Arama

Terör döneminin ölüm makinesi: Giyotin

Giyotin, 1789 gerçekleştirilen Fransız Devrimi ile tarih sahnesine adını kazıdı. Avrupa'da daha önce benzerleri kullanılsa da, ölüm makinesi Giyotin, o tarihlerde Fransa'daki kaotik ortam ile adeta özdeşleşti. Bundan 225 yıl önce, Fransa Meclisi'nden geçen bir kararla, "özgürlük, eşitlik ve kardeşlik" düsturları ile yola çıkan devrimciler, yalnızca dört yılda "onlar gibi düşünmeyen" 15 bin kişinin Giyotinle idamına sebep oldular. Onlardan biri de dönemin Fransa kralı 16. Louis'ydi.

  • 2
  • 8
HEDEF ACISIZ BİR ÖLÜMDÜ!
HEDEF ACISIZ BİR ÖLÜMDÜ!

Doktor Guillotin, idamların daha insancıl şartlarda gerçekleşmesi ve idam mahkûmlarının daha az acı çekmesi umuduyla bu aleti icat etmişti.

Bıçağının ağırlığı 40 kilo civarındaydı. Alet, kurbanlarının başını gövdesinden yaklaşık 000,5 saniyede ayırıyordu. Bu da onlar için acısız ve ani bir ölüm anlamına geliyordu.

Ancak Doktor Guillotin, icat ettiği aletten ve onun ismiyle anılmaktan daha sonra o kadar pişman oldu ki, soyadını değiştirme ihtiyacı hissetti.

  • 3
  • 8
ÖZGÜRLÜK, EŞİTLİK, KARDEŞLİK?
ÖZGÜRLÜK, EŞİTLİK, KARDEŞLİK?

Fransız İhtilâli'nde, özgürlük, eşitlik, kardeşlik düsturlarıyla yola çıkılmıştı. Ancak, 1789'dan itibaren yaklaşık dört yıl içinde 15 binden fazla kişinin idamında Giyotin kullanıldı.

Dünya tarihine "Terör Dönemi" olarak geçen bu dönemde, birçok insan halk meydanlarında idam edildi.

  • 4
  • 8
KRAL VE KRALİÇE DAHİ GİYOTİNLE İDAM EDİLDİ
KRAL VE KRALİÇE DAHİ GİYOTİNLE İDAM EDİLDİ

Giyotin ile idam edilenler arasında Pellettier gibi hırsızlar da; Kraliçe Marie Antoinette ve Kral XVI. Louis gibi asiller de; entelektüeller ve politikacılar da vardı.

Yani neredeyse cumhuriyet karşıtı, hatta cumhuriyet karşıtı olma potansiyeli taşıyan herkes, meydanlarda kurulan bu makine ile katledildi.

  • 5
  • 8
GİYOTİN KARARLARINDAN GİYOTİN SEHPALARINA…
GİYOTİN KARARLARINDAN GİYOTİN SEHPALARINA…

1794 yılına gelindiğinde, bu dönemin en önemli mimarlarından Maximillian Robespierre de Giyotin'den payına düşeni aldı.

Fransız İhtilali'nin bir numaralı adamı olarak binlerce kişinin idam kararını veren Robespierre, git gide karşı olduğu kraldan farksız birine, bir tirana dönüşmüştü.

  • 6
  • 8
İDAM HÜKMÜNÜ DUYUNCA İNTİHAR ETMEK İSTEDİ
İDAM HÜKMÜNÜ DUYUNCA İNTİHAR ETMEK İSTEDİ

Bunun üzerine meclis tarafından idamına hükmedildi. Ancak onun giyotinle ölmek gibi bir niyeti yoktu. Çenesine dayadığı silahın tetiğini çekip intihar etmek istedi; fakat ıskalaması sonucu yalnızca çenesini paramparça etti.

Giyotine götürülürken yüzü sargılar ve kanlar içindeydi. İronik biçimde, giyotin onun için bir kurtuluş olmuştu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN