Arama

Haçlılar, İstanbul’u nasıl istila ettiler?

Geoffroi de Villehardouin, 4. Haçlı Seferi sırasında İstanbul'a gelen şövalyelerden biriydi. Sefer süresince önemli olaylara tanık olmuş, kendi zamanının en önemli tarihçilerinden biri sayılmıştı. Bizans ile Franklar arasında yaşanan gelişmeleri kaleme aldığı kroniğinde anlatmış, Haçlılar'ın İstanbul'u nasıl istila ettiğini yazmıştı.

  • 3
  • 12
HAÇLILARIN İSTİLA NİYETİNDEN HİÇ BAHSETMEDİ
HAÇLILARIN İSTİLA NİYETİNDEN HİÇ BAHSETMEDİ

Kendi zamanının en önemli tarihçilerinden biri sayılan Villehardouin, sefer sırasındaki gözlemlerini ve İstanbul'daki Latin Krallığı'nın kuruluşunu De la Conquete de Constantinople isimli kroniğinde anlatır.

Kroniğini epik bir dille yazmayı tercih eden seyyah, Frenk askerlerini tanrının emrini uygulamaya gelen seçkinler olarak tanımlar. Sefere devam etmeyi bırakan Latinleri temsil edercesine kendisi de Hac yolcusu olmasına rağmen Haçlıların istila gibi bir niyeti olduğundan hiç bahsetmez.

  • 4
  • 12
SEFER BOYUNCA ÖNEMLİ OLAYLARA TANIK OLDU
SEFER BOYUNCA ÖNEMLİ OLAYLARA TANIK OLDU

Villehardouin, sefer boyunca Frankler arasında önemli sahnelere de tanık olmuştur.

Örneğin Haçlıların Kutsal Topraklar'a taşınmasının pazarlığını yapmak için Venediklilerle daha sonra Konstantinopolis'te oğlu Aleksios'un verdiği sözleri tutacağını açıklamasını istemek üzere İmparator II. İsaakios'la görüşmek için görevlendirilmiştir.

  • 5
  • 12
‘BİZANSLILAR BU MEYDAN OKUMAYI SAYGISIZLIK KABUL ETTİ’
‘BİZANSLILAR BU MEYDAN OKUMAYI SAYGISIZLIK KABUL ETTİ’

Geoffroi de Villehardouin, şu sözleri kaleme almıştır:

"Bizanslılar bu meydan okumayı inanılmaz bir olay ve büyük bir saygısızlık kabul etti. Hiçbir zaman hiç kimsenin imparatora kendi sarayında meydan okuma cüretini göstermediğini söylediler. İmparator Aleksios ve daha önce onlara güler yüz gösteren birçok Bizanslı elçilere surat astı.

  • 6
  • 12
‘ÖLDÜRÜLMELERİNE YA DA ESİR EDİLMELERİNE RAMAK KALMIŞTI’
‘ÖLDÜRÜLMELERİNE YA DA ESİR EDİLMELERİNE RAMAK KALMIŞTI’

İçeride büyük bir gürültü koptu ve elçiler yüz geri dönüp kapıya geldi ve atlarına bindiler. Kapıdan çıktıklarında hepsi sevindi ve bunda da şaşılacak bir şey yoktu. Çünkü büyük bir tehlike atlatmışlardı.

Hepsinin öldürülmesine ya da esir edilmesine ramak kalmıştı. Böylece kampa döndüler ve baronlara nasıl davrandıklarını anlattılar.

  • 7
  • 12
‘BİZANSLILAR FRANKLARDAN DAHA ÇOK KAYIP VERDİ’
‘BİZANSLILAR FRANKLARDAN DAHA ÇOK KAYIP VERDİ’

Savaş böylece başladı ve karada ve denizde gücü gücüne yetene zarar verdi. Franklar ve Bizanslılar birçok yerde savaştı.

Neyse ki tanrıya şükürler olsun, her çatışmada Bizanslılar Franklardan daha çok kayıp verdi. Böylece savaş uzun süre, kış ortasında devam etti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN