Türkiye'nin kültür hazineleri hakkında 20 ilginç bilgi
Orta Asya'da inşa edilen, Selçuklu tarafından Anadolu'ya taşınan ahşap direkli ve tavanlı camilerin en büyüğünün Konya'da bulunduğunu biliyor muydunuz? Türkiye kültürel miras bakımından içinde bir hazine barındırır. Örneğin; Osmanlı'nın nuru olarak adlandırılan Nuruosmaniye Külliyesi, klasik Osmanlı formu ile Batı'nın barok mimari ve süsleme detaylarının en iyi şekilde sentezlendiği ilk ve tek mimari yapıdır. El değmemiş doğal güzelliği ile dikkat çeken Tuz Gölü, Akdeniz havzasında en fazla flamingo kolonisine ev sahipliği yapar. Sizler için Türkiye'nin kültürel miraslarından seçtiğimiz 20 ilginç bilgiyi listeledik.
📌İnce Minareli Medrese, Selçuklu Sultanı 2. İzzeddin Keykavus döneminde Vezir Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından 1264'te hadis ilmi öğretilmek üzere yaptırılmış ve adını minaresinin estetik özelliğinden almıştır.
➡Darü-l Hadis derslerinin verildiği medresenin taç kapısı, Selçuklu devri taş işçiliğinin en güzel örneği olarak bilinir. Bitkisel ve geometrik motiflerle süslü, kubbe kasnağında kufi yazı ile "El Mülkü Lillah", "Ayet'el Kürsi" yazar.
Anadolu'ya Selçuklu'dan miras 5 medrese
📌Nevşehir'deki Hacı Bektaş Veli Külliyesi, Türkiye'nin önemli inanç turizmi merkezlerinden biri olarak 7 asırdır Hacı Bektaş Veli'nin öğretilerini yaşatır.
Hacı Bektaş Veli'nin öğretilerini günümüze dek yaşatan dergâh
📌Türklerin İslamiyet'i kabul etmesiyle Orta Asya'da inşa edilen ve Selçuklu tarafından Anadolu'ya taşınan ahşap direkli ve tavanlı camiler, Türk-İslam mimarisinin en zengin örnekleri arasında gösterilir.
Karadeniz'in görmeniz gereken ahşap camileri...
📌"Osmanlı'nın nuru" olarak adlandırılan Nuruosmaniye Külliyesi, klasik Osmanlı formu ile Batı'nın barok mimari ve süsleme detaylarının en iyi şekilde sentezlendiği ilk ve tek mimari yapıdır. 265 yıldır ihtişamını korur.