Arama

Palto’sundan edebiyatçıları çıkaran Gogol

Ukrayna asıllı Rus oyun ve roman yazarı Nikolay Vasilyeviç Gogol, 1852'de bugün vefat etti. Palto, Bir Delinin Hatıra Defteri, Ölü canlar, Taras Bulba, Kazak, Burun, Masallar, Müfettiş, Portre, Evlenme ve daha pek çok başarılı öyküye imzasını atmış olan yazarın, özellikle de betimleme konusundaki ustalığı dillere destan. Dostoyevski'nin "Hepimiz Gogol'ün Palto'sundan çıktık" dediği Rus edebiyatının en önemli yazarlarından biri olan Gogol'ün, hayatına ve eserlerine dair en çarpıcı ayrıntıları sizler için derledik.

  • 2
  • 12
Yazarın maddi zorluklar içerisinde tutunabilme çabası
Yazarın maddi zorluklar içerisinde tutunabilme çabası

Gogol, 1828'de Petersburg'a gitti ve orada memur olmayı ve bir şekilde geçinmeyi planlasa da işler umduğu gibi gitmedi. Gogol, Petersburg'dan Almanya'ya geçti ancak orada da parası bitene kadar kalabildi. Tekrar Petersburg'a dönüp iş arayan Gogol, bu sefer çok düşük bir maaşla da olsa devlet memuru olarak çalışmaya başladı. Bu görevden de bir sene sonra ayrıldı ve kısa sürede parası bitince tekrar Petersburg'a döndü. Maaşı yetersiz olsa da devlet memuru olarak çalışmaya başladı. Hayatı boyunca maddi zorluklar çekti.

  • 3
  • 12
Yazarın edebiyata ilgisi ne zaman başladı?
Yazarın edebiyata ilgisi ne zaman başladı?

Gogol, gençlik yıllarında şiir ve edebiyata ilgi duydu. Fen ve matematik derslerinden hoşlanmayan genç Gogol'un, edebiyata ilgisi lise yıllarında başladı. Biriktirdiği harçlıklarıyla o dönemin Rusya'sında çıkan hemen her kitabı alıp okumaya başladı. Edebiyata olan aşkı yalnızca okumak düzleminde kalmadı ve kendisini okul gazetelerindeki öyküleriyle göstermenin yanında şiirler de yazdı.

  • 4
  • 12
Gogol’ün hayatını değiştiren ünlü yazar kimdi?
Gogol’ün hayatını değiştiren ünlü yazar kimdi?

Yazar, yazı sanatında büyük ölçüde Puşkin'in etkisi altındaydı. Öyle ki onun eleştirileri ve telkinleri olmadan yazamayacağını düşündü. Yazarın Puşkin'le olan arkadaşlığı, yazarı aldığı acımasız eleştirilerden de koruyan en büyük güçtü. Gogol, hayatında pek çok şeyin Puşkin ile tanıştıktan sonra değiştiğine inanıyordu. Aleksandr Puşkin ve Gogol 1831'de tanışmışlar ve hemen ardından ilk öykü kitabını çıkarmış, aldığı övgüler yazarı istediklerine birkaç adım yaklaştırmıştı.

  • 5
  • 12
Yazar Rus edebiyatında ne zaman ve nasıl parladı?
Yazar Rus edebiyatında ne zaman ve nasıl parladı?

Gogol'ün ilk ciddi ve dikkat çeken eserleri Ukrayna hayatı ile, halk deyişleri ile süslü halk hikâyeleriydi. Gogol, 1831 –1832 yıllarında yazdığı bu hikâyeleri, Dilanka Yakınlarındaki Çiftlikte Akşam Toplantıları adlı kitapta topladı. Bu öyküler Rus edebiyat dünyasında Gogol'ün bir anda parlamasına yol açtı.

  • 6
  • 12
Hangi eserini yazdıktan sonra Rusya’dan ayrılmak zorunda kaldı?
Hangi eserini yazdıktan sonra Rusya’dan ayrılmak zorunda kaldı?

Hikâyelerinde günlük hayatı ve bayağı kişilikleri zaman zaman mizahi zaman zaman öfkeye varan bir şekilde yeren Gogol'ün Müffettiş isimli eseri dönemine damga vurdu. Büyük komedisi Müfettiş ile bürokrasiyi alay derecesinde yeren Gogol, eserinin sahnelenmesi ile tüm şimşekleri üzerine çekti. Tepkiler yüzünden Rusya'dan ayrılmak zorunda kaldı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN