Arama

Zincirlikuyu'nun ismi nereden geliyor?

Dünyanın en kalabalık metropol şehirlerinden biri olan İstanbul, 15 milyonu aşkın bir nüfusa sahip. Bu tarihi kentte; birbirinden farklı isimlerle birçok mahalle, semt ve ilçe bulunuyor. Bu yerleşim yerlerinin isimleri; nereden ve nasıl geldiği hep merak konusu olmuş. Bunlardan biri de şüphesiz Zincirlikuyu. Biz de sizler için Zincirlikuyu'nun adının nereden geldiğini araştırdık.

  • 1
  • 10
İSTANBUL'UN SEMTLERİ
İSTANBUL’UN SEMTLERİ

◼ Dünya tarihinin en önemli şehirlerinden olan İstanbul'da toplamda 39 semt bulunuyor. Bu ilçelere bağlı birçok mahalle ve yerleşke mevcut.

◼ Yerleşim yerlerinin ise birbirinden farklı ve hatta değişik adlandırabileceğimiz isimleri var. Bunlardan biri de İstanbul'un göbeğindeki Zincirlikuyu'ya ait.

İstanbul'un ilçeleri neler?

Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar ve Zeytinburnu.

İstanbul'un eski bir semti: Zeyrek

  • 2
  • 10
ZİNCİRLİKUYU METROBÜS HATLARI
ZİNCİRLİKUYU METROBÜS HATLARI

Zincirlikuyu'nun hikayesini anlatmadan önce günümüzdeki ehemmiyetini bir hatırlayalım. Burası, İstanbul'un Şişli ile Beşiktaş sınırlarında kalan bir mevki. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü bağlantı yolu, Büyükdere Caddesi ve Barbaros Bulvarı'nın kesiştiği bölge Zincirlikuyu Kavşağı olarak bilinir.

İstanbul'un en geniş ulaşım ağlarından biri olan metrobüs aktarma hatları burada bulunuyor. Bu yüzden "bütün yollar Zincirlikuyu'ya çıkıyor" desek çok da yanlış olmaz.

  • 3
  • 10
ZİNCİRLİKUYU MEZARLIĞI
ZİNCİRLİKUYU MEZARLIĞI

◼ Aynı zamanda İstanbul'un en büyük, en popüler ve en gözde kabristanlarından biri olan Zincirlikuyu Mezarlığı burada konumlanmış vaziyette. Mezarlığın ana giriş kapısında, "Her canlı ölümü tadacaktır" ayeti dikkat çekiyor.

(Ankebut suresi, 57. ayet)

↪ Evet, bu bölge İstanbul halkı için pek çok açıdan oldukça önemli. Şimdi gelelim Zincirlikuyu'nun hikayesine...

Tahtalar üzerine inşa edilen bir ada: Koh Panyi

  • 4
  • 10
ZİNCİRLİKUYU'NUN HİKAYESİ
ZİNCİRLİKUYU’NUN HİKAYESİ

◼ Bu semte adını veren, hakikaten zincirli bir kuyu. Bahsi geçen kuyu günümüzde askeri lojmanların hemen arkasında yer alıyor. Bu meşhur kuyunun çıkrığı zincirden yapılmış.

◼ Çıkrığı zincirden olduğundan uzun yıllar varlığını korumuş ve zamanında burada ikamet eden insanlar bu kuyudan faydalanmış. Bu sebepten de ahali yerleşim yerine, Zincirlikuyu ismini vermiş.

Çıkrık ne demek?

Çıkrık, sarkıtılmış olan kovayı kuyudan kolayca çekmekte kullanılan araçtır. El ile çevrilen ve döndükçe kovanın ipi kendisine dolandığı için kovayı yukarı çekmeye yarar.

  • 5
  • 10
YUSUF İZZEDDİN EFENDİ KÖŞKÜ
YUSUF İZZEDDİN EFENDİ KÖŞKÜ

◼ Osmanlı döneminde padişahlar, saraylar haricinde yazlık olarak kullanacakları kasırlar inşa ettirmişlerdi. Bunlardan en meşhuru ise Okmeydanı, Nişantaşı ve Ihlamur Kasrı gibi kırlık alanlarda olanlardı. Buralar aynı zamanda padişahların yazlık sarayları olarak adlandırılırdı.

◼ Günümüzde mezarlığın bulunduğu yer, 1870 senesinde Sultan Abdülaziz Han'ın oğlu Yusuf İzzeddin Efendi için inşa edilen bir yazlık köşkün bahçesi. Harikulade güzellikte olan bu köşk ve bahçesi, Sultan Abdülaziz'in oğluna çok da uğurlu gelmemişti.

*Nişantaşı günümüzde, İstanbul'un en bilinen semtleri arasında yer alıyor.

Sait Faik'in İstanbul'u

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN