Arama

Enes bin Malik kimdir? Enes bin Malik'in rivayet ettiği hadisler...

Enes bin Malik, on yaşından itibaren Peygamber Efendimize hizmet edip vefatına kadar O'nun yanından ayrılmadı. Hz. Peygamber, sahabeye "oğulcuğum" diye hitap ederdi. O'nun tarafından yetiştirilen Enes bin Malik, en çok hadis rivayet eden sahabelerden biriydi. Hadisleri aktarırken oldukça titiz davranır, hata yapmaktan korktuğu için rivayet ettikten sonra "Veya Resulullah böyle bir şey dedi" ilavesinde bulunurdu. Peki, Enes bin Malik, nasıl Hz. Peygamber'e hizmet etmeye başladı?

Efendimiz, Ümmü Süleym'in bu talebi kırmadı. Enes bin Malik bu andan itibaren Hz. Peygamber (sav)'in vefatına kadar on yıl boyunca hizmetinde bulundu. Sahabe, Efendimizin hizmetinde bulunduğu bu süreyi şöyle anlattı:

"Yapmadığım bir şey için Rasulullah (sav): 'Bunu niçin yapmadın?' demezdi. Yaptığım bir şey için de Rasulullah (sav): 'Bunu niçin böyle yaptın?' demezdi."

(Müslim 2309/51)

Ashab-ı Suffe mensubu sahabeler

Enes bin Malik, çok sevdiği Hz. Peygamber'e hizmet etmek için üstün çaba sarf ederdi. Herkesten önce kalkıp mescide giderek Resulullah'ın buradaki ihtiyaçlarını karşılardı. Oruca niyetlendiğinde sahur yemeğini hazırlar, onunla birlikte sabah namazını kılardı. Efendimizin hizmetine girdikten sonra her gün sabah namazını beraber kıldılar. Enes bin Malik, Peygamberimizin yanında bulunur, hizmet eder akşam olunca da Kuba'daki evine giderdi.

  • 5
  • 22
Hz. Peygamber "oğulcuğum" diye hitap ederdi
Hz. Peygamber oğulcuğum diye hitap ederdi

Allah Resulü, Enes bin Malik'i çok sever ona "oğulcuğum" diye hitap ederdi. Zaman zaman Hz. Enes'e "iki kulaklı" anlamında "zül üzüneyn" diyerek şakalaşırdı. Efendimizin terbiyesi altında yetişen Enes bin Malik, O'nun gibi yaşamaya, ibadetlerini de O'nun gibi eda etmeye çalışırdı. Ebû Hüreyre, bununla ilgili olarak şöyle der: "Kıldığı namaz Resulullah (sav)'in namazına Enes'inki kadar benzeyen birini daha görmedim."

Enes b. Mâlik, çocuklara uğradığı zaman selam verir ve: "Hz. Peygamber (sav)'de böyle yapardı." derdi.

Buhârî, Isti'zân, 15 (VIII, 68).

Peygamberimizin muhtesib olarak görevlendiği ilk hanım sahabe

  • 6
  • 22
Efendimizin sırdaşıydı
Efendimizin sırdaşıydı

Efendimize küçük yaşından itibaren hizmet eden Enes bin Malik, çocuk olduğu halde O'nun özel işleriyle ilgili sırlarını kimseye söylemezdi. Hz. Enes'ten şöyle nakledilir: "Ben çocuklarla beraber oyun oynarken Rasulullah (sav) yanıma geldi ve bize selam verdi. Sonra beni bir ihtiyacı için gönderdi. Bu yüzden ben annemin yanına dönmekte geciktim. Eve geldiğim zaman annem bana: "Niçin geciktin, seni bu zamana kadar alıkoyan nedir?" diye sordu.

Ben de: "Resulullah beni bir iş için göndermişti, dedim. Annem: Resulullah'ın işi ne idi?" diye sordu. Ben: "O bir sırdır." dedim. Bunun üzerine annem:

"Sakın Resulullah'ın sırrını kimseye söyleme." diye bana sıkıca tembih etti. Enes bu olayı kendisine anlattığı Sabit'e: "Ey Sabit! Bunu bir kimseye söyleyecek olsaydım, sana söylerdim." dedi.

Müslim, Fedailu's-Sahâbe, 145.

  • 7
  • 22
2286 hadis-i şerif rivayet etti
2286 hadis-i şerif rivayet etti

Hz. Peygamber'den binden fazla hadis rivayet eden sahabelere, çok hadis rivayet eden anlamında "el-müksirûn" denilir. Hz. Enes de bunlardan biriydi. Kendisinden 2286 hadis-i şerif rivayet etti. Uzun süre Efendimizin hizmetinde bulunması, çok zeki ve kuvvetli bir hafızaya sahip olması onun en çok hadis rivayet eden sahabeler arasında yer almasını, Peygamberimizin sünnetlerini Müslümanlara aktararak büyük hizmet etmesini sağladı. Onun hadisleri daha çok Allah Resulü'nün hal ve hareketleri ile ilgiliydi.

En çok hadis rivayet edenler sırasıyla şunlardı: Ebû Hüreyre, Abdullah bin Ömer, Enes bin Malik, Hz. Aişe, Abdullah bin Abbas, Câbir bin Abdullah, Ebû Saîd el-Hudrî.

Müslümanlara yapılan en büyük ihanet; Reci Vakası

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN