Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • İslam
  • 2020 Berat Kandili... Berat kandili nasıl geçirilir? Berat Kandili neden kutlanır?

2020 Berat Kandili... Berat kandili nasıl geçirilir? Berat Kandili neden kutlanır?

Allah'ın yarattığı her yeni gün, kulları için kıymetli ve değerlidir. Rabbinin rızasını kazanmayı hedefleyen müminlere her gün yeni bir fırsat sunulur. Ama bazı zaman ve mekanlar vardır ki, günahların affı için, hayata tertemiz şekilde yeniden başlamak için bulunmaz nimetlerle doludur. Bu özel günlerden biri de, Şaban ayının on beşinci gecesi yani bağışlanma ve rahmet gecesi olarak kabul edilen Berat gecesidir. Peki, müminler olarak, Allah'a yönelişin ve affına sığınmanın gecesi olan mübarek Berat Kandili'ni nasıl ihya etmeliyiz?

  • 1
  • 19
BERAT KANDİLİ NE ZAMAN?
BERAT KANDİLİ NE ZAMAN?

Şaban ayının on beşinci gecesi Berat gecesi, Ramazan'ın 27'nci gecesi de mübarek Kadir gecesidir. Bu sene Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gece 7 Nisan'a denk geliyor. Bu aylarda ibadet yapmak müminler için oldukça faziletlidir.

Peygamber Efendimiz "Şaban, Recep ile Ramazan arasında insanların kendisinden gafil oldukları bir aydır. Hâlbuki o, içerisinde amellerin Allah'a sunulduğu bir aydır." (6 Şevkanî, Neylü'l-evtâr, IV, 276.) buyurmuştur.

  • 2
  • 19
BERAT NE DEMEK?
BERAT NE DEMEK?

Berat, Arapça berâe-berâet kelimesinin Türkçeleşmiş halidir. Kur'an'da "Berae" kökünden 25 kelime bulunmakta olup, bunlardan sadece iki tanesi "Beraet" şeklinde geçmektedir. Berâet, iki şey arasında ilişki olmaması; kişinin herhangi bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğün bulunmaması anlamındadır.

Istılah olarak berat ise, Allah'ın affı ve bağışlaması, günah, borç ve cezadan kurtulmak gibi anlamlara gelmektedir. Beratın özünde, günahlardan arınma ve Yüce Allah'ın rahmet ve mağfiretine ulaşma amacı vardır. Bu gecede Allah'ın affı ve bağışlamasının çok olacağı müjdelendiğinden, bu geceye "Berat Gecesi" denilmiştir. Berat gecesi hicri aylardan Şaban ayının on beşinci gecesidir.

Şaban ayının 14. gününü 15. güne bağlayan gece Rahmet-i İlâhî'nin, sağnak sağnak yeryüzüne yağdığı, müminlerden neredeyse çok az bir kısmının bu rahmetten, af ve bağışlanmadan mahrum kaldığı geri kalanının ise affedilmişler olarak sabahladıkları ve manevi beratlar aldıkları bilinmektedir.

  • 4
  • 19
BERAT KANDİLİ FAZİLETİ
BERAT KANDİLİ FAZİLETİ

Resûl-i Ekrem (sav) Efendimiz hicretin ardından on sekiz ay boyunca Kudüs'teki Beyt-i Makdis'e dönerek namaz kıldırmıştı. Aslında ashabıyla birlikte Efendimiz, kıblenin Hz. İbrahim tarafından inşa edilen Kâbe olmasını istiyordu. Nihâyet Şaban ayının yarısına denk gelen bir Salı günü kıble yönü Kâbe olarak belirlendi.

(Bkz. Bakara, 144)

İşte İslam alimlerinin çoğunluğu Şaban ayının ortasındaki bu gecenin "Berat gecesi" olarak kutlanmasını bu olaya bağlamaktadırlar. Zira Mekke'de iken Mirac hadisesi, nasıl ki inanan ile inanmayan arasında bir ayrım yapılmasına vesile kılınan bir sınav olmuşsa, Medine'de de kıblenin dönüştürülmesi böyle bir sınav aracı olmuştu.

Berat Kandili, Allah'ın rahmet, lütuf ve mağfiretiyle tecelli ederek, kullarına bağışlanma kapılarını ardına kadar araladığı bunun yanında müminlerin dualarına icabet ettiği, günahlarını affettiği, yapılan ibadetleri normal zamanlardan kat kat fazla mükâfatlandırdığı Müslümanlar için çok özel bir zaman dilimidir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN