Geleceğin meslekleri
Dijital çağ olarak nitelendirilen günümüzde teknoloji oldukça hızlı bir şekilde gelişim göstermektedir. Bu değişim eğitim, sağlık, ticaret ve iş olmak üzere pek çok alanı da dönüştürmektedir. Yıllardır var olan mesleklerin bazıları yok olmakta, bazıları dönüşüm geçirmekte, bazıları ise yeni bir iş alanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Sizin için teknolojinin açtığı yolda ilerleyen geleceğin mesleklerini araştırdık.
YAPAY ZEKA UZMANI
🔸 Günümüz dünyasında teknoloji ve yapay zeka, yaşamın ayrılmaz bir parçası halindedir. İnsan zekasını taklit ederek, kodlanan komutlar aracılığıyla hareket eden ve belirli işleri yapan yapay zeka, iş sektöründe önemli bir karşılık bulmaktadır. Bunun neticesinde de yeni çalışma alanları ortaya çıkarmaktadır. Yapay zeka uzmanlığı da teknolojinin gelişmesiyle ortaya çıkan mesleklerden biridir.
🔸 Yapay zeka uzmanının görevi, makinelerin verimli şekilde hareket etmelerini sağlamak amacıyla programlamak ve makine öğrenme algoritmalarını tasarlamaktır. Yazılım firmalarında çalışan uzmanlar, birçok problem karşısında makinelerin çalışmasını, karar verme süreçlerini ve sistemlerin organizasyonunu gerçekleştirir.
YAPAY ZEKA UZMANI NASIL OLUNUR?
🔸 Yapay zeka üzerine çalışmalar yapacak olan kişinin C ve C++, Python ya da Java gibi kodlama türlerine, matematik, istatistik, veri analizine hakim olması gerekir. Analitik becerilere ve iyi bir analiz yeteneğine sahip olmalıdır.
🔸 Üniversitelerin 4 yıllık bölümleri olan Yapay Zeka Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Matematik Mühendisliği bölümlerinden mezun olanlar, bu sektörde çalışabilir. Ayrıca bu alanda çalışmak isteyen biri, dışarıdan eğitim alarak da kendini geliştirebilir.
İNTERNET VE AĞ TEKNOLOJİLERİ
🔸 Dijital çağ olarak nitelendirilen dönemimizde teknoloji her geçen gün daha da gelişim göstermektedir. Bu süreçte teknolojinin üretimi için yazılımlar kadar donanım da önem kazanmaktadır. İşte tam da bu noktada devreye internet ve ağ teknolojileri girmektedir.
🔸 İnternet ve ağ teknolojileri, teknolojiyi kullanmak için gereken donanımın kurulumu, internetin ve diğer yazılımların içinde bulunduğu sistemlerin ve ağların kurulumu, bunların güvenliğini sağlamayı kapsar.
İNTERNET VE AĞ TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ NEDİR?
🔸 Üniversitelerin iki yıllık bölümü olan İnternet ve Ağ Teknolojileri, internet altyapı ve donanımı, işletim sistemleri, sunucular, aktarma cihazları gibi donanımların kurulması ve yönetilmesini üstlenecek elemanlar yetiştirir. Buradan mezun olan kişiler, bilişim sektöründe, kurumsal firmalar bünyesinde IT veya network uzmanı olarak görev yapabilir.
🔸 Bu bölümü seçmeyi ve kariyer hayatını böyle bir alanda şekillendirmek isteyen kişilerin bilgisayara ilgi duyması, internet teknolojilerini yakından takip etmesi gerekir. Kendisini internet güvenliği konusunda sürekli geliştirmeli, büyük ölçekli işletmelerin kullandığı altyapı ve teknoloji ürünlerine ilgi duymalı, bilgisayarı kullanmanın yanı sıra sistemi yöneten kişi olmalıdır.
SOSYAL MEDYA UZMANLIĞI
🔸 Kullanıcıların internet aracılığıyla paylaşım yaptığı, bilgi edindiği ve içerik ürettiği platformlardan oluşan sosyal medya, günümüzüde her yaştan bireyin aktif olarak kullandığı iletişim ortamlarıdır. Boş zaman aktivitesi olmanın yanı sıra para kazanma aracı haline gelen sosyal medya, hem bireylerin hem de kurumların yer aldığı bir alana dönüşür.
🔸 Ticaret ve reklamın geleneksel medyadan sosyal medyaya geçmesi ile burada bir çalışma alanı oluşmasını sağlamıştır. Sosyal medya uzmanlığı adı verilen iş kolu da, herhangi bir kişi ya da şirketin, isim veya marka bilinirliğini arttırmak amacıyla çalışan ve pazarlama faaliyetlerini geliştirmek ile sorumlu kişinin görevidir.