Arama

İslam tarihindeki ilk kadın denizci; Seyyide Hurra

Emrindeki gemilerle Batı Akdeniz'de Avrupalılarla mücadele eden Seyyide Hurra, İslam tarihindeki ilk kadın denizciydi. İspanyol ve Portekizlerle amansız mücadele veren Seyyide, Barbaros Hayrettin Paşa ile de ittifak kurmuş hatta bu nedenle de Tetvanlı Barbaros olarak anılmıştı.

Raşid ailesinin soyu, Hz. Muhammed'e dayanan asil bir aileydi. Aynı zamanda soyu 8. yüzyılda Fas'taki ilk İslami hanedanı tesis eden I. İdrisi'ye dayandığı da ifade edilir.

Seyyide Hurra'nın ailesi, Katolik İspanyolların saldırısına uğrayan Gırnata şehrinden kaçarak Oran ve Tunus gibi bölgelere sığınan binlerce Müslüman mülteci aileden yalnızca biriydi.

Seyyide Hurra'nın çocukluğu ve ilk gençlik yıllarına ait pek fazla bilgi bulunmasa da iyi bir eğitim aldığı, İspanyolcanın yanında Portekizceyi de konuşabildiği bilinir. Hocaları arasında, Faslı âlim Abdullah el Gazvani de vardı.

  • 4
  • 10
SEYYİDE NASIL BİR DÖNEMDE YETİŞTİ?
SEYYİDE NASIL BİR DÖNEMDE YETİŞTİ?

15'inci yüzyılın sonları, Fas için bir otorite boşluğunun bulunduğu bir dönemdir. Bu dönemde özellikle Akdeniz kıyılarındaki bazı şehirlerin birer şehir-devlet gibi hareket ediyordu. Aynı dönemde Fas, doğuda bulunan Osmanlılar ile İber Yarımadası'ndaki İspanyol ve Portekizlilerin ilerleyişi arasında kalmıştı. Fas'ın özellikle Akdeniz kıyısındaki şehirleri İspanyol ve Portekizlerce işgal edilmişti. İşte Seyyide Hurra böyle bir dönemde Fas'taki otorite boşluğunda Fas'ın Akdeniz'e doğru kuzeyinde bulunan şehri Şafşavan'da doğup yetişti.

Seyyide Hurra, 1510 senesinde Tetvan hâkimi olan Muhammed El-Mandari ile evlendi. Daha sonra ise bu iki şehir-devlet Şafşavan ve Tetvan, İspanyol-Portekiz saldırılarına karşı olan cephelerini birleştirdi. Seyyide Hurra, 1518 senesine kadar da Al-Hurra tüm birikimini yönetime yansıttı.

  • 5
  • 10
ŞEHRİ YENİDEN İHYA ETTİ
ŞEHRİ YENİDEN İHYA ETTİ

1518'de eşinin vefatından sonra Seyyide Hurra tüm otoriteyi eline aldı. Tetvan, Batı Akdeniz'in kontrolü için oldukça önemliydi. Şehrin konumunu ve gelişmiş tersanelerini iyi kullanan Seyyide Hurra, kısa zamanda denizcilikte önemli başarılar elde etti. Cebelitarık'ın Portekizlilerin hâkim olduğu bir dönemde fidye gelirleriyle de şehri kısa sürede Fas'ın en zengin kentlerinden biri yaptı.

  • 6
  • 10
BARBAROS İLE KURULAN İTTİFAK
BARBAROS İLE KURULAN İTTİFAK

Bir diğer önemli husus ise Seyyide Hurra ile Barbaros'un ittifakı olayı. Bazı kaynaklarda Seyyide'nin, Barbaros'a Endülüslü Müslümanlara yardımlarından ötürü hayranlık duyduğundan ve Barbaros'a bu ittifak nedeniyle Tetvanlı Barbaros denildiği belirtilir. Seyyide Hurra ile Barbaros arasındaki ittifakın boyutu hakkında bulunmazsa da onun Batılı güçlerle mücadelesi, Barbaros'un ve dolayısıyla Türk denizcilerinin Orta ve Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerini kolaylaştırmıştı. Seyyidetu'l Hurra, Oruç Reis ve Hayreddin Paşa'nın da yardımlarıyla özellikle İspanyol ve Portekizli güçlere zorluklar yaşattı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN