu ki:) İşte biz her çeşit bitkiyi onunla bitirdik. O bitkiden de, kendisinden üst üste binmiş taneler bitireceğimiz bir yeşil bitki, hurmanın tomurcuğundan sarkan salkımlar, üzüm bağları, zeytin ve nar bahçeleri meydana getirdik; birbirine benzeyeni var, benzemeyeni var. Meyve verirken ve olgunlaştığı zaman her birinin meyvesine bakın! Kuşkusuz bütün bunlarda inanan bir topluluk için ibretler vardır.

En'âm Suresi 99. Ayet

En'âm Suresi 99. Ayeti okumak ve mealini dinlemek için tıklayın

En'âm Suresi 99. Ayet Tefsiri

➡ Aynı yağmurla sulandığı halde sayılamayacak kadar çok çeşitli cinslerde bitkiler veren yeryüzündeki tabiat hârikalarından bir demet sunulmakta ve bunların, şuursuz tabiatın, kör tesadüfün sonucu olmayıp yine o ulu kudretin eserleri olduğu bildirilmekte; bunların her birinde inanan insanlar için âyetler, yaratıcısına delâlet eden tecelliler bulunduğuna dikkat çekilmektedir.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Allah o su ile size ekin, zeytin, hurma, üzüm ve daha türlü türlü ürünler de bitirir. İşte bunda düşünen bir topluluk için büyük ibret vardır.

Nahl Suresi 11. Ayet

Nahl Suresi 11. Ayeti okumak ve mealini dinlemek için tıklayın

Nahl Suresi 11. Ayet Tefsiri

➡ "Gökten indirilen su", Kur'an'ın en çok başvurduğu kozmik delillerdendir. Bunun sebebi de, bütünüyle hayatın varlığı ve devamının suya bağlı bulunması ve suyun yararlanılabilir hale gelmesinde yağmurun taşıdığı önemdir. Bütün gezegenler içinde dünyanın bilinen en farklı özelliği, Allah'ın burada suyu yaratmış olmasıdır. Ayrıca yağmurun insan ve diğer canlılar, bitkiler için taşıdığı özel önem dolayısıyla konumuz olan âyette de görüldüğü gibi Kur'an'da yağmur ve onun sonuçları sayesinde elde edilen bazı temel ürünler bilhassa hatırlatılmakta, Allah'ın bu benzersiz lutfuna dikkat çekilerek bunlar üzerinde düşünmek, lutuf sahibini tanıyıp şükretmek gerektiği bildirilmektedir.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN