Arama

Sultan Abdülhamid’in gerçekleşmeyen tüp geçit projesi

Sultan II. Abdülhamid, yeniliklere açık oluşuyla tanınmış; 33 yıllık hükümdarlığı boyunca Osmanlı topraklarında pek çok yenilik ve çağın ötesinde projeler gerçekleştirmişti. Onun gerçekleştirmeyi planladığı projelerinden biri de "Cisr-i Enbubi" adı verilen, Rumeli ve Anadolu yakasını boğazın altından yapılacak bir tüp geçit ile birbirine bağlama projesiydi. Peki, üzerinde Abdülhamid'in tuğrası bulunan bu proje neden gerçekleştirilemedi?

  • 2
  • 10
BOĞAZIN ALTINDAN BİR TÜNEL İLE GEÇME FİKRİ
BOĞAZIN ALTINDAN BİR TÜNEL İLE GEÇME FİKRİ

Rumeli ve Anadolu'yu birbirine bağlamak için tarih boyunca köprü projeleri yapılmıştır.

Lakin Sultan II. Abdülhamid döneminde, boğazın altından yapılacak bir tünel ile iki yakanın birbirine bağlanması hedeflenmişti.

  • 3
  • 10
DEMİRYOLUNDA YAŞANAN İLERLEME BU FİKRİ ETKİLEDİ
DEMİRYOLUNDA YAŞANAN İLERLEME BU FİKRİ ETKİLEDİ

Cisr-i Enbubi ismiyle bilinen tüp geçit projelerinin ortaya çıkışı, biraz da o dönemki demiryolu alanındaki ilerlemeden dolayıdır.

1873 yılında Sultan Abdülaziz döneminde Haydarpaşa merkezli demiryolu ile Anadolu'ya, 1888'de Sirkeci merkezli demiryolu ile de Edirne'ye hatta Avrupa'ya ulaşılmıştı.

  • 4
  • 10
SİRKECİ İLE HAYDARPAŞA’YI BİRBİRİNE BAĞLAYACAKTI
SİRKECİ İLE HAYDARPAŞA’YI BİRBİRİNE BAĞLAYACAKTI

Geriye bu iki yakada yer alan Sirkeci ve Haydarpaşa garlarının boğazın altından yapılacak bir proje ile kesintisiz ulaşım için bağlantı kurulması kalmıştı.

Bu iki istasyonu kesintisiz şekilde birbirine bağlamak, 19. Yüzyıl sonlarında dönemin yöneticilerinin temel hedefiydi. Önlerindeki en büyük engelse sert akıntıya sahip olan boğazdı.

  • 5
  • 10
ABDÜLHAMİD BU TÜR İLERLEMELERİ DESTEKLİYORDU
ABDÜLHAMİD BU TÜR İLERLEMELERİ DESTEKLİYORDU

Osmanlı'nın her alanda ilerlemesini, çağının gerekliliklerini yerine getirmesini hedefleyen Sultan II. Abdülhamid'in bu olumlu tutumu, Payitaht'ın gelişmesi için uzmanlar tarafından proje sunulmasının önünü açıyordu.

Bu alanda ilk proje 3 Ağustos 1891 tarihinde Fransız Mühendis Simon Preault tarafından Sultan'a arz ediliyordu.

  • 6
  • 10
PROJEDE ABDÜLHAMİD’İN TUĞRASI YER ALIYOR
PROJEDE ABDÜLHAMİD’İN TUĞRASI YER ALIYOR

Sultan II. Abdülhamid Han'ın tuğrasının olduğu proje ve eskizi, Ankara Cumhuriyet Arşivleri ve İstanbul Atatürk Kitaplığı'nda yer almakta olup, 1990 yılında Cahit Kaya tarafından gün yüzüne çıkarılmıştır.

Preault'un projesinde 13 ayak üzerine oturtulan 3 kilometrelik uzunluğu ile tüpler, gidiş-geliş çift şeritli olacak ve yükseklikleri 4,30 metre, iç genişliği 3,20 metre olarak planlanmıştı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN