Arama

Kahvenin tahtını sarsan çayın Türkiye serüveni

Anadolu'dan binlerce kilometre ötede keşfedilmesine karşın, bu topraklara geldiği andan itibaren "kırk yıl hatırlı kahve"nin tahtını sarstı. En koyu muhabbetlerin yoldaşı, dünyaca meşhur Türk kahvaltılarının vazgeçilmezi oldu. Peki, sosyal yaşantımıza kattığı değerlerin yanında "ekonomimizin yeşil altını" olan çay, Türkiye'ye ne zaman geldi? Çay yetiştirmeye yönelik ilk girişim neden Abdülhamid döneminde gerçekleşti? En sağlıklı çay neden Türkiye'de yetişiyor?

  • 3
  • 10
İLK GİRİŞİM ABDÜLHAMİD DÖNEMİNDE
İLK GİRİŞİM ABDÜLHAMİD DÖNEMİNDE

Osmanlı'da çay yetiştirmeye yönelik bilinen ilk ciddi girişim, Sultan II. Abdülhamid zamanında gerçekleşti.

Dönemin Maliye Nazırı İsmail Paşa tarafından Çin'den getirtilen çay fidanları ve tohumları Bursa'da dikildi. Ancak, bölgenin iklimi çaya uygun olmadığı için verim alınamadı. İkinci deneme, 1892 yılında Japonya'dan getirilen çay tohumları için yapılsa da, sonuç yine hüsrandı.

  • 4
  • 10
ÇAY RİSALESİ
ÇAY RİSALESİ

Osmanlı'da çay o kadar sevildi ki, 1890 yılında Mehmet İzzet Efendi tarafından, "Çay Risalesi" adlı kitap basıldı. Çaya olan düşkünlüğünden dolayı da "çaycı" lakabıyla anılmaya başlandı.

Mehmet Efendi Hicaz Vali Vekilliği, Harem-i Şerif Müdürlüğü ve son olarak da Adana Valiliği görevlerinde bulunmuştu. Bunun dışında çay tiryakilerinden biri olan Mehmet Arif Bey de, "Çay Hakkında Malumat" adlı kitapta çayla alakalı faydalı bilgiler vermişti.

  • 5
  • 10
YENİ DÖNEMDE İLK GİRİŞİMLER
YENİ DÖNEMDE İLK GİRİŞİMLER

1917 Bolşevik İhtilali'nden önce, mevsimlik tarım işçiliği vazifesiyle Kafkas bölgelerine çalışmaya giden Karadenizliler, yanlarında çay tohumu ve fidanıyla dönmüşlerdi.

Çay, ilk etapta süs bitkisi olarak yetiştirilse de, sonraları bir gelir kapısı oldu. Osmanlı beldelerinde ise çay, ilk olarak Batum ve çevresinde 1918 yılında üretildi.

  • 6
  • 10
ÇAYA SEVDALI BİR RİZELİ: HAFIZ HULUSİ KARADENİZ
ÇAYA SEVDALI BİR RİZELİ: HAFIZ HULUSİ KARADENİZ

Çayın kıymetini anlayan Rize'nin saygınlarından Hafız Hulusi Karadeniz ve birkaç arkadaşı, 1923-24 senelerinde Batum'dan çay tohumu tedarik ederek Vakkor isimli yaşlı bir Rus işçisinin de katkılarıyla Rize'de çayın denemesini yaptılar.

Bundan sonra dikilen tohumlar iyi ürün verince, devrin bilinen ziraatçılarından Zihni Derin, bölgede çayın atılımı için önemli adımlar attı.

  • 7
  • 10
ÇAY KANUNU VE ZİHNİ DERİN
ÇAY KANUNU VE ZİHNİ DERİN

1924 yılında 407 sayılı "Rize ili Borçka Kazası'nda Fındık-Portakal-Limon-Mandalina ve Çay Yetiştirilmesine Dair" kanun çıkarıldı. Kanunu hayata geçirmek üzere, bölgede bu ürünlerin yetiştirilmesinin uygulanması için, Çay Araştırma Enstitüsü kurulması vazifesi Zihni Derin'e verildi.

Zihni Derin Batum'a yetkili bir heyet gönderip çay tohumu getirterek bu merkezin bahçesinde ilk çay fidanlığını kurdu. Günümüzde bu arazi Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi tarafından kullanılıyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN