Arama

Atatürk’ün görmediğiniz arşiv fotoğrafları

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 57 yıl süren yaşamında, yalnızca Türk milletinin Kurtuluş Savaşı'nı başarıyla yöneten bir komutanı olarak değil, aynı zamanda gerçekleştirdiği devrimlerle de dahi bir devlet adamı olarak tarihe geçti. Peki, Mustafa Kemal Atatürk nerede doğdu? Mustafa Kemal Atatürk nerede ölmüştür? Mustafa Kemal Atatürk kaç yaşında öldü? Mustafa Kemal Atatürk okuduğu okullar... Mustafa Kemal Atatürk fotoğrafları ve hayatı... Büyük Önder Atatürk'ü ebediyete irtihalinin 83'üncü yılında rahmetle anıyoruz.

Atatürk’ün görmediğiniz arşiv fotoğrafları

Atatürk, 1930 yılında tren penceresinde görülüyor.

◾ Mustafa Kemal Atatürk, Manastır ve Selanik'te görevliyken 1909'da İstanbul'daki 31 Mart Vakası'nı bastıran Hareket Ordusu'nda görev yaptı.

Atatürk’ün görmediğiniz arşiv fotoğrafları

Atatürk, İsmet (İnönü) ile birlikte 1922 yılında Konya Ilgın'da görülüyor.

◾ 1910'da Arnavutluk'taki isyanı bastırmak için düzenlenen harekatta da görevlendirilen Atatürk, İtalya'nın 1911'de Trablusgarp'a asker çıkarması üzerine Tobruk'a gönderildi.

  • 10
  • 60
Atatürk’ün görmediğiniz arşiv fotoğrafları

Atatürk, 1937 yılında yurt gezisinde görülüyor.

◾ Tobruk ve Derne'de Türk kuvvetlerini başarıyla yönettikten sonra binbaşı rütbesiyle 1912-1913 yıllarında Balkan Savaşı'na katılan Atatürk, Edirne'yi Bulgaristan'dan geri alan kolorduda görev yaptı.

  • 11
  • 60
Atatürk’ün görmediğiniz arşiv fotoğrafları

Atatürk, 1912 yılında Balkan Harbi'nde Kurmay Binbaşı iken görülüyor.

Çanakkale'de üstün başarı

◾ Atatürk, 1913'te Sofya'da ataşeliğe atandı. Ataşe olarak görev yaptığı sırada, Birinci Dünya Savaşı'nın başlaması üzerine Atatürk, Başkomutanlık Vekaleti'ne müracaat ederek cephede görev almak istedi.

  • 12
  • 60
Atatürk’ün görmediğiniz arşiv fotoğrafları

Atatürk, 1914'ten Sofya Ataşemiliteri iken verilen kostümlü baloya Yeniçeri kıyafetiyle katılırken görülüyor.

◾ Kendisine "Sizin için orduda her zaman bir görev vardır. Ancak Sofya Ataşemiliterliği'ni daha önemli gördüğümüzden sizi orada bırakıyoruz." cevabının verilmesi üzerine Büyük Önder, Başkomutan Vekili Enver Paşa'ya şu mektubu yazdı:

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN