Arama

Dikiş makinesinin icadına dair az bilinen detaylar

Osmanlı'da ilk olarak satışa başlayan dikiş makinesinin hangi marka olduğunu biliyor musunuz? Peki, makineyi dağ köylerine kadar ulaştıran, ücretsiz nakış ve dikiş kursları düzenleyen ilk firmayı? Sizler için dikiş makinesinin icadına dair az bilinen detayları derledik.

Thimmonier bu olayın ardından yoksul bir hayat yaşadı.1833 yılında ABD'de Walter Hunt isimli bir mucit tarafından geliştirilen çift dikiş yapabilen makina icat edildi.

Kumaş dokumasında sanayileşme ve iplik üretiminin gelişmesi ile artık dikiş dikmenin el ile yeterli gelmeyeceği görüldü; 1755 yılında Londra'da bulunan İngiliz Birleşik Krallığı İhtira Beratı (patent) bürosuna, Alman Charles Frederic Weissental dikiş makinesi teknik çizimleriyle başvurdu.

24 Haziran 1755 tarihinde makinenin ilk patentini aldı. Mucidin büyük buluşu parasızlık yüzünden çizimden öteye geçemedi.

35 sene sonrasında marangoz Thomas Saint, ayakkabı derisi ve çizme dikmek için bir makine icat etti. Büyük ve ağır olan, yerinde uzmanların incelediği makineye 24 Temmuz 1790 tarihinde 1864 sıra nosu ile patent verildi

Bugün kullandığımız ucu delikli makine iğnesini 1800 yılında Kuzey Almanya'da ilk bulan ve kullanan kişi Balthasar Krems'di. 1830 tarihinde Fransız Barhelemy Thimoner ilk işe yarayan, herkesin çalıştığına şahitlik yapacağı ve ilk dikiş makinesi kabul edilecek makineyi icat edip, Fransız Hükümeti'nden patent aldı. Makinenin bütün çerçevesi tahtadan olup, hareket eden parçaları ise madendir. Makine iğnesi sağdan sola doğru gidip gelme özelliğine sahiptir. Makine, Londra Fen Müzesi'nde halen sergilenir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN