Arama

Ağız ve diş sağlığına faydalı bitkiler

Ağız, sindirim sisteminin başlangıcıdır. Bu nedenle ağız ve dişlerimizin sağlıklı olması oldukça önemlidir. Ağızdaki olumsuzluklar diş sağlığının bozulmasına, sindirimin olumsuz etkilenmesine yol açar. Dişlerin besinlerin parçalanması, öğütülmesi görevlerinin yanı sıra konuşmada ve görünümde de önemli etkileri vardır. Peki, bitkilerin de ağız ve diş sağlığınızı korumaya yardımcı olduğunu biliyor muydunuz?

  • 4
  • 10
Muz
Muz

Hem enerji veren hem tok tutan özelliğiyle bilinen muzun insan sağlığına faydası oldukça fazladır.

Muz da temizleyici meyveler arasındadır. Bir adet muz yemek hem temizlemeyi hem de beyazlamayı sağlar. Ayrıca muz kabuğu, diş minesini yeniden canlandıran ve gülüşünüze parlaklığı geri kazandıran magnezyum, manganez ve potasyum açısından zengindir.

Sağlıklı kemikler için gerekli olan vitaminler

  • 5
  • 10
Limon kabuğu
Limon kabuğu

Limon kabuğu güçlü antibakteriyel özeliği sayesinde ağız sağlığını destekliyor. Ara sıra limon kabuğu ile dişleri ovmak da hem sararmasını önler hem de temizlenmesine yardım eder.

Sağlıklı limonata tarifi:

4 adet limon, 300 gr çilek, 1 su bardağı hurma suyu, 1 litre su, nane yaprakları.

Limonları bir kapta rendeleyin. Rendelenmiş limonların suyunu sıkın. Çilekleri yıkayıp ayıklayın ve rondodan geçirin. 2 saat suda bekletilmiş hurmaları, çekirdeklerini çıkarıp kabuklarını soyduktan sonra rondodan geçirin, üzerine sıcak su ilave ederek bir tülbent yardımıyla suyunu süzün. Geniş bir kapta limon rendesi, çilek, limon suyu ve hurma suyunu bir saat bekletin. Karışıma bir litre su ilave edin. Bir tülbent yardımıyla karışımı süzün. Nane yaprakları ile soğuk servis edin.

  • 6
  • 10
Papatya
Papatya

Kullanım alanının oldukça geniş olduğu, insanlık tarihinin bilinen en eski ve yaygın kullanılan bitkilerinden olan papatya çayı özellikle hoş kokusu ile bilinir. Yabani bir bitki olup pek çok farklı şekilde kullanılabilir. En etkili özelliklerinden biri sinüzite iyi gelmesi ve antidepresan etkisi yaratmasıdır.

Papatya çayının diğer bir faydası da antiseptik özellik taşımasıdır. Ağız kokusuna ve diş çürümelerine engel olur. Diş ve diş etlerini korur. Papatyanın dişeti iltihaplarının tedavi edilmesi amacı ile en az gargaralar veya ağız yıkama sıvıları kadar etki sağladığı kabul edilmiştir.

Ramazan ayında tok tutan besinler

  • 7
  • 10
Meyan kökü
Meyan kökü

Tüm vücudu tehdit eden çürük dişlere karşı meyan kökü ile önlem alabilirsiniz. Bakterilere geçit vermeyen bu bitki çürükleri de geciktiriyor. Ayrıca beyazlamaya yardım edici yöntemler arasındadır. Güzel ve beyaz gülüşler için en önemlisi yenilen besinlere ve içilen içeceklere dikkat etmektir. Bu yöntemleri fazlaca uygulamak da mine tabakasına zarar verebilir. Dikkatli olmak gerekir.

Yüksek kan şekeri olanlar veya kalp problemi olanlar meyandan uzak durmalıdır; çünkü meyan potasyumu azaltır.

  • 8
  • 10
Isırgan otu
Isırgan otu

Isırgan otu yıllardan beri tüm dünyada şifa için kullanılmış bir bitkidir. Isırgan otu tarih boyunca tedavi için kullanılmıştır. Isırgan otu içerdiği yüksek miktardaki C Vitamini ve demir birleşimi sayesinde kırmızı kan hücresi üretiminin artmasını sağlar. Böylece kişilerin yaraları hızlı iyileşir ve enerji seviyeleri artar. Bu özellik sayesinde ısırgan otu tüketen kişilerde anemi kansızlık) riski azalır. Diş eti iltihabı yüzünden oluşan kanamayı azaltır.

Takviye gıdalar hakkında bilinmesi gerekenler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN