Arama

İstanbul’a gelen ilk Rus savaş gemisi

1699'da İstanbul'a gelen ilk Rus savaş gemisi Krepost, İstanbul'da büyük ilgiye sebep olmuş, ancak geminin sarhoş kaptanının topları ateşlemesi diplomatik kriz çıkarmıştı.

  • 3
  • 10
İstanbul'a doğru
İstanbul’a doğru

Krepost'a Rus donanmasının diğer büyük savaş gemileri de eşlik ediyordu. Türk yetkililer elçinin karayoluyla İstanbul'a götürülmesini ve savaş gemilerinin Boğaz'dan içeri girmemesini istedi, ancak Ukraintsev bu istekleri kabul etmedi. Yalnızca Krepost dışındaki gemilerin geri gönderilmesini kabul etti.

  • 4
  • 10
Karadeniz'e çıkan ilk Rus savaş gemisi
Karadeniz’e çıkan ilk Rus savaş gemisi

Krepost, Karadeniz'e çıkan ilk Rus savaş gemisiydi. Gemi, 12 Eylül 1699 akşamı Yeşilköy açıklarında demir attı. Rus elçisi birkaç gün Yeşilköy'de bekletildikten sonra Osmanlı kayıklarıyla ikamet edeceği yere götürüldü. Krepost ise elçiden birkaç gün sonra Topkapı Sarayı önlerine gelerek, demir attı.

  • 5
  • 10
Sarhoş kaptan kriz çıkardı
Sarhoş kaptan kriz çıkardı

Gemi kaptanı Pamburg içmeyi seven biriydi. Pamburg şehre geldiği ilk günlerden itibaren İstanbul'daki Fransız ve Hollandalı arkadaşlarını gemiye davet etmeye ve onlarla sabaha kadar gürültülü eğlenceler tertip etmeye başladı. Yine dostlarına gemide davet verdiği bir gün İstanbul'u birbirine kattı. Onlarla birlikte sabahın erken saatlerinden gece geç vakitlere kadar içti, eğlendi. Zil zurna sarhoş oldu. Tam gece yarısı geminin tüm silahlarını ateşledi.

  • 6
  • 10
Şehirde herhangi bir zarar oluşmadı
Şehirde herhangi bir zarar oluşmadı

Topların kurusıkı doldurulmuş olması, şehirde herhangi bir zararın oluşmasını engelledi.

Ancak İstanbul'da gece yarısı öyle korkunç bir gürültü meydana getirdi ki, sarayda panik yaşandı. Rus kaynakları, bizzat padişahın dışarı fırladığını, saraydaki hamile kadınların gürültü ve korkudan dehşete kapılarak düşük yaptığını iddia ederler.

İstanbul’a gelen ilk Rus savaş gemisi

İstanbul'daki elçilik kulislerinde, Rus donanma amiralinin Ukraintsev başkanlığındaki Rus elçilik heyetini Kerç'ten İstanbul'a uğurladıktan sonra 10 savaş gemisi ve 40 parça donanmayla Karadeniz'e çıktığı, Trabzon, Sinop, Amasra'yı tarassut altına aldığı söylentilerinin dolaştığı sıralarda böyle bir olayın yaşanması Osmanlı devlet adamlarını daha da kaygılandırdı.

Krepost'tan açılan ateşlerin Karadeniz'de dolaşan Rus donanmasına İstanbul Boğazı'na girmesi için sinyal olduğu yorumları yapıldı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN