Arama

Mutlaka görmeniz gereken 30 büyüleyici yer

Kutup ışıklarının yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal bir ışıma olduğunu biliyor muydunuz? Ya da Everest Dağı'na tırmanırken hayatlarını kaybetmiş dağcıların cansız bedenlerini zirveye çıkan dağcıların yön olarak tayin ettiğini? Sizler için mutlaka görmeniz gereken 30 büyüleyici yeri derledik.

  • 2
  • 30
Pembe Göl - Avustralya
Pembe Göl - Avustralya

Pembe Göl, Batı Avustralya'da bulunan bir tuz gölüdür. Yüksek miktarda tuz oranına sahip olan gölü pembeleştiren maddenin ne olduğu halen kesin olarak bilinmiyor. Bazı bitkilerde bulunan bakterilerin sebep olabileceği bu görüntü için bilim adamları gölden örnek alıp incelediklerinde ise herhangi bir sonuca ulaşılamadı.

  • 3
  • 30
Salar de Uyuni Tuz Gölü - Bolivya
Salar de Uyuni Tuz Gölü - Bolivya

Bolivya, dünyadaki en büyük tuz gölü olan Salar de Uyuni'ye ev sahipliği yapmaktadır. Salar de Uyuni, yüz ölçümü 12.000 kilometrekaredir. Yoğun tuz düzlemi genellikle kurutur. Yüzeyi yapılandırılmış manzara oluşturan tuz kristalleri tabakası ile kaplıdır. Yağmur mevsimi çölde başladığında her şey değişir. Büyük tuz gölü yüzeyinde ince bir su tabakası oluşur ve temiz ayna haline gelir.

  • 4
  • 30
Pamukkale Travertenleri - Denizli
Pamukkale Travertenleri - Denizli

Traverten çok yönlü, çeşitli nedenlere ve ortamlara bağlı, kimyasal reaksiyon sonucu çökelme ile oluşan bir kayadır. Pamukkale termal kaynağını meydana getiren jeolojik olaylar geniş bir bölgeyi etkiledi. Pamukkale termal kaynağı, bölgesel potansiyel içindeki bir ünitedir. Kaynak antik dönemlerden beri kullanılmaktadır.

Zaman içinde sertleşmekte ve traverten olmaktadır. Ancak ziyaretçiler tarafından katlar üzerinde gezilmesi ve oynanması, henüz yumuşacık haldeki kalsiyum karbonatların ezilmesine, dağılmasına neden olmaktadır. Travertenlere termal su kontrollü olarak belirli bir program dahilinde verilmektedir. Fazla miktarda ve uzun süre aynı yere akıtılan su yosunlaşmaya ve dolayısıyla travertenlerde hoş olmayan kirliliğe sebep olmaktadır. Beyazlığın oluşumunda, hava şartları, ısı kaybı, akışın yayılımı ve süresi etkilidir. Çökelme, termal sudaki karbondioksitin havadaki karbondioksit dengeye gelinceye kadar devam etmektedir.

  • 5
  • 30
Taş Ormanı - Madagaskar
Taş Ormanı - Madagaskar

UNESCO tarafından "Dünya Mirası" listesine dahil edilen taş orman, Madagaskar adasının batısında bulunan Melaky bölgesinde yer alır. Milyonlarca yıl süren erozyonlar sonucunda, yatay ve dikey jeolojik oluşumlar halinde ortaya çıkan bu karstik plato, oldukça keskin ve iğne ucu gibi sivri yüzeyli kayalıklardan ve mağaralardan oluşur. "Tsingy" kelimesi, Madagaskar dilinde "çıplak ayakla yürünemeyen yer" anlamına geliyor.

  • 6
  • 30
Tuz Gölü - Aksaray
Tuz Gölü - Aksaray

Aksaray'ın sınırları içerisinde yer alan kuş cenneti Tuz Gölü ve çevresi; barınma, kışlama ve kuluçka imkânıyla yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yaparken, endemik bitkileriyle de dikkat çekiyor. Tuz Gölü, çevresindeki küçük göl ve bataklıklarda yaşayan kuş varlığı ile birlikte Türkiye'nin en zengin havzalarından birisidir. Bu bölge yaban kuşlarının göç güzergahı üzerinde yer alırken, bozkırın ortasında Tuz Gölü ve çevresi dışında önemli bir sulak alan olmaması, göçmen kuşları Tuz Gölü'ne yönlendirmektedir.

Tuz oranının yüksek olması nedeniyle kış mevsiminde donmayan göl, göçmen kuşlar için aynı zamanda iyi bir barınaktır. Kuşlar için dinlenme, beslenme ve kışlama alanı olan Tuz Gölü ve çevresini ayrıcalıklı kılan bir başka özellikse önemli bir kuluçka sahası olmasıdır. Gölde flamingo, turna, yaban kazı, kılıçgaga, angut ve benzeri kuşların yanı sıra yağmurcunlar ve yaban ördekleri gruplar halinde yaşamaktadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN