Arama

Tarihin eşsiz güzelliklerini barındıran ahşap camiler

Ahşap camilerin dünyada ilk örneklerini Türklerin verdiğini biliyor muydunuz? İslam mimarisinin en zengin örnekleri arasında yer alan ahşap camiler, üstün işçilik ve zengin süslemelerinin yanında kusursuz mimarileriyle hayran bırakıyor. Sizler için asırlardır ayakta olan ahşap camileri derledik.

  • 7
  • 19
AFYONKARAHİSAR ULU CAMİ
AFYONKARAHİSAR ULU CAMİ

Selçuklu Veziri Fahreddin Sahib Ata'nın oğlu Afyon Sancak Beyi Nasuriddin Hasan tarafından 1272- 1277 yılları arasında yaptırıldı.

Cami, ahşap kirişler ve lambriler üzerinde geometrik, bitkisel, yazılı ve figürlü kalem işi süslemeler bulunuyordu. Fakat bu süslemelerden çok azı günümüze ulaşabildi. Caminin kuzey cephesinde Selçuklu işçiliğinin en güzel örneklerinden biri olan ahşap mahfil yer alır.

TARİH MERAKLILARININ BİLMESİ GEREKEN TERİMLER

Afyonkarahisar Ulu Cami, yüksek nitelikli ahşap ve taş işçiliğinin yanında bezemeli tuğla minaresi ve Selçuklu'dan günümüze ulaşan en eski ahşap direkli camilerden biri olması hasebiyle Anadolu'daki yapı taşlarından biri olarak önemini koruyor. Minarenin tuğla örgülü gövdesinde yeşil sırlı tuğladan baklava motifleri kullanıldı.

Minarenin tuğla örgülü gövdesinde yeşil sırlı tuğladan baklava motifleri kullanıldı. Ahşap sütunlar üzerindeki sarkıt ve baklava dilimli sütün başlıkları eskiden rengarenk boyalıydı. Harim, iri mukarnas başlıklı kırk ahşap direkle dokuz sahına bölündü.

40 adet ahşap direk üzerine oturtulduğu için Kırk Direkli Cami olarak da biliniyor. Afyonkarahisar Ulu Camii çivisiz bir şekilde künde kari tekniğiyle inşa edildi. Rivayete göre 1272'de Afyonkarahisar'ın Çavuşbaşı mahallesinde çıkan yangında "Arasta" denilen pazar ve içindeki Hocabey Mescidi tamamen yanıp kül oldu.

Bunun üzerine inşa ettirilen caminin içine çarşıdaki 40 esnafı temsilen 40 direk dikildi. Direklerin üstü farklı mukarnaslarla süslendi. Yapının mimarı ise ahşap ustası Neccar Emir Hacı Bey'di.

  • 10
  • 19
ORHAN GAZİ CAMİ
ORHAN GAZİ CAMİ

Düzce'nin Akçakoca ilçesindeki Orhan Gazi Cami, 1323 yılında tomruklara çentik atılarak inşa edildi. Orhan Gazi dönemine yapılan cami, Çayağazı köyündeki mezarlıkta yer alır. Hiç çivi çakılmadan yaptırılan cami, 8 metre eninde ve 12 metre yüksekliğindedir.

Yaklaşık yedi asır önce yıl evvel çantı tekniği ile uzun kütüklerin birbirine geçirilmesiyle, çivisiz olarak inşa edildi. Temeli olmadan inşa edilen yapılar, iri taşların üzerine kasnakların yerleştirilmesiyle sağlamlaştırılır. 2009'da restore edilen cami, şu an ibadete açık.

  • 11
  • 19
SİVRİHİSAR ULU CAMİ
SİVRİHİSAR ULU CAMİ

Selçukluların Sivrihisar'da bıraktığı en büyük izlerden biri olan Ulu Cami, Anadolu'nun en büyük ahşap direkli camisidir. Yapımına 1231 yılında başlanan cami, dönemine bakıldığında, mimari açıdan kusursuzluğunu gözler önüne seriyor.

Cami, Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad zamanında, 1232'de Emir Cemaleddin Ali Bey tarafından inşa ettirildi. 1274'te III. Gıyasettin Keyhüsrev'in vekili Abdullah oğlu Eminüddin Mikail Bey'in yaptırdığı onarımla bugünkü görüntüsüne kavuştu.

800 yıllık geçmişi bulunan cami, 67 direk üzerine yapıldı. Minaresi 1410'da eklenen, mihrabı 1440'taki onarımda yerleştirilen caminin minberinin ise 1924'te yıkılan Sivrihisar Kılıç Mescidi'nden getirildi. Caminin, ibadet nizamına göre mihraba paralel dikdörtgen planlı üç kapısı bulunuyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN