Arama

Osmanlı tarihindeki en önemli olaylar

Osmanlı İmparatorluğu, 600 yıl dünyaya hükmetti, üç kıtaya yayıldı ve dev bir imparatorluk haline geldi. Bu cihan imparatorluğunun kalbi İstanbul'da atıyordu. İstanbul'un insanla başlayıp devam eden öyküsü bir milat olarak kabul edilirse sonrasında İstanbul'a bugünkü kimliğini veren, kişiliğini gösteren birçok olay da bulunur. İlk insanla başlayan yerleşimin ardından bu zamana dek İstanbul'da neler yaşandı? Hangi olaylar cereyan etti? İşte sizler için Osmanlı tarihinde İstanbul'da yaşanan önemli olayları derledik.

  • 3
  • 17
YILDIRIM BAYEZİD’IN ŞEHRİ KUŞATMASI (1391)
YILDIRIM BAYEZİD’IN ŞEHRİ KUŞATMASI 1391

Bizans İmparatoru İonnes Paleologos'un 21 Temmuz 1391'deki ölümünden sonra, Yıldırım Bayezid'in yanında bulunan Emanuel Paleologos Edirne'den kaçarak İstanbul'a gelmiş ve babasının tahtına oturmuştu. Bu gelişmeye çok üzülüp hiddetlenen Yıldırım, İstanbul'un üzerine yürüyerek şehri kuşattı; böylece Osmanlılar İstanbul'u almak üzere ilk kez Yıldırım Beyazid devrinde harekete geçti. Ne var ki Türkler şehri kuşattığı esnada Macar Kralı da durumdan istifade etmek niyetiyle 100 bin kişilik orduyla Niğbolu Kalesi'ni kuşattı. Ayrıca Balkanlardaki birtakım karışıklıklar İstanbul kuşatmasının kaldırılmasına sebep oldu. Altı ay süren kuşatmada İstanbul büyük güçlükler yaşamış, doğal olarak şehirde ciddi yiyecek ve yakacak sıkıntısı çekildi. Para kaynaklı sıkıntılarla ilgili olarak ise faizlerin olağanüstü düzeye gelmesi sonucu Avrupa'dan yardım alamayan Bizans yönetiminin, şehirdeki anıtlarda bulunan altınları söktürerek kullandığı bilinir. Yine bu kuşatma sırasında Konstantinopolis ahalisinin artık yaşayamaz olan şehirden kaçması, durumun vahametini gösterir.

Niğbolu zaferiyle Balkan topraklarının güvenliğini sağlayan Osmanlılar İstanbul'u yeniden kuşattı. Bu defa, şile yoluyla Beykoz Akbaba civarından Göksu'ya inilmiş ve burada bugün bulunduğu semte ismini veren Güzelcehisar (Anadolu Hisarı) inşa edilmiştir. Sonucunda barış isteyen Bizans yıllık vergi verme, İstanbul'da bir Müslüman mahallesi kurulup bir de camii inşası gibi maddelerin bulunduğu bir antlaşma ile bir süre daha ömrünü uzatmayı başardı.

  • 5
  • 17
GUREBA HASTANESİ’NİN AÇILIŞI
GUREBA HASTANESİ’NİN AÇILIŞI

Sultan II. Mahmud'un kadınefendilerinden ve Sultan Abdülmecid'in annesi olan Bezmialem Valide Sultan, tarihimize hayırseverliğiyle geçmiş bir simadır. Onun tarafından yaptırılan bu hayır kurumu sırf fakir fukaradan hasta olanlara bakmak ve tedavi etmek amacıyla açılmış İstanbul'un önde gelen hastanelerinden biridir.

  • 6
  • 17
HASTANENİN YAPTIRILMA AMACI NEYDİ?
HASTANENİN YAPTIRILMA AMACI NEYDİ?

1843 yılında İstanbul'da devam eden çiçek hastalığı salgınında mevcut hastaneler yetersiz kalınca, birçok yoksul insan doktor dahi göremeden vefat etti. Bunun üzerine Bezmialem Valide Sultan kişisel servetinden bu hastaneyi yaptırmaya karar verdi ve bundan iki yıl sonra da 2 Nisan 1845 tarihinde, hastane törenle hizmete açıldı. Böylece İstanbul, İki yüzün üzerinde yatağa sahip mükemmel bir hastaneye sahip oldu.

  • 7
  • 17
ATLI TRAMVAYIN TRAFİĞE ÇIKTIĞI GÜN
ATLI TRAMVAYIN TRAFİĞE ÇIKTIĞI GÜN

İstanbul'da tramvay yapılması konusundaki ilk girişim, Vahdettin Engin'in belirttiğine göre, Maabir Meclisi üyesi Rüstem Bey'den gelmişse de tramvay inşaatı için gerekli imtiyazı almak Konstantin Karapo Efendi'ye kısmet olmuş, bununla ilgili mukavele de 30 Ağustos 1869'da imzalandı. Buna göre Azapkapı'dan başlayıp Galata, Tophane, Beşiktaş ve Ortaköy'e ulaşan birinci hat; Eminönü'nden başlayıp Babıali ve Divanyolu Caddesi'nden geçerek Aksaray'a kadar giden ikinci hat; Aksaray'dan Samatya ve Yedikule'ye ulaşan üçüncü hat ve yine Aksaray'dan Topkapı'ya varan dördüncü hat, Karapano Efendi'nin kurduğu İstanbul Tramvay Şirketi tarafından inşa edilip işletilecekti. Mukavelenin imzalanmasının sonra süratle harita ve istimlak planları hazırlayıp yolları düzenlenmesi çalışmaları başlandı. Hummalı çalışmaların sonunda hatlar planlanandan daha çok önce hazır hale getirildi. Nitekim Azapkapı- Beşiktaş hattı 1871 Haziran'ında tamamlanarak deneme seferine başlatıldı. Diğer taraftan Karaköy, Kabataş ve Beşiktaş'ta üç durak ve bekleme salonu inşa edildi, güçlü Macar atlar temine dilip vagonlar Viyana'dan satın alındı ve nihayet sistem hazır hale getirildi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN