Arama

Ara tatilde ne okuyalım, ne izleyelim, nereye gidelim?

Yorucu bir eğitim-öğretim döneminin ardından öğrenciler, ara tatile girdi. Bu zamanı daha kaliteli geçirmek isteyen öğrenci ve veliler için birbirinden değerli tavsiyeleri sizlerle buluşturuyoruz. Fikriyat'ın yeni formatı olan "Farkında mısınız?" videoları ile dikkatimizden kaçan tarihin tanıklarıyla tanışabilir, ailenizle keyifli zaman geçirmek için oyunlar oynayabilirsiniz. Ya da Yedi Güzel Adam'dan biri olarak tanıdığımız Rasim Özdenören'in çağımızın sorunlarına çözüm yolları önerdiği kitabını okuyabilirsiniz. Gelin tavsiye listesine daha yakından bakalım.

  • 2
  • 12
Ne izleyelim: Farkında mısınız?
Ne izleyelim: Farkında mısınız?

Her gün önünden geçip gittiğimiz fakat dikkatimizden kaçan tarihin tanıklarıyla tanışmanın zamanı geldi. Kadim medeniyetin izlerini unutulmaması, tarihi belleğimize sahip çıkılması amacıyla oluşturduğumuz "Farkında mısınız" formatımız ile kültürel değerlerimize sahip çıkıyoruz.

Hadi, sizi İstanbul'un orta noktasına götürelim.

  • 3
  • 12
Nereye gidelim: İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi
Nereye gidelim: İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi

📌 İslam medeniyetinin bilim ve teknoloji alanında oluşturduğu benzersiz birikimin ürünleri, İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'nde sergileniyor. Müze toplam 570 adet alet, cihaz kopyaları, maket ve model koleksiyonu ile alanında Türkiye'de ilk, dünyada ise ikinci örnek.

📌 8-16. yüzyıllar arasında Müslüman bilginlerce icat edilmiş çeşitli bilim ve teknoloji aletleri sergileniyor. 700'den fazla eserin sergilendiği müzeye her yıl yeni eserler eklenerek gelişimi devam ettiriliyor.

Bir günde İstanbul'da öğrenci olarak neler yapabiliriz?

📌 İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'nde, Müslüman bilim adamlarının bilime sağladıkları katkılar; "Astronomi, Coğrafya, Denizcilik, Saatler, Geometri, Optik, Tıp, Kimya, Mimari, Fizik ve Teknik, Savaş Tekniği, Mineraller ve Fosil Oluşumlar, Antik Objeler ile Orientleştirici Stilde Avrupa Camı ve Seramiği" olmak üzere farklı bölümlerde anlatıldı.

Binanın her iki katında da görülmeye değer birbirinden ilginç çalışmalar mevcut. "Optik" alanında, 14. yüzyılda İslam kültürünün en önemli şahsiyetlerinden biri Kemaluddin el-Farisi'dir. Kemaluddin el-Farisi'nin optik alanında ulaştığı önemli araştırma sonuçlarından biri de gözbebeğinin yapısına ilişkin öğretisi olur.

📌 El-Farisi, kesilen bir koyundan aldığı göz üzerinde deneylerini yapar. İlk olarak, merceğin ön yüzeyinden gelen yansımayı tespit eder ve bu yansımayı kendi teorisi çerçevesinde mükemmel bir şekilde temellendirir.

Gülhane Parkı içindeki İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, 09:00 – 18:00 saatleri arasında haftanın yedi günü ziyarete açık.

Ziyaret ücreti 18 TL. Müzekart geçerli.

İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'ne sanal yolculuk yapmak için tıklayın

  • 6
  • 12
Hangi harekete katılalım: İyilik
Hangi harekete katılalım: İyilik

Fatma Bayram - İyiliğin kapsamı

📌 Fikriyat'ın kıymetli yazarı Fatma Bayram, kaleme aldığı yazıları ile iyilik hareketi oluşturuyor. Sizde bu hareketin aktif bir parçası olmak için, yazarımızın yazılarını takip edip içeriklerin sonunda yer alan ufak kişisel ödevleri yapmayı unutmayın.

"İyiliğin hangi unsurları içerdiği meselesi oldum olası zihnimi kurcalar. Birine 'iyi' demenin olmazsa olmaz şartları var mıdır, iyilerden sayılmak hangi asgarî şartları taşımalıdır; merak eder, sorgularım. Bu kadar kafa yormamın temel sebebi; hem kendime 'iyi biriyim' diyebilecek vicdan rahatlığına ulaşmanın kararını sübjektif beğenilerime göre değil bizatihi iyiliğin hakikatini bilerek verme arzum hem de insanların birbirlerine iyi ya da kötü derken ne kadar sübjektif olduklarını görmenin verdiği şaşkınlıktır. İnsanın yekdiğerine 'çok iyi biri' derken sadece kendine iyi davranılmasını hakikat ölçüsü olarak alması sizce de hayret verici değil mi? Küçük bir çocukken dahi bana oldukça iyi davranan bir yakınımın başkasına yaptığı haksızlığı görmek içimi burkar, onun sevgi ve ilgisini benim için utanılacak bir yük haline getirirdi.

İnsan içine çıktığımızda öyle bir muhabbet yokmuş gibi davranmaya çalışırdım. Sonra büyüdüm ve koca koca yetişkinlerin birtakım zalim, çıkarcı, azgın ve hadsiz insanları -toplamda nasıl olduklarına bakmadan- sırf şahsî ilişkileri hasebiyle 'iyi insan' addettiklerini görerek yine şaşkınlığa düştüm. Sonuçta zihnim beni iyiliğin gerçekte ne olduğuna dair sağlam bir kıstas aramaya itti."

Yazının devamını okumak için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN