Arama

Arşiv fotoğraflarıyla az bilinen Antik Mısır

"İnsanlık tarihi boyunca insanlığı bugün bile derinden etkilemeyi başarmış en önemli antik uygarlıkların başında hangi medeniyet gelir?" sorusuna verilecek yanıt hiç şüphesiz ki Antik Mısır'dır. MÖ 4000'li yıllarda yerleşim kurarak uygarlığa dönüşen Mısır, firavunları, mumyaları, kendine özgü yapıları ve kültürü ile büyük bir gizeme sahip. Sizler için, arşiv fotoğraflarıyla az bilinen Antik Mısır'ı derledik.

Mısır'ın eski tarihi genellikle üç "krallık" dönemine ayrılarak incelenir: Eski, Orta ve Yeni. Bu dönemler ise kendi içinde bir kez daha ara dönemlere ayrılır. Buradaki ara dönemden kasıt, Mısır'ın birleşmiş ve tek elden yönetilmediği, dolayısıyla güçlü krallıkların "arasında" olduğu zaman dilimidir.

Mısır halkı, hiyeroglif olarak bilinen yazı sistemini kullanarak yazılı kayıtlar tuttu. Bazı yazılar bir taş ya da kil üzerinde, bazıları da kamış liflerinden yapılan kağıt benzeri bir ürün olan papirüslerde tutuluyordu. Oldukça hassas olan papirüsler, Mısır'ın sıcak ve kurak ikliminden dolayı sadece bir kısmı günümüze ulaşmıştır.

Mısır'da "nom" adı verilen şehir devletleri bulunuyordu. Devletin başında firavun adı verilen krallar vardı, firavunlar devletin mutlak hâkimiydi.

Mısır'da toplum kâtipler, rahipler, askerler; tüccarlar, zanaatkârlar; çiftçiler ve köleler olmak üzere sınıflara ayrılmıştır. Mısır ekonomisi ise tarım, ticaret ve madenciliğe dayanmıştır.

Kilometrekare başına yetmiş bir kişinin düştüğü ve nüfusun Nil'in kenarlarıyla deltasında toplandığı Mısır'da halkın % 35'i büyük şehirde yaşamakta ve şehirlerde nüfus hızla artmaktadır. Nil vadisindeki yerleşmeler Kahire'nin güneyinden itibaren Asvan'a kadar uzanır. Ülkenin bundan sonraki bölümü olan Mısır Nûbe'sinin toprakları ve köyleri Asvan Barajı'nın suları altında kalmış, bölge ahalisi Kom Ombo yakınlarında Yeni Nûbe'ye nakledilmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN