Arama

Necip Fazıl’ın ‘Hikayelerim’ eserinden alıntılar

Necip Fazıl, şiirden öyküye, tiyatrodan fikir, tarih ve tasavvuf yazılarına kadar pek çok türde eser veren bir düşünce adamıdır. Necip Fazıl'ın sanat hayatında en az söz konusu edilen hikayeleri, şairin eser verdiği ilk türlerden biridir. Necip Fazıl'ın farklı isimlerle parça parça yazdığı hikayeler, 1970 yılında "Hikayelerim" ismiyle kitaplaştırıldı. Ünlü şairin korku, yalnızlık, vehimin yanında; bireyin iç dünyasındaki çelişkileri ve dış dünya çatışmalarını konu edinen hikayelerinden en güzel alıntıları siz Fikriyat okurları için derledik.

"- Bakmaz, baksa da görmez...
- Kör mü yoksa?
- Hayır! Gözleri başka dünyaya çevrik..."

Kısakürek, Nazım Hikmet ile aynı okulda öğrenim gördü. Öğrenim hayatı boyunca iyi derece İngilizce öğrenerek Lord Byron, Oscar Wilde, Shakespeare gibi Batılı yazarların eserlerini orijinal dilinde okudu.

"Bırak şu ölüleri, diyordu bana; gel seninle mezarlığa gidelim de diriler arasında oturalım!"

Necip Fazıl 1921'de Darülfünun Edebiyat Medresesi Felsefe Bölümü'ne girdi. Burada Ahmet Haşim, Yakup Kadri, Faruk Nafiz ve Ahmet Kutsi gibi dönemin ünlü edebiyatçılarıyla tanıştı. Yeni Mecmua dergisinde ilk şiirlerini yayımladı.

"Kadın, et ve kemikten bir biçim değil, bir fikirdir."

1924'te Milli Eğitim Bakanlığı bursu ile Paris'e gitti, İstanbul'a döndükten sonra ilk şiir kitabı olan "Örümcek Ağı"nı ardından 1928'de "Kaldırımlar"ı yayımladı. Bilhassa Kaldırımlar kitabı büyük bir ilgi ve hayranlıkla karşılandı. Kısakürek, Türk şiirinde kafiyeyi en iyi kullanan şairler arasında yerini aldı.

1939'da yaşadığı buhranları anlattığı "Çile" şiirini yayımladı.

"Haydi kalkın dökülün sokaklara! Sorun "emanete" ne oldu? Nerede Müslümanlar? Nerede Müslümanların diyarı? Nedir bu köpeklerin bile sürmeyeceği hayat?"

Kısakürek, edebi kişiliğinin yanında fikir ve düşünce hayatıyla da ön planda olmuştur. 17 Eylül 1943'te Büyük Doğu dergisi okuyucuyla buluştu. Derginin çıkış sebebi ülkede düşünce ve ideolojik bakımdan var olan eksikliğin giderilmesiydi. Toplam 512 sayı çıkan dergi, sık sık kapanma ve yeniden açılma süreçleri yaşamıştı. Dergi 1947'de mahkeme kararıyla kapandı ve Kısakürek "Padişahlık Propagandası Yapma- Türklüğe ve Türk Milletine Hakaret" gerekçesiyle yargılanarak tutuklandı.

"Kadın ve erkek meselesi... Davaların belki en incesi ve girifti... Sulh içinde en nazik bir harp."

Necip Fazıl, 25 Mayıs 1983'te Erenköy'deki evinde hayatını kaybetti. Cenazesi Fatih Camisi'ndeki cenaze namazının ardından, Eyüp Sultan Mezarlığı'na defnedildi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN