Arama

İslam'ın dünyaya kazandırdığı çocuk hakları

Evin bereketi, neşesi çocuklar... Meşakkatli bir hayatın ilk adımını attıkları bu dönem büyüklerine muhtaçlığı da meydana getirir. Ancak birçoğumuzun gözünden kaçan bir unsur var. Onlara yardımcı olmak, yollarını açmak bizim görevimizdir. Bu, onların birey olduğunu ve kendilerine tanınmış haklarının bulunduğunu bize unutturmamalıdır. Peygamber Efendimiz ile gündeme gelen çocuk hakları meselesini derinlemesine inceledik.

  • 3
  • 30
BÜYÜK ÇOCUK VE KÜÇÜK ADAM
BÜYÜK ÇOCUK VE KÜÇÜK ADAM

Batı'nın çocuk mevzusundaki geriliğini ve bir kısım yanlışlıkları çözmede işe yarayacak mühim bir nokta, ·onların çocuk hakkındaki bir anlayışlarıdır. Bu anlayış İslam ile Batı arasındaki pek ciddi
farklardan birisini teşkil eder. Batı'da, yakın zamana kadar: "İnsanlara büyük çocuk, çocuğa da küçük adam" nazarıyla bakıldı. Günümüzde, Batılılar "ayrı bir çocuk antropolojisinden bahsedecek kadar" çocuğu çok yönleriyle büyükten farklı görecek noktaya gelmişlerse de büyükle çocuğu bir tutan gelişme yakın zamana kadar devam etmiş, kanunların uygulanmasında çocuklar hiçbir ayrımdan istifade edememişti.

Öyle ki 8-12 yaşlarındaki bir çocuğun işlediği bir cinayetin cezası idam ise çocuk idam edilmişti. Konuyu tahlil eden hukukçular, bu halin 19. asrın sonuna kadar bütün Avrupa devletleri ve Amerika'da aynen tatbik edildiğini belirtti. Son zamanlarda gazetelerde çıkan bazı haberlerden anladığımız kadarıyla, ABD'nin bazı eyaletlerinde kanunlar, günümüzde bile çocukların idamına hükmedebilmektir.

  • 5
  • 30
1899 YILINDA ATILAN İLK ADIM
1899 YILINDA ATILAN İLK ADIM

Batı dünyasında çocuk mevzusunda gelişen fikirler 1899 yılında, Amerika'nın İllinois eyaletinde müstakil çocuk mahkemeleri şeklinde kristalize olur. Bu durum oradan Avrupa'ya sıçrar. 1908'de İngiltere ve Almanya'da 1912'de Fransa ve Belçika'da 1914'de İtalya'da Çocuk Mahkemeleri kurulur. Çıkarılan kanunlarla çocuklar belli yaşına kadar suçsuz sayılmış, belli yaşlara kadar da suçu hafifletilmiştir. Suçsuzluk yaş sınırı kimisinde 8, kimisinde 9, 10. 11, 12, 13, 14 ve hatta 16'dır. Çoğunlukla 18 yaşına kadar da ceza hafifletilmesi esas alınmıştır.

Çocuk meselesindeki bir gelişmeyi 1919'da Washington'da toplanan Milletlerarası İş Konferansı takip eder. Burada çocukların çalışma şartları bazı prensiplere bağlanmıştır. Diğer bir gelişme olarak 10 Aralık 1948 yılında Birleşmiş Milletler 'de ilan edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi zikredilebilir. Zira bunun bazı maddelerini (20'nci, 25'inci ve 26'ncı maddeler) çocuklar ile ilgilidir. Ardından 1959 yılı 20 Kasım'ında Birleşmiş Milletler 'in Genel Kurulu'nda Çocuk Beyannamesi adı altında 10 maddelik bir beyanname metni kabul edilmiştir.

  • 7
  • 30
TÜM DÜNYA ÇOCUKLARINI KAPSAYAN HAKLAR
TÜM DÜNYA ÇOCUKLARINI KAPSAYAN HAKLAR

I.Madde: Beyannamede tespit edilen haklar, hiçbir ayrım yapılmadan bütün dünya çocuklarına tatbik edilmelidir.
II.Madde: Çocuk, normal bir gelişmeye erişmiş olabilmek için, hususi bir himayeye sahip olmalıdır. III.Madde: Çocuk bir isim ve milliyet hakkına sahiptir.
IV.Madde: Sosyal güvenliğe erişmiş olmalı, doğum öncesi ve sonrası maddi yardımlarla desteklenmelidir.
V.Madde: Özürlüler hususi alaka ve yardım görmelidir.
VI.Madde: Çocuk şefkate muhtaçtır, onu imkan nispetinde annesi terbiye etmelidir.
VII.Madde: Çocuk parasız ve mecburi bir temel eğitim hakkına sahiptir.
VIII.Madde: Çocuk bütün durumlara da himaye ve yardıma ilk mazhar olanlar arasında yer almalıdır. IX.Madda: Çocuk ihmal, istismar ve gaddarlığa karşı korunmalıdır.
X.Madde: Çocuk ırk, dini tefrikadan korunmalıdır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN