Arama

Kıbrıs'ta neler oluyor?

Tam anlamıyla açıklığa kavuşturulamamış, muğlak kalmış meseleler üzerinden yıllar geçse de soğumaz, tekrar kanamaya başlar. Bu minvalde son günlerde Kıbrıs'ta askeri bir hareketlilik söz konusu. Pile Köyü'ne Kıbrıslı Türklerin ulaşımını kolaylaştıracağı düşünülen yol projesi BM askerleri tarafından engellendi. Peki, 25 yıllık yol projesi niçin engellenmek istendi? Bu olayın arka perdesinde neler dönüyor?

KIBRIS ADASI'NIN YEŞİL HATTI: PİLE KÖYÜ

🔸 Kıbrıs'ın Yeşil Hattı olarak bilinen Pile Köyü'nde hem Kuzey Kıbrıs Türk vatandaşları hem de Güney Kıbrıs Rum vatandaşları yaşamaktadır. Neredeyse her iki milletin de aynı oranda nüfusunun bulunduğu bölgede bir denge hakimdir. Bu bölgede yönetim ne Türklerde ne de Rumlardadır.

🔸 Yeşil Hat sınırları çizdiğinde bölgede belli bir yönetimin söz sahibi olması vakti zamanında Birleşmiş Milletler tarafından engellenmiştir. Ek olarak bu köyde yaşayan Rumlar, Rum yasalarına; Türkler ise kendi yasalarına göre yaşamlarını sürdürürler.

Kıbrıs Barış Harekatı'nın tarihsel arka planı

PİLE KÖYÜ'NDE NELER OLUYOR?

🔸 KKTC'yi ve GKRY'yi ayıran Yeşil Hat üzerindeki Pile Köyü'ne Rumların geçişi çok rahatken Türklerin bölgeye geçişi bir saat sürmektedir. Bunun nedeni köye KKTC'den direkt bir geçişin olmamasıdır.

🔸 Kıbrıs yerel yönetimi bu projeyle Pile Köyü'ne ulaşımı daha kolay bir hale getirmeyi amaçladı. Çünkü bir dakikada geçilecek yolun bir saate geçilmesi, Kıbrıslı Türklerin csabrını taşırmaya başlamıştı.

🔸 Aynı zamanda yolun hem genişletilmesi hem de iyileştirmesi gerekmekteydi. Bu yolun yapımını Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üstlendi. Problemler tam da bu noktada nüksetti.

YEŞİL HAT NE DEMEK?
🔸 İngiliz komutan olan General Peter George Francis Youngl, takvimler 30 Aralık 1963'ü gösterdiğinde Kıbrıs Adası'nın kaderini belirleyecek bir hareket yaptı. General, eline yeşil bir kalem aldı ve Kıbrıs adasını ortadan iki göz kararı olacak şekilde yeşil bir kalem ile çizdi.

🔸 Yeşil bir kalem ile kaderleri tayin edilen bu iki milletin sınırları "Yeşil Hat" ile çizilmiş oldu. Ateşkes hattının günümüzdeki sınırları ise 1974 yılında gerçekleşen Kıbrıs Barış Harekatı sonucunda oluştu. Açıkça bir tampon bölge olan Yeşil Hat, 1964 senesinden itibaren Birleşmiş Milletler'in kontrolü altında bulunmakta.

Kıbrıs Barış Harekatı

TEPKİLER GELMEYE BAŞLADI

🔸 Pile Köyü denilen mevki, yani Yeşil Hat sınırları Birleşmiş Milletler'in kontrolünde bulunan bir bölgedir. Hal böyleyken Pile - Yiğitler Yolu Projesi'nin yapımını üstlenen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne Birleşmiş Milletler tepki gösterdi.

🔸 Birleşmiş Milletler'in göstermiş olduğu bu tepkinin sebebi tam olarak bilinmemekte. Yol yapım projesinin devreye girmesinin ardından peşi sıra gelen itirazlar ve askerlerin müdehalesi sırasında bir de arbede yaşandı.

25 YILLIK BİR PROJE

🔸 İnşaat çalışmalarının yapıldığı anda yaşanan arbede sonucu Birleşmiş Milletler askerleri Kıbrıslı Türklerce Yeşil Hat'ın dışına itildi. KKTC'nin kapsayıcı yol çalışması yeni bir proje değildi. Bu proje tam 25 yıl önceden hazırlandı.

🔸 Bu mevkide yaşayan halk; arazilerine en hızlı, en kolay ve en güvenilir şekilde ulaşım sağlamak ve aynı zamanda İngilizlere muhtaç kalmamak adına bu projeye sonuna kadar destek vermekteydi.

Kıbrıs sözlüğü

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN