Arama

Mimar Sinan’ın az bilinen 10 eseri

Mimar Sinan, Osmanlı mimarisinin klasik çağını kurup imparatorluğa özgü bir mimari kimlik oluşturdu. Peki, Mimar Sinan'ın eserlerindeki yakaladığı uyumun, Osmanlı mimarisinin "doruk noktası" olduğunu biliyor muydunuz? Sizler için, sadece yaşadığı dönemi değiştirmekle kalmayıp vizyonu ve dehasıyla çağlar ötesine ulaşan Mimar Sinan'dan az bilinen 10 eseri derledik.

  • 3
  • 33
MOLLA ÇELEBİ CAMİİ (FINDIKLI CAMİİ)
MOLLA ÇELEBİ CAMİİ FINDIKLI CAMİİ

Fındıklı'da deniz kenarında yer alan yapının banisi Molla Mehmed Vusuli Efendi'dir. Kitabesi bulunmayan caminin inşa tarihi net olarak bilinmez. Yapının yıkılan hamamı üzerindeki kitabe, Evliya Çelebi ve Ayvansarayi tarafından kayda alınıp aktarılmıştır.

Caminin banisi Molla Çelebi, Anadolu kazaskerliği makamına kadar yükselen, dönemin tanınmış âlimlerindendir. Konya, Bursa, İstanbul kadılığı yaptı.

Günümüze ulaşmayan sıbyan mektebi ve hamamıyla birlikte küçük bir külliye olarak tasarlanan cami, Sinan'ın altıgen şemalı camilerindedir. Yapının 11,80 metre çapındaki ana kubbesi, altıgen bir destek sisteminin üzerine yerleştirilmiştir. Yapı, banisinin statüsüne tezat bir biçimde anıtsaldır.

16. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilen cami günümüze gelinceye kadar çeşitli badireler atlattı ve kapsamlı onarımlar geçirdi ancak özgünlüğünü büyük ölçüde korudu.

Günümüzde cadde ile deniz ortasında küçük bir yeşil alanın içinde kalan caminin özgün şehir dokusuyla bağları koparılmıştır.

Bir hayrat yaptırıp hep hatırlanmak isteyen I. Abdülhamid'in sadrazamı Koca Yusuf Paşa, 2886'da Molla Çelebi Camii'nin önüne bir sebil yaptırmıştır.

  • 5
  • 33
MİHRÜMAH SULTAN KÜLLİYESİ
MİHRÜMAH SULTAN KÜLLİYESİ

Üsküdar Meydanı'nda yer alan külliyenin banisi Sultan Süleyman'ın kızı Mihrümah Sultan'dır. Vakfiyesinden külliyenin bir zamanlar cami, medrese, sıbyan mektebi, misafirlikhane, tabhane ve ahırlardan oluştuğu anlaşılır. Günümüzde camiden başka medrese, sıbyan mektebi ve yapılara sonradan eklenen türbe ayaktadır.

1548'te tamamlanan ve Sinan'ın erken dönem eserlerinden olan külliye, İstanbul siluetinin Üsküdar'daki en önemli parçalarından biridir. Dönemin sayfiye saraylarından birine komşudur.

İskele Camii olarak anılan dört köşeli mabet, kasnağında 16 pencere bulunan sultani bir kubbeyle örtülüdür. Ana kubbe üç arım kubbeyle çevrelenir ve yapının heybetli çifte revağının geniş çatısının ardından yükselir. Beyaz mermer mirabı ve dantel gibi işlenmiş minberi çok zariftir. Günümüzde tıp merkezi olarak kullanılan medresesi 16 hücrelidir, maruz kaldığı müdahaleler neticesinde iç mekân özelliklerini yetirmiştir.

Sinan'ın güzel tasarımlarından biri olan sıbyan mektebi kubbeli bir açık eyvan ve kapalı kubbeli bir dershaneden oluşur. 1968 yılından bu yana çocuk kütüphanesi olarak hizmet vermektedir. 2014 verilerine göre 8555 kitabı bulunmaktadır.

  • 7
  • 33
SULTAN II. SELİM TÜRBESİ
SULTAN II. SELİM TÜRBESİ

Ayasofya'nın bahçesinde yer alan ve Sultan II. Selim tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan türbenin temelleri padişahın sağlığında atılmış, fakat ölümünden sonra tamamlanmıştır. Büyük bir saltanat mezarlığı denebilecek türbede toplam 42 kabir bulunur.

II. Selim'in ölümü Osmanlı tarihi açısından ilkleri barındırır. İstanbul'da vefat eden ilk padişahtır. Edirne'de yaptırdığı Selimiye Camii'ne defnedilmeyerek padişahların kendi adlarına yaptırdıkları külliyelerdeki türbelere defnedilme geleneğini bozan ilk hükümdar olur. Ayasofya'nın bahçesine inşa edilen ilk türbe ona aittir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN