Arama

Sultan Abdülhamid’e verilen ilginç hediye: Samuray zırhı

Devletler arasında hediyeleşme, iki kültürün yakınlaşmasını sağlar. Uzak Doğu'daki yakın dostumuz Japonya ile ilişkiler tam da böyle başladı. Yüzyıllar süren dostluk, tarihimizde yaşanan en büyük deniz felaketinden sonra daha da pekişti. Bu faciadan yaklaşık bir buçuk sene sonra kazazedeler için toplanan yardım paralarının yanında Sultan Abdülhamid'e ilginç bir hediye sunuldu; Samuray zırhı... Peki, Osmanlı ile Japonya arasındaki ilişkiler nasıl gelişti? Samuray zırhının özelliği neydi? Gelin bu hediyenin tarihine yakından bakalım.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 14
  • 14
ABDÜRREŞİD İBRAHİM’İN GÖZÜNDEN JAPONYA
ABDÜRREŞİD İBRAHİM’İN GÖZÜNDEN JAPONYA

📌Japonya'yı İslam ile tanıştıran Abdürreşid İbrahim, Sultan Abdülhamid'e gönderdiği mektupta, buradaki halkın İslam'a yakın olduğunu belirtti ve şunları yazdı:

"Her ne kadar bizim Müslümanlar arasında, 'Japonya'da İslamiyet' adı altında rüya âleminin levhalarında anlatılan havadis pek çok duyulmuşsa da, asıl ve esası olmadığı tahakkuk etmiştir. Fakat bundan sonra İslamiyet'in Japonya'da intişar edeceği şüphesizdir. Zira Japon milleti, yaratılış bakımından İslamiyet'e yakın bir millettir. İslami kaidelerden olan pek çok güzel ahlak, Japonlarda fıtraten mevcuttur. Temizlik, hayâ, sadakat, emniyet, hususan cömertlikle şecaat, Japonlarda adeta bir huy olmuştur."

Abdürreşid İbrahim'e göre Rus toplumunda rüşvet yaygın olmasına rağmen, Japonlarda rüşvet hiç yoktu. Ruslarda ahlak çok bozulmuş, Japonlar ise çok çalışkan bir milletti.

Japonya ile Osmanlı arasında hediyeler ile başlayan bir facia ile pekişen dostluk günümüzde de devam ediyor. Uzak Doğu'daki yakın dostumuz olarak adlandırılan bu ülke ile kurulan sıcak ilişkiler kültür, sanat ve ticarete yansımış; her iki devlette yaşanan doğal afetler sonrasında birbirlerine insani yardım gönderilerek yardımda bulunulmuştur.

Japonya'yı İslam ile tanıştıran alim; Abdürreşid İbrahim

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN