Arama

Son 100 yılın en büyük ikinci depremi

Türkiye, sınırları içerisinde bulunan Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu Fay Hatları nedeniyle pek çok deprem geçirdi. Bu depremlerden bazıları çok ciddi yıkımlara sebep oldu. Özellikle Erzincan ve Gölcük zelzelelerinde binlerce insan hayatını kaybetti. Bugün Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen deprem daha önce yaşananları hatırlattı. İşte Türkiye'nin son yüzyılda yaşadığı en büyük üç deprem...

🔶 Elde edilen verilere göre, Gölcük ilçesindeki yolların %90'ı deprem nedeniyle zarar gördü ve ulaşım sorunları ortaya çıktı. Depremden sağ kurtulan vatandaşlar uzun süre evlerine giremedi, bahçelerde, parklarda kaldı.

🔶 Türkiye'nin bugüne kadar gördüğü en büyük doğal afetlerden biri olarak tarihe geçen 17 Ağustos depreminin odak derinliği 17 kilometreydi. Ana deprem dalgasının ardından büyüklüğü 4,0 ile 5,0 değerleri arasında olan çok sayıda artçı depremler meydana geldi.

Dünyada en fazla can kaybına yol açan 10 deprem

Son yüzyılın en büyük üçüncü depremi bugün gerçekleşti

🔶 6 Şubat 2023 günü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 4.17'de 7,7; Elbistan ilçesinde saat 13.24'te 7,6 büyüklüğünde deprem olurken, Gaziantep'te de büyüklükleri 6,4 ile 6,5 olan iki deprem meydana geldi. Deprem sonrasında en büyüğü 6,6 olmak üzere 78 artçı sarsıntı meydana geldi.

🔶 Kahramanmaraş'taki 7,7 büyüklüğündeki deprem, 7 kilometre derinlikte oldu. On ilde hissedilen depremde 8 Şubat 2023 günü saat 09.30 itibariyle 6234 kişi hayatını kaybederken beş binden fazla kişinin yaralı olduğu bildirildi.

🔶 Cumhurbaşkanı Erdoğan depreme ilişkin çalışmaları koordine etmek üzere AFAD Başkanlığına geldi. Erdoğan, Adana, Osmaniye ve Kilis belediye başkanları ile Kilis Valisi Recep Soytürk'ü arayarak bilgi aldı.

🔶 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AFAD Başkanlığı'nda Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin 1939 Erzincan depreminden sonraki en büyük felaketle sarsıldığını belirten Başkan Erdoğan, "Depremden etkilenen 10 ilimize mevcut valiliklerimizin yanına onlarla birlikte çalışacak 10 vali daha görevlendirilmiştir. AFAD ve Kızılay gibi doğrudan afet görevi olan kurumlarımız ekiplerini bölgeye göndermişlerdir." ifadelerini kullandı.

🔶 Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, depremde 19 binanın yıkıldığını, 18 kişinin hayatını kaybettiğini, 77 kişinin de yaralandığını belirtti. Malatya Valisi Hulusi Şahin, "İlk belirlemelere göre 130 bina yıkıldı. 100'ü aşkın yaralı var, 3 kişinin enkazdan cesedi çıkarıldı. Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor" dedi.

🔶 Diyarbakır'da 6 bina yıkılırken 6 kişi hayatını kaybetti ve 79 yaralı var. Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, kentte 34 binanın yıkıldığını, 5 kişinin hayatını kaybettiğini, kurtarma çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

🔶 Hatay Valisi Rahmi Doğan, kentte yıkılan binalar bulunduğunu belirterek, "Hayatını kaybedenler var, çok sayıda da yaralımız var" dedi.

🔶 Kilis'te 4 kişi ölürken 10 kişi yaralandı. Kilis Valiliği, "(Deprem) 07.15 itibarıyla 49 ihbar alınmıştır. Musabeyli ilçesinde 4 ölü, 10 yaralı bulunmaktadır" açıklamasında bulundu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN