Arama

Libya’nın tarihine dair önemli kırılma noktaları

Libya, tarih boyunca Akdeniz'deki stratejik konumu nedeniyle daima önemli bir coğrafya oldu. İslam'ın ilk yıllarından itibaren Müslüman toprağı olan Libya'yı, Haçlı istilasından Osmanlı Devleti kurtardı. Kanuni döneminde yardım isteyen Libya halkının imdadına Turgut Reis yetişti; İtalyanların işgaline kadar bu topraklarda 4 asır boyunca Osmanlı sancağı dalgalandı. Osmanlı'dan koparıldıktan sonra ise bölgede sular hiç durulmadı.

  • 3
  • 27
LİBYALI MÜSLÜMANLAR KANUNİ’DEN YARDIM İSTEDİLER
LİBYALI MÜSLÜMANLAR KANUNİ’DEN YARDIM İSTEDİLER

1510 yılında Trablusgarp'ı ele geçiren İspanya kuvvetleri, halkın bir kısmını kılıçtan geçirdi, geri kalanları da şehir merkezinden uzaklaştırdı. Daha sonra şehrin surlarını yükseltmeleri şartıyla ahalinin geri dönmesine izin verildi.

İspanyol işgaline uğrayan Libyalı Müslümanlar, Kanuni'den yardım istemek için bir gemiyle 1519'da İstanbul'a geldiler. Osmanlı sarayında görev yapan Hadım Murad Ağa, bir filo ve 6 bin askerle Tacura'ya yerleşerek bölgenin işgalden kurtulması için mücadeleye başladı.

  • 4
  • 27
TRABLUSGARP’I BARBAROS HAYREDDİN PAŞA KUŞATTI
TRABLUSGARP’I BARBAROS HAYREDDİN PAŞA KUŞATTI

Bölgedeki aşiretlerle arasını iyi tutan Murad Ağa, hâkimiyet alanını genişletti, imar faaliyetlerinde bulundu ve Trablusgarp yolunda su kuyuları açtırdı. Kendisi Trablusgarp'ı kuşattıysa da kalenin sağlam tahkimatından dolayı başarılı olamadı.

İmparator Şarlken, 1530 yılında burayı Malta şövalyelerine bıraktı. Bu süreçte Murad Ağa, Tacura'da faaliyet gösterdiği süre boyunca hem Osmanlı yönetimini hem de Barbaros Hayreddin Paşa'yı Libya'nın fethi için teşvik etti. Üç yıl sonra ise Barbaros Hayreddin Paşa Trablusgarp'ı ele geçirmeyi başardı.

  • 5
  • 27
LİBYA’YI HAÇLI İŞGALİNDEN TURGUT REİS KURTARDI
LİBYA’YI HAÇLI İŞGALİNDEN TURGUT REİS KURTARDI

Şarlken, şehre saldırıp tekrar geri alarak burayı Hristiyan din adamlarına devretti. Kanuni, İspanya ile ilişkilerin iyice bozulması üzerine Trablusgarp'ın fethedilip, Müslümanların işgalden kurtarılması için hazırlıkların başlaması emrini verdi.

Turgut Reis'e de bir Kur'an-ı Kerim ve bir altın kılıç gönderip, Trablusgarp'ın fethine yardımcı olmasını emretti. 1551 yılında, Turgut Reis ve Kaptanıderya Sinan Paşa, şehri Haçlı işgalinden kurtararak Osmanlı Devleti topraklarına kattı.

  • 6
  • 27
TRABLUSGARP BEYLERBEYLİĞİ ADI ALTINDA BİRLEŞTİRİLDİ
TRABLUSGARP BEYLERBEYLİĞİ ADI ALTINDA BİRLEŞTİRİLDİ

Turgut Reis, eyaletin fatihi ve ikinci beylerbeyi oldu. Ölümüne kadar 9 yıl boyunca Libya'yı yönetti. 1577 yılında Fizan'ın da Osmanlı hâkimiyetine girmesiyle Türk nüfuzu, Çad Gölü'nden hayli güneye kadar ulaştı.

Bugün Libya çatısı altında bulunan Trablus, Bingazi, Fizan bölgeleri geçmişte birbirinden ayrı ayrı bölgelerdi. Gerçekleştirilen fetihlerle Osmanlı döneminde "Trablusgarp Beylerbeyliği" adı altında birleştiler.

  • 7
  • 27
AKDENİZ’E HÂKİMİYETİ NEDENİYLE STRATEJİK AÇIDAN ÖNEMLİYDİ
AKDENİZ’E HÂKİMİYETİ NEDENİYLE STRATEJİK AÇIDAN ÖNEMLİYDİ

Topraklarının büyük çoğunluğu çöl olan Libya'da az bir nüfus yaşıyordu. Osmanlı hazinesine katkısı önemli bir katkısı yoktu. Ancak Akdeniz hâkimiyeti sebebiyle oldukça stratejik bir öneme sahipti.

Tanzimat'ın ardından Libya, eyalet sancak, kaza ve nahiyelere ayrıldı. 1830 yılında Fransa'nın Cezayir'i, 1881'de Tunus'u; 1882'de ise İngiltere'nin Mısır'ı işgal etmesi sonucu Osmanlı Devleti'nin Afrika'daki tek toprak parçası Libya oldu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN