Arama

İhtişamlı mimarisiyle Hamidiye Camii

Osmanlı selatin camilerinin sonuncusu olan Yıldız Hamidiye Camii'nde, Sultan Abdülhamid'in el işçiliğinin ürünü olan iki eserin bulunduğunu biliyor muydunuz? Mimari açıdan pek çok üslubun birleştiği Hamidiye Camii, Osmanlı mimari yapılarına benzemeyen stiliyle ve ihtişamlı mimarisiyle göz kamaştırıyor. Her bir köşesinde farklı bir detayın yer aldığı Hamidiye Camii'nin mimarisine dair bilinmeyenleri sizler için derledik.

  • 3
  • 10
ALIŞILMIŞ MİMARİNİN DIŞINDA BİR ÜSLUP
ALIŞILMIŞ MİMARİNİN DIŞINDA BİR ÜSLUP

Dış görünümü, planı ve dekorasyonu açısından son dönem Osmanlı mimari yapılarına benzemeyen cami, barok, ampir, rokoko üsluplarının karışımı olan "eklektik stili"nin son örneğidir.

Hamidiye Camii'nin yaklaşık on dönümlük arsasının etrafı demir parmaklıklarla çevrilidir ve üç kapısı bulunur.

  • 4
  • 10
ZAFER TACINA BENZEYEN İNCE SÜSLEME
ZAFER TACINA BENZEYEN İNCE SÜSLEME

1440 metrekare üzerine inşa edilen caminin iki yanında sağlı sollu beyaz mermer merdivenler ve onların arasında yüksek bir taç kapı bulunuır.

Bu büyük kapının üzerinde zafer tacına benzeyen ince bir süsleme yer alır.

  • 5
  • 10
TAVANI 18 AYAR ALTIN İLE SÜSLENEN SÜFERA ODASI
TAVANI 18 AYAR ALTIN İLE SÜSLENEN SÜFERA ODASI

Süslemenin hemen altındaki mermer zeminde ise "Besmele-i Şerife" ve nefis bir hatla yazılmış bir "Ayet-i Kerime" görülür.

Sağ ve solda merdivenle çıkılan odaları vardır. Sağda elçiler için tavanı 18 ayar altından yapılmış süslü süfera odası, soldaysa tavanı yağlıboya tablolu ve çok süslü olan hünkâr mahfili bulunur.

  • 6
  • 10
GÖRSEL BİR BÜTÜNLÜK SAĞLAYAN HÜNKÂR KÖŞKÜ
GÖRSEL BİR BÜTÜNLÜK SAĞLAYAN HÜNKÂR KÖŞKÜ

Caminin hünkâr köşkü ve harimi, dikdörtgen plan üzerinde görsel bir bütünlük arz eder. Hünkâr köşkünün küçük ve yüksek kubbesi, 16 pencereli çokgen bir kasnak üzerine oturtulmuştur.

Neogotik pencereler ve mukarnas dizisi, cami kasnağına ayrı bir hava katmıştır.

  • 7
  • 10
SULTAN ABDÜLHAMİD’İN EL İŞÇİLİĞİNİN ÜRÜNÜ
SULTAN ABDÜLHAMİD’İN EL İŞÇİLİĞİNİN ÜRÜNÜ

Kubbe bezemelerinde pek rastlanmayan mavi üzerine yıldız işlemeler ve hünkâr kasrındaki altın varak, caminin zengin işlemelerine güzel bir örnektir. Caminin iç mekânının sağında ve solunda yer alan ahşap kafeslerin ikisi de iyi bir marangoz olan Abdülhamid'in el işçiliğidir.

Mukarnaslı mermer mihrabın tavanı, korkulukları ve ayaklı vaaz kürsüsü altın yaldızlarla süslenmiştir. Ayrıca yapının minaresi mukarnas şerefeli ve minare gövdesi tepeye kadar yivlidir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN