Arama

Umberto Eco'yu neden okumalıyız?

Şüphesiz her okurun bir yazarı çok sevmek için son derece haklı ve bir o kadar da özgün gerekçeleri vardır. Fikriyat bu bilinçle yola çıkarak okurlarının edebiyatın öne çıkan yazarlarını neden sevdiklerine ilişkin bir tartışma başlattı. Öyleyse soruyoruz: yeri geldiğinde engin bilgi birikimiyle karanlık Orta Çağ'ı anlatan, yeri geldiğinde de göstergebilim uzmanı olarak dünyadaki en küçük ayrıntının ne kadar önemli olduğunu gösteren Umberto Eco'yu niçin okuyorsunuz?

  • 2
  • 21
Günlük Yaşamdan Sanata
Günlük Yaşamdan Sanata

Günlük Yaşamdan Sanata'yı neden okumalıyız?

Umberto Eco, her ne kadar romancılığıyla daha ön planda olsa da, elbette roman yazmadan önce de sanatı, kültürel ve bilimsel tartışmaları gazete ve dergilerde yayımladığı yazılarla yönlendiriyordu. Fakat bu eserinde Eco, Antik Yunan'dan Orta Çağ'a, Rönesans'tan bilişim çağına uzanan derin birikimiyle göz kamaştıran bir kitap bizleri bekliyor.

Bu eseri, Eco'nun en çetrefil konuları her kesimden okurun kolayca anlayabileceği bir dille anlattığı için okumalıyız. Bir yandan ona özgü ironi, sanatın günlük yaşamın hemen hemen her alanıyla bağlarını kurcaladığı bu denemelere müthiş bir okuma keyfi katıyor. Ayrıca bu eser sizlere, Orta Çağ, medya, gösteri kültürü, ölüm cezası gibi konularda bilinmeyenleri katacak. Çağdaş yaşamın tüm göstergeleri, Eco'nun hayranlık verici yorumlarıyla yeni değerlendirmelere açılıyor.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

''Böylece her yemin, suçluluğunun yeni bir kanıtı olacaktır!''

  • 4
  • 21
Foucault Sarkacı
Foucault Sarkacı

Foucault Sarkacı'nı neden okumalıyız?

Umberto Eco"nun ilk romanı olan "Gülün Adı" gibi, bu ikinci romanı "Foucault Sarkacı" da, bildiğimiz roman türlerinden hiçbirine girmiyor. Belki de en uygunu, onu bir "bilim-roman" ya da "Eco-roman" diye nitelendirmek olacaktır. "Foucault Sarkacı", çok-katlı, çok değişik düzlemlerde okunabilecek bir roman olduğu için ayrı bir öneme sahip. Bu da romana, değişik açılardan yaklaşmamıza olanak verir. "Foucault Sarkacı", kısaca, irrasyonel düşüncenin 500 yıllık tarihinin 500 küsur sayfalık bir serüveni olduğu için okunmalıdır. Pozitif bilimin yanı sıra, uzantıları günümüze dek süregelen, gizli bilimlerin, Orta Çağı da kapsayan çok uzun bir zaman dilimi içinde bilim kardeşliğinin öyküsüdür.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

"Bazı şeyler yürekle sezilir. Bırak yüreğin konuşsun; yüzleri sorguya çek, dilleri dinleme."

  • 6
  • 21
Sıfır Sayı
Sıfır Sayı

Sıfır Sayı'yı neden okumalıyız?

Umberto Eco'nun yeni romanı: Kötü gazetecilik konusunda bir rehber gibidir. Tam bir "kaybeden" olan Colonna, gazeteci Simei'den iyi bir iş teklifi alıyor: "Yazı işleri sorumlusu ya da benzeri bir şey" sıfatıyla bir yıl boyunca bir günlük gazete için hazırlanan 12 "sıfır sayı"yı yönetecek ve "asla çıkmayacak olan bir günlük gazetenin hazırlanışıyla geçen bir yılın öyküsü"nü anlatan bir kitap yazacaktır.

Patron Vimercate, bu gazete sayesinde, finans ve politika dünyasının güzel salonunu rahatsız edebileceğini kanıtladıktan sonra, olasılıkla bu güzel salon ona bu düşünceden vazgeçmesini rica edecek, o da yarın tasarısını bir kenara kaldırıp güzel salona giriş yapma iznini koparmış olacak.

İşte olaylar böyle başlıyor ve Eco gözde konuları aracılığıyla İtalya'nın 50 yıllık tarihini yeniden yazıyor: Gladio, bir Papa'ya suikast, başka bir Papa'nın öldürülmesi, hükümet darbeleri, gizli servislerle terör örgütlerinin karmaşık ilişkileri… Ve bir soru: Acaba Mussolini sağ mı? Tüm bu soruların cevabını bulmak için Eco'nun bu kitabını okumalısınız.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN