Arama

Fındığın serüveni

Bazı yemişler bazı bölgelere hastır. Karadeniz bölgesinin en önemli üretim ve geçim kaynağı hiç şüphesiz ki fındıktır. Lezzeti ve faydaları ile önemli bir besin kaynağı olan fındık, büyük bir emek, özveri ve disiplin ile yetiştirilir. Sizin için fındığın üretiminden sofralarınıza nasıl bir serüven yaşadığını araştırdık...

FINDIK NEREDE YETİŞİR?

🔸 Humus bakımından zengin olan fındık, hafif kumlu, killi ve serin toprakları sever. Bu nedenle de bol yağış alan, nemli ve mutedil iklime sahip Karadeniz bölgesinde yetişir.

🔸 Karadenizin en gözde yemişi fındığın hasatı ağustos ayında gerçekleşir. Başta Giresun olmak üzere Ordu, Rize, Trabzon ve Artvin köylerinde bu dönem içinde hummalı bir çalışma olur.

FINDIK NASIL TOPLANIR?

🔸 Karadenizin zorlu arazisi ve dik yamaçları nedeniyle fındık genellikle dallar ırganarak yerden toplanır. Ardından çuvallarla harmana taşınan yemiş, buraya serilir.

🔸 Bahçedeki bütün fındıklar toplanınca patoz adı verilen harman makinesi ile yeşil kabuklarından arındırılır. Çeç hale gelen yemiş, güneşe serilerek birkaç gün kurutulur. Ardından boş ve kırık fındıklar ayıklanarak satmaya elverişli hale getirilir.

Irganmak: Sallanmak
Çeç: Kabuğu çıkartılmış fındık

Geçmişten günümüze üzerlik otu

FINDIK YETİŞTİRME USULÜ

🔸 Nasıl ki her bitkinin kendine göre yetiştirme yöntemi varsa fındık ağaçlarının da aynı şekilde üretim teknikleri vardır. Hizmet edilmediğinde verimi düşen fındık, halk arasında ışka adı verilen kök daldan büyür.

🔸 Bir metre kadar olduğunda dibinden sökülen ışka, boş tarlalara dikilir. Ekildikten 3 sene sonra peyderpey fındık vermeye başlar. Böyle böyle dikilen ışkalar büyüyerek yemyeşil dallarıyla fındık bahçesini oluşturur.

GÜBRE SÜRECİ

🔸 Eski dönemlerde bahçelerin verimini artırmak için kireç ve hayvan gübresi kullanılırken günümüzde suni gübreler ile bahçe bakımı gerçekleştirilir.

🔸 Kışlık gübre olarak da anılan bu bahçe hizmeti, aralık ayından şubat ayına kadar geçen süreçte yapılır. Toprağa 10 santim derinlikte gömülen gübrelerin üstü toprakla kapatılır. Yapılan kışlık gübre 3 sende bir yinelenir. Ayrıca nisan ve mayıs aylarında toprağa yazlık gübre de atılır.

En faydalı yiyecekler

FINDIK BAHÇESİ BAKIMI

🔸 Bahçeye yapılan hizmetler gübre ile sınırlı kalmaz. Çünkü fındık ocakları yetişme sürecinde sarmaşık gibi birbirlerine karışarak verimi düşürebilir. Bunun önüne geçmek için ocaklar arası boşluk bırakılır ve tırpanla fazla dallar kesilir.

🔸 Halk arasında bahçe ayıklamak olarak adlandırılan bu işlem, her sene düzenli olarak mutlaka yapılmalıdır. Aksi takdirde başına buyruk şekilde uzayan dallar fındık üretiminde sıkıntı oluşturabileceği gibi toplanma aşamasında da zorluk yaşanmasına sebep olur.

Ocak nedir?

Birkaç fındık dalının daire oluşturacak şekilde toprağa ekilmesi sonucu oluşan ağaç bütününe verilen isimdir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN