Arama

10 maddede doğal antibiyotikler

En basit hastalıklarda bile sıklıkla başvurulan antibiyotikler, gereksiz kullanım durumunda vücudun mikroplarla savaşma yeteneğini azaltıyor. Bağışıklık sistemini zayıflattığı gibi, birçok ciddi hastalığa da yol açabiliyor. Oysaki antibiyotik kullanmadan, bağışıklık sisteminizi doğal formüllerle güçlendirmeniz mümkün. Özellikle mevsim geçişlerinde hastalıklara yakalanmamak için tavsiye edilen doğal antibiyotiklerle ilgili 10 bilgiyi derledik.

  • 1
  • 10
Gereksiz antibiyotik kullanımı yararlı bakteriler için tehdit!
Gereksiz antibiyotik kullanımı yararlı bakteriler için tehdit!

Uzmanlar, gereksiz antibiyotik kullanımının, vücut için yararlı bakteriler olan mikrobiyatayı bozduğunu belirterek, yeni enfeksiyonlara açık hale gelinebildiği, ishal ve mikroplara karşı direnç gelişebildiğini belirtiyorlar. Antibiyotik direnci, bakterilerin herhangi bir antibiyotiğin varlığına rağmen üreyebilmesi ve enfeksiyon yapabilmesine neden oluyor.

Günümüzde dünyada her yıl yaklaşık olarak 700 bin kişi, antibiyotiklere dirençli bakteriyel enfeksiyon hastalıkları nedeniyle yaşamını yitiriyor. Gereken önlemlerin alınmaması durumunda, dirençli bakteriyel enfeksiyon hastalıklarından dolayı her yıl ölen kişi sayısının 2050'ye kadar 10 milyon kişiyi bulacağı tahmin ediliyor. Bu sayı, kanserler ve kalp damar hastalıklarına bağlı tahmin edilen ölümlerin çok daha üstünde yer alıyor. Veriler, antibiyotiğe dirençli bakteriyel enfeksiyonların tüm dünyada ekonomiye 100 trilyon dolar ek maliyet getireceğini gösteriyor.

  • 2
  • 10
Probiyotikler zararlı bakterilerin çoğalmalarını engeller
Probiyotikler zararlı bakterilerin çoğalmalarını engeller

Antibiyotikler, bağırsakların doğal dengesini bozar. Bunun sonucunda da ishal, bulantı, şişkinlik gibi sindirim sistemi sorunları ortaya çıkabilir. Probiyotikler zararlı bakterilerin çoğalmalarını engelleyerek dengesi bozulmuş bağırsak florasını normalleştirir.

Probiyotikler genellikle fermente gıdalarda bulunur veya takviye olarak da alınabilir. Birçok araştırmada, probiyotik kullanımının antibiyotik kaynaklı ishal oluşumunu azalttığı gösterilmiştir. Ancak antibiyotik kullanan her hastaya probiyotik kullanması önerilmez. Bu süreçte probiyotik takviyesini, öncelikle daha önce antibiyotik kullanımı sonrası ishal öyküsü olan, altta yatan bağırsak hastalığı veya sık ve geniş spektrumlu antibiyotik kullanımı öyküsü olan hastalara önerilebilir.,

  • 3
  • 10
Her derde deva "soğan"
Her derde deva soğan

Soğan her derde deva bir bitkidir. En başta soğan insan vücudunu hastalıklara karşı savunan bir koruyucudur. Soğanda bol miktarda A, B ve bilhassa C vitamini, bol fosfor, iyot, kükürt gibi vücuda çok faydalı maddeler ve antibiyotik vazifesi gören esanslar ve sindirimi kolaylaştırıcı fermentler bulunur. Soğan, birçok bakteri ve virüse karşı da birebirdir. Eskiden savaşlarda askerlerin yaralarını tedavi etmek için soğan kullanılırdı. Soğan acıyı alır ve yaranın çabuk iyileşmesini sağlar.

Soğan kuru ve yaş halde bulunur. Her ikisi de faydalıdır. Bilhassa kışın diğer salatalık bitkilerin az olduğu devrede soğan çok işe yarar. Haşlanmış ve çiğ soğan, kanı temizler, kan pıhtılaşmasını önler, hatta pıhtılaşmış kanı tedavi eder. Böylece damar tıkanıklığı önlenmiş olur, vücuda ve beyne daha çok oksijen gider. Kalp krizleri engellenmiş olur. Soğanın ince zarları kan basıncını (tansiyon) düşürür. Yüksek tansiyona sarımsak gibi soğan da faydalıdır.

SOĞAN HAKKINDA DAHA FAZLA BİLGİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

  • 4
  • 10
Enfeksiyonlara karşı savaşan "sarımsak"
Enfeksiyonlara karşı savaşan sarımsak

Güçlü bir antibiyotik olan sarımsak enfeksiyonlara karşı savaşarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalp dostu olan sarımsak, kan dolaşımını hızlandırarak kalp krizi ve felç geçirmeye neden olabilecek damar tıkanıklıklarının önüne geçer. Kansere yakalanma riskini azaltır. Her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi sarımsağında fazlası zararlı olabilir. Aşırı tüketildiğinde mide de ağrı ve ciltte kaşıntı ile karşılaşılmıştır. Aşırı tüketim sonucunda halsizlik ve baş ağrısı gibi sorunlar ortaya çıkar.

Sarımsağın bu faydaları dışında antiseptik özellikleri nedeniyle romatizma, bademcik ve eklem romatizması enfeksiyonları, öksürük ve bronşit gibi rahatsızlıklara da iyi geldiği belirtilir. Sarımsağın faydalarından tam olarak yararlanılması için genelde çiğ olarak çiğnenerek veya yoğurtla tüketilmesi tavsiye edilir.

  • 5
  • 10
Vücut direncini artırmada birebir "kefir"
Vücut direncini artırmada birebir kefir

Kefir, mikropların kol gezdiği bugünlerde vücut direncini artırmada birebir. Son yıllarda yapılan tüm çalışmalar, düzenli tüketildiğinde kefirin üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyucu olduğunu ortaya koyuyor. Kefir, gribal enfeksiyonlara karşı korurken, bağırsakta kanser oluşturan etkenleri engelliyor, probiyotik özelliği sayesinde sindirim sistemine yararlı oluyor.

Kefir, Kuzey Kafkasya kökenli probiyotik bir süt ürünüdür. Kafkasyalıların uzun ve sağlıklı yaşam sırrı olarak bilinir. Hastalıklara şifa olması sebebiyle de "peygamber darısı'' ismiyle nitelendirilmiştir. Sütte bulunan tüm besin öğelerini içeren kefir, inek, koyun ve keçi sütünden elde edilen fermente bir içecektir. Bağışıklık sistemini güçlendiren, yiyeceklerin hazmını kolaylaştıran, bağırsak çeperini zararlı maddelerden koruyan ve ishali önleyen kefir, günlük beslenme içinde süt ve yoğurt yerine de kullanılabilir. Yapılan pek çok araştırma, kefirin uzun ve sağlıklı yaşamın anahtarı olduğunu ortaya koymaktadır. Hazır olarak alabileceğiniz gibi kefiri evde kendiniz de üretebilirsiniz.

KEFİRLE YAPILAN TARİFLERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN