Arama

İbn Haldun’un Mukaddime eserine göre devletlerin bekası

Mukkadime eseriyle tarih yazıcılığında döneminde bir çığır açan İbn Haldun, sosyoloji biliminin öncüleri arasında kabul edilir. Mukaddime'de medeniyetlerin yükselişine ve çöküşüne dair kritik fikirlerini açıklayan İbn Haldun, bu durumu izah ederken 'umran' fikrinin altını çizer. Mukaddimede önemli bir husus olan devletlerin bekası konusuna da değinen İbn Haldun, insan ömrü ile devletlerin ömrü arasındaki kurduğu bağlantıyı da açıklar. Peki, İbn Haldun'un devletlerin ömürlerine dair düşünceleri nelerdir? Tarih boyunca hangi imparatorluk beka konusunda gösterdiği örnek duruşuyla İbn Haldun düşüncelerinin antitezi olmuştur?

  • 3
  • 10
DÜNYA TARİHİ NİTELİĞİ TAŞIYAN ÖN SÖZ
DÜNYA TARİHİ NİTELİĞİ TAŞIYAN ÖN SÖZ

📌İbn Haldûn'un bir dünya tarihi niteliği taşıyan bu eseri ön söz ve giriş mahiyetinde kaleme aldığı ve "mukaddime" adını verdiği bölümle üç kitaptan oluşan yedi ciltten meydana gelir. Müellif girişte tarih ilminin önemine, tarih yazımında takip edilen usullerin araştırılmasına, tarihçilerin düştükleri hatalara, sahip oldukları asılsız kanaatlere ve bunların sebeplerine temas etmiş, tarih ilminin kapsamlı bir tarifini yaparak kendi tarih anlayışını ortaya koymuştur.

İbn Haldun "insanı açlık değil, tokluk öldürür" sözüyle ne kastediyor?

  • 4
  • 10
MUKADDİMEDE TARİH VE TOPLUMA DAİR GÖRÜŞLER YANSITILDI
MUKADDİMEDE TARİH VE TOPLUMA DAİR GÖRÜŞLER YANSITILDI

📌İbn Haldûn'un Muḳaddime olarak bilinen meşhur eseri el-ʿİber'in birinci kitabıyla bu önsöz ve girişten meydana gelir. Esere bu ismi İbn Haldun vermemiştir, El-ʿİber'in altı ana cilde ayrılan giriş kısmı zamanla mukaddime olarak anılmıştır.

Mukaddimede tarih ve toplumla ilgili görüşlerini yansıtmıştır. İbn Haldûn Mısır'da iken El-ʿİber üzerindeki çalışmalarına devam etmiştir. Doğu'daki kavimlerin ve hânedanların tarihlerini de ekleyerek eseri genel bir tarih kitabı haline getirdi.

  • 5
  • 10
İBN HALDUN'UN DEVLETİN BEKASINA DAİR GÖRÜŞLERİ
İBN HALDUN’UN DEVLETİN BEKASINA DAİR GÖRÜŞLERİ

📌İbn Haldun Mukaddime eserinde devletlerin bekasına dair düşüncelerini de ortaya koymuştur. Bu durumu ilk etapta şahısların ömürlerinden yola çıkarak örneklemiştir.

Müslümanların ömürlerinin hadis-i şerifte de belirtildiği üzere en fazla 120 yıl olacağını ifade etmiştir.

İktisadın temellerini Adam Smith'ten önce İbn Haldun attı

  • 6
  • 10
DEVLETLERİN ÖMRÜ DE ÜÇ NESİLDİR
DEVLETLERİN ÖMRÜ DE ÜÇ NESİLDİR

📌Devletlerin ömürlerinin de zamana ve şartlara göre değişecek olsa da ekseriya üç neslin ömrünü aşmayacağını düşünür. Bu düşüncesini de şu şekilde temellendirir:

  • 7
  • 10
BİRİNCİ NESİL
BİRİNCİ NESİL

📌Birinci nesil: Çetin hayat şartlarını göğüsleme, cengaverlik, yırtıcılık, şan ve şöhrette iştirak gibi bedeviliğin karakterini, sertliğini ve vahşiliğini muhafazaya devam eder. Bu sayede kılıçları keskin ve çevreleri korkuludur.

İbn Haldun'a göre ideal eğitim 📚

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN