Arama

Ara tatilde kaliteli vakit geçirebileceğiniz müzeler

Yorucu bir eğitim-öğretim döneminin ardından öğrenciler, ara tatile girdi. Milli Eğitim Bakanlığı, öğrenciler için eğitici ve öğretici etkinlikler hazırladı. Öğrencilerin uygulayacağı bu programların yanı sıra hem öğrenip hem de keyifli vakit geçirebileceği müzeleri sizler için derledik.

  • 3
  • 19
YEREBATAN SARNICI GİRİŞ ÜCRETİ
YEREBATAN SARNICI GİRİŞ ÜCRETİ

Sarnıç, Kültür Bakanlığı'nın bünyesinde hizmete açık olmadığı için Müze Kart geçerli değildir.

Yetişkin 10 TL

Öğrenci 5 TL

Yabancı 20 TL

  • 4
  • 19
YEREBATAN SARNICI'NA NASIL GİDİLİR?
YEREBATAN SARNICI’NA NASIL GİDİLİR?

Kabataş-Zeytinburnu arasında çalışan tramvay hattı ile Sultanahmet durağına geldiğinizde, sarnıca yürüyerek gitmeniz mümkündür.

Otobüsle gitmek isteyenlerse Sultanahmet'e ulaşım sağlayan herhangi bir otobüsle sarnıca kadar gelebilirler. Ya da Kapalı Çarşı'ya kadar otobüsle gidip oradan 10-15 dakika yürüyerek sarnıca ulaşabilirsiniz.

Şahsi aracı ile gelecek olanlar için sarnıcın bulunduğu nokta, daha çok yayalara ve tramvaya ayrılan bir alanda olduğu için İstanbul'a yabancı olanlar için biraz sıkıntılı bir yolculuğa neden olabilir.

  • 5
  • 19
TOPKAPI SARAYI
TOPKAPI SARAYI

Osmanlı, devletin merkezi olan Topkapı Sarayı'ndan üç kıtayı yönetti. Gençlerin sarayın bölümlerini gezmesiyle Türk-İslam medeniyeti hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlanacaktır.

Topkapı Sarayı'nın inşasına 1459 yılında İstanbul'un fatihi Sultan II. Mehmed'in emriyle başlandı. Dört büyük avlu etrafında köşklerle çevrili olan sultanların evi olarak kullanılan saray, 400 yıl Osmanlı İmparatorluğu'nun idari merkezi oldu.

Zamanında 4.000 kişinin yaşadığı Topkapı Sarayı'nda sultanın evi sayılan hareme ait yüzlerce oda, içinde vezirlerin toplandığı Divanı Hümayun 'un bulunduğu idari bölümler, cami, hastane, kütüphane, mutfak, fırın bulunuyordu.

Günümüze müzede porselenler, giysiler, silahlar, mücevherler, saatler, Osmanlı minyatür ve kaligrafi sanatı örnekleri ile armalar sergilenir. Osmanlı kıyafetleri, resim ve el işleri bölümleri de oldukça zengindir. Topkapı Sarayı'nın Hazine Dairesi, imparatorluğun bütün ihtişamını sergileyen çok zengin mücevher ve eşyalarla doludur.

Müzedeki sergi salonlarının en önemlilerinden biri Hırka-i Saadet Dairesi'dir. İslam dini açısından çok önemli bir merkez olan bu bölümün temelini Yavuz Sultan Selim'in Mısır Seferi'nden getirdiği kutsal emanetler oluşturur.

1509 yılındaki depremin ardından 1665'te yangında zarar gören saray, 17. yüzyılın sonunda eski önemini kaybetmiş, sultanlar Boğaz'daki yeni saraylarına geçmişti. 3 Nisan 1924'te Topkapı Sarayı, Osmanlı mimarisinin en iyi örneklerinin görüldüğü bir müze olarak varlığını sürdürdü. Çeşitli sultanların değişik dönemlerinde yapıya ekledikleri köşk ve kasırlar ise sivil mimarinin şaheserleridir.

Topkapı Sarayı müzesi salı günleri hariç her gün açıktır.

30 Ekim -15 Nisan arasını kapsayan kış sezonunda 09:00-16:45 arası ziyaret edilebilir. Son giriş saati ise 16:00'dır.

15 Nisan -30 Ekim arasını kapsayan yaz sezonunda 09:00-18:45 arası ziyaret edilebilir. Son giriş saati ise 18:00'dir.

Topkapı Sarayı iletişim bilgileri

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü

Adres: Sultanahmet, Fatih / İSTANBUL

Telefon: (0212) 512 04 8

E-posta: topkapisarayimuzesi@kultur.gov.tr

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN