Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • İslam
  • Berat Kandili namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? Berat Kandili’nde kılınacak namaz…

Berat Kandili namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? Berat Kandili’nde kılınacak namaz…

Berat Kandili, Müslümanların mübarek kabul ettiği, günahların mağfireti için tövbeler edip dualar ettiği, nafile ibadetler gerçekleştirdiği bir gecedir. Üç aylar içinde yer alan Şaban ayının 15. gecesi olan Berat Kandili, bir rahmet gecesi olarak idrak edilir. İslam alimleri bu gecenin namaz kılınarak, Kur'an okunarak ve dua edilerek geçirilmesini tavsiye eder. Berat Kandili namazı nasıl kılınır? Berat Kandili kaç rekattır? Berat Kandili'nde kılınacak namaz…

  • 2
  • 8
BERAT KANDİLİ NAMAZI NASIL KILINIR?
BERAT KANDİLİ NAMAZI NASIL KILINIR?

Berat Kandiline özel bir namaz çeşidi yoktur ancak İslam âlimleri Berat Kandilinin gündüzünü oruçla gecesinin namaz ve dua ile geçirilmesini tavsiye etmektelerdir. Berat Kandili bu yıl 27 Mart 2021 Cumartesi gecesi idrak edilecek.

💠

İslam dünyasının beklediği ve faziletlerinden faydalanmayı umduğu gecelerden biri de Berat Kandilidir.

Berat Kandiline mahsus bir ibadet şekli olmamakla beraber, hadis rivayetlerinden de yola çıkarak nafile oruç tutmak; bu mübarek geceyi tövbe, dua ve ibadetle geçirmek sevap kazanmaya vesile olur.

İslam âlimlerinin belirttiğine göre bu geceye özel Berat Kandili namazı şeklinde bir namaz yoktur.

Gazzali, Berat gecesi için her rekâtında Fatiha suresinden sonra 11 İhlas suresi okunmak suretiyle 100 rekât ya da her rekâtında Fatiha'dan sonra 100 İhlas suresinin okunduğu 10 rekât namazın çok sevap olduğuna dair bir rivayet nakletmiştir.

Ancak İmam Nevevî, bunun aslının olmadığını söylemiş ve bu namazı bir bidat olarak ele almıştır.

🔍 2021'de idrak edeceğimiz kandiller

  • 3
  • 8
BERAT KANDİLİ NAMAZI KAÇ REKÂTTIR?
BERAT KANDİLİ NAMAZI KAÇ REKÂTTIR?

Yukarıdaki bilgiler ışığında bu geceye mahsus özel bir namazın olmadığını belirtmek gerekir.

💠

Berat Kandili'nde bolca namaz kılınması tavsiye edilen ibadetlerden biridir.

Kaza namazı olanların kaza namazlarını kılmaları, çok fazla borcu olanların en azından 1 günlük kaza namazlarını eda etmeleri tavsiye edilir.

Sevabını Allah'tan umarak nafile namazların kılınması, bu gece için önerilen ibadetlerdendir.

  • 4
  • 8
NAFİLE NAMAZ NEDİR?
NAFİLE NAMAZ NEDİR?

Nafile namaz, farz ve vacip olan namazlar eda edildikten sonra, onlar dışında daha fazla sevap elde etme amacıyla yapılan ilave ibadeti ifade eder.

💠

Mekruh vakitlerin haricinde nafile namazlar istenilen vakitte kılınabilir. Başta kandiller olmak üzere idrak edilen bazı mübarek gecelerde nafile namaz kılınmaktadır.

Nafile namazlarda mutlak niyet yeterlidir. Yani bir belirleme yapmaksızın namaz kılmaya niyet edilebilir.

Nafile namazların kılınışına ilişkin olarak Peygamber Efendimizden (sav) nakledilen bilgiler, bu namazlarda uzun surelerin okunması, kıyam şartının aranmaması ve binek üzerinde kılınabilmesi gibi noktalarda toplanmaktadır.

Nafile namazlar, yeterli vakti ve imkânı bulunan insanlar için âdeta özel bir ibadet ve fmünacat halidir.

  • 5
  • 8
NAFİLE NAMAZ NASIL KILINIR?
NAFİLE NAMAZ NASIL KILINIR?

Nafile namazlar, Peygamber Efendimizin (sav) uygulamalarına dayanılarak belirli zamanlarda veya bazı vesilelerle ya da kişinin kendi isteğiyle herhangi bir zamanda Allah'a yakınlaşmak ve sevap kazanmak amacıyla kılınan namazlardır.

💠

2 rekâtlık bir nafile namaz şu şekilde kılınabilir:

1. Rekât

"Niyet ettim Allah rızası için Nafile Namaz kılmaya" denilerek niyet edilir. "Allahu Ekber" denilerek tekbir getirilir. Sübhaneke okunur. Euzü besmele çekilir. Fatiha suresi okunur. Bir namaz suresi ya da Kur'an'dan 2-3 ayet okunur. Allahu Ekber denilerek Rükû'ya gidilir. Rükûda üç defa "Sübhane Rabbiyel Azim" denilir. Rükûdan doğrulurken "Semi Allahulimen Hamideh", doğrulunca "Rabbena lekel Hamd" denilir. Daha sonra Allahu Ekber denilerek secdeye gidilir. Secdede üç defa, "Sübhane Rabbiyel Ala" denilir ve doğrulunur sonra tekrar Allahu Ekber denilir ve tekrar secdeye gidilir üç defa "Sübhane Rabbiyel Ala" denilir ve "Allahu Ekber" denilerek ayağa kalkılır, kıyama durulur.

2. Rekât

Besmele çekilir. Fatiha suresi okunur. Bir namaz suresi ya da Kur'an'dan 2-3 ayet okunur. Allahu Ekber denilerek Rükû'ya gidilir. Rükûda üç defa "Sübhane Rabbiyel Azim" denilir. Rükûdan doğrulurken "Semi Allahulimen Hamideh", doğrulunca "Rabbena lekel Hamd" denilir. Daha sonra Allahu Ekber denilerek secdeye gidilir. Secdede üç defa, "Sübhane Rabbiyel Ala" denilir ve doğrulunur sonra tekrar Allahu Ekber denilir ve tekrar secdeye gidilir üç defa "Sübhane Rabbiyel Ala" denilir ve oturuşa geçilir. Sırasıyla Ettehiyyahatü, Allahümme Salli ve Allahümme Barik ve Rabbena duaları okunur. "Esselamu aleykum ve rahmetullah" denilerek önce sağa sonra sola verilir ve namaz tamamlanmış olur.

🔍 Namaz rekâtları, namaz nasıl kılınır? 5 vakit namaz tablosu

  • 6
  • 8
BÜYÜK İSTİĞFAR DUASI: SEYYİD’ÜL İSTİĞFAR
BÜYÜK İSTİĞFAR DUASI: SEYYİD’ÜL İSTİĞFAR

Miraç Kandilinde yapılması tavsiye edilen şeylerden biri de bu geceyi bol bol tövbe ve istiğfarla geçirmek ve Allah'ın bağışlamasını dilemektir.

💠

Rasûl-i Ekrem Efendimiz (sav); "Her kim, bu Seyyidü'l-istiğfârın sevabına ve faziletine bütün kalbiyle inanarak gündüz okur da o gün akşam olmadan ölürse cennetlik olur. Yine her kim, sevabına ve faziletine gönülden inanarak gece okur da sabah olmadan ölürse cennetlik olur." buyurmuştur.

Buhârî, Deavât, 2, 16; Ebû Dâvûd, Edeb, 100-101

Seyyid'ül İstiğfar duasının okunuşu:

"Allahümme ente Rabbî lâ ilahe illâ ente halaktenî ve ene abdüke ve ene alâ ahdike ve vâ'dike mes'tetâtü eûzü bike min şerri mâ sanâtü ebû'ü leke bi-nîmetike aleyye ve ebû'ü bizenbî fağfirlî feinnehû lâ yağfıruz-zünûbe illâ ente."

Seyyid'ül İstiğfar duasının anlamı:

"Allah'ım! Sen benim Rabbimsin. Sen'den başka ibadete lâyık ilâh yoktur. Beni Sen yarattın. Ben Sen'in kulunum. Ezelde Sana verdiğim sözümde ve vaadimde hâlâ gücüm yettiğince durmaktayım. İşlediğim kusurların şerrinden Sana sığınırım. Bana lütfettiğin nimetleri yüce huzurunda minnetle anar, günahımı itiraf ederim. Beni affet, şüphe yok ki günahları Sen'den başka affedecek yoktur."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN