Arama

İstanbul'un tarihi yapılarıyla ilgili rivayetler

İstanbul'da Bizans ile Osmanlı dönemi arasında inşa edilen yapıların birçoğu rivayetlere konu oldu. Ayasofya Camii'nden Kız Kulesi'ne, Burmalı Sütun'dan Moğlova Kemeri'ne kadar birçok eserin yapılışı ve işlevleri konusunda ilginç öyküler nesilller boyunca dilden dile aktarıldı. İşte her köşesi tarihi zenginliklerle dolu İstanbul'da yer alan bazı eserler hakkındaki rivayetler….

Kız Kulesi

🔸 Bu kulenin, sevgilisi Hero'ya kavuşmak için Lenadros'un denizde boğulduğu yere kurulduğu rivayet edilir. Yıllar sonra Bizans İmparatorlarından biri tahtını bırakacağı biricik kızının, yılan ısırığı ile öleceğinin söylenmesi üzerine bu kuleyi onarıp veliahtını oraya yerleştirir.

🔸 Sonraki yıllarda, bir köylü imparatora sepetle üzüm getirir. Kral, çok beğendiği üzümleri kuledeki kızına yollar. Ancak üzüm sepetine gizlenmiş olan yılan, kızı sokup öldürür. Bu yapının isminin, prensesin anısına Kız Kulesi olarak kaldığı anlatılır.

İstanbul'un yedi kulesi ve ilginç öyküleri

Mağlova Kemeri

🔸 İlginç rivayetlerden biri de günümüzde bir bölümü Alibey Barajı'nın suları altında kalan Mimar Sinan yapısı Mağlova Kemeri'nin öyküsüdür. Kanuni Sultan Süleyman, Belgrad ormanlarında avlanırken atının ayağı sürçer. Açılan çukurdan su fışkırır.

↪ Alibey Baraj Gölü, projesiyle burada biriken bir göl suyu oluşturulmuştur. Günümüzde bu su, Mağlova Su Kemeri'nin dörtte birini kapatıyor.

🔸 Bu, Bizans döneminden kalma eski bir su yoludur. Sultanın atı, buradaki bir su künkünü kırmıştır. Kanuni o sırada susuzluk çekmekte olan kente su getirtebilmek için Mimar Sinan'ı görevlendirir. Sinan da bu vadiye ünlü Moğlova Kemeri'ni yapar. Kemer ile kente ulaşan su, çeşmelerden gürül gürül akmaya başlar.

İstanbul'da Suların Gizlediği, Kemerlerin Süleymaniyesi "Mağlova Su Kemeri"

Ayasofya Camii

Prof. Dr. Süheyl Ünver'in aktardığı bir söylence şudur:

🔸 "Hızır bir gün Ayasofya'nın bir türlü tutturulamayan daima yıkılan büyük kubbesine çare bulduğunu, derviş kılığına girerek rahiplere söyler: "Ahir zaman peygamberinin tükürüğü olmadıkça bu kubbe tutmaz. Eğer onu zemzem suyu ile karıştırıp kubbenin hamuruna katarsanız kubbe sabitleşir, yıkılmaz."

Seyyahların dilinden Ayasofya

  • 5
  • 11
İstanbul'un tarihi yapılarıyla ilgili söylenceler
İstanbul’un tarihi yapılarıyla ilgili söylenceler

🔸 "Bunun üzerine rahipler Mekke'ye giderler. Peygamber Efendimiz'in (SAV) amcası Ebu Talip'in aracılığı ile Peygamberimizle (SAV) görüşüp isteklerini söylerler. Bir hokka içine tükürüğünü alırlar. 70 deveye Mekke toprağı, 70 deveye de zemzem suyu yükleyip getirirler. Ayasofya'nın içinde Terleyen Direk'in dibinde Mekke toprağı ile zemzemi harç ederler, tükürüğü de bu harca katarak kubbeyi tuttururlar."

Edebiyatçıların kaleminden Ayasofya

🔸 Fatih Sultan Mehmed İstanbul'u fethedince Peygamber Efendimize (SAV) bir saygı nişanesi olarak bu büyük kubbeye altından bir top kandil astırır.

🔸 Söylenceye göre, "Hızır Terleyen Direk'te bulunan deliğe parmağını sokarak yapının yönünü kıbleye çevirip kiliseyi cami haline getirmiştir. Sözü geçen top kandilin altını kendine ibadet yeri olarak seçmiştir. Kadir geceleri top kandilin altında namaz kılanların arasına katıldığına inanılır."

Terleyen Direk nedir?

Ayasofya'da yer alan terleyen sütun, Bizans İmparatoru I. Jüstinyen tarafından yaptırılmıştır. İmparatora, Ayasofya'nın inşaatı esnasında bu sütunun içerisinden bir meleğin gözüküp, Ayasofya'yı bir an evvel tamamlaması gerektiğini söylediği iddia edilmektedir.

Ayasofya külliyesinde neler bulunuyordu?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN