Arama

Einstein'ı anlamak için okunması gereken 10 kitap

Einstein'ın, çocukluğunda konuşma güçlüğü çektiğini ve dokuz yaşına gelene kadar az konuştuğunu biliyor muydunuz? Ya da onun isimleri ve tarihleri çok çabuk unuttuğunu? Modern zamanların ünlü bilim insanı Albert Einstein'ı anlamak için okunması gereken 10 kitabı derledik.

  • 3
  • 10
Benim Sözlerimle Dünya - Albert Einstein
Benim Sözlerimle Dünya - Albert Einstein

Benim Sözlerimle Dünya kitabının özeti:

Bu kitap, Einstein'ı hem daha hassas hem de daha karanlık, daha düşünceli, tam anlamıyla bir insan olarak gözler önüne seriyor. Bu deyişler, anıtsal cümleler kurma konusunda asla sıkıntı çekmemiş, aksine bunları düşünmeksizin doğrudan doğruya söyleyivermiş özel bir olan Einstein'ı ortaya çıkarıyor.

Tüm dünyada sayısız baskı yapan ve yirmi beş dile çevrilen, Einstein alıntıları koleksiyonunun yaklaşık 1600 alıntı içeriyor. Ayrıca bu eserde, ek olarak Einstein'ın yaşamı ve başarılarının bir kronolojisine, Freeman Dyson'ın güvenilir ön sözüne ve Alice Calaprice tarafından yapılan yorumlarla betimleyici kaynak notlarına da yer verilmiştir.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

  • 4
  • 10
Yaşamımdan Notlar - Albert Einstein
Yaşamımdan Notlar - Albert Einstein

Yaşamımdan Notlar kitabının özeti:

Albert Einstein'ın 67 yaşında yazdığı Yaşamımdan Notlar adlı eseri, tüm eserleri içinde otobiyografiye en yakın olanıdır. Yine de bu kitapta Einstein'ın özel hayatıyla ilgili bilgilere ulaşacağını ümit eden okurlar hayal kırıklığına uğrayabilirler, çünkü Yaşamımdan Notlar'da fizikçinin ne aşk hayatı ne de diğer insanlarla ilişkisine dair bilgiler vardır. Bu durum aslında Einstein'ın zihnini insanlar ya da onların ilişkilerinden çok, evrensel sorunların meşgul ettiğinin bir göstergesidir. Bu eser, Einstein "özel hayatından" bahsederken zihninde neler geçtiğini göz önüne seriyor.

İçinde yaşadığımız evren hakkında, doğa yasaları hakkında, felsefe hakkında düşündükleri Einstein'a göre onun otobiyografisidir. Bu kitap bir anlamda entelektüel bir hikâyedir. Gelmiş geçmiş en ünlü bilim insanının, ünlü yıldızlarından bile daha çok hayranı olan dâhinin gerçeklik, doğa ve fizik hakkındaki düşünce yaşamının öyküsüdür. Einstein, "ölüm sonrası yazı" olarak adlandırdığı kitabını kendi sözleriyle şöyle tanıtır:

"Bu bir ölüm sonrası yazı mı?" diye sorabilir şaşırmış okurlar. ''Cevabım: aslında evet. Benim türümde bir insanın varoluşunda asıl olan ne yaptığı veya hangi acıları çektiği değil, ne düşündüğü ve nasıl düşündüğüdür.''

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

  • 5
  • 10
Niçin Savaş - Albert Einstein, Sigmund Freud
Niçin Savaş - Albert Einstein, Sigmund Freud

Niçin Savaş kitabının özeti:

Bu iki insan, yazışmalarından beş yıl önce 1926 yılının sonunda Berlin'de tanışma fırsatı buldular. Einstein'ın bu tanışmayla ilgili izlenimlerini bilmiyoruz, fakat Freud, dostlarına yazdığı mektuplarda, Einstein'dan sıklıkla söz eder. Onu kendinden emin ve sevimli bulur. ''Fakat der ki, ben fizikten ne kadar anlıyorsam o da psikolojiden o kadar anlıyor, yine de hoş bir sohbetti yaptığımız. Ayrıca Einstein'i şanslı biri olarak niteler, çünkü Einstein, fizik matematik gibi bir branşı seçmiştir ve önünde onun yolunu daha önceden aydınlatmış olan Newton gibi bir örnek vardır. Oysa kendisi, psikanaliz gibi bir metoda öncülük ederek, daha evvel kimsenin bilmediği bir yolun tüm sıkıntılarım üstlenmiştir.'' Edebiyat tarihçileri, Freud'ın bu ifadelerini, bir nevi kıskançlık şeklinde yorumlarlar. Freud, arkadaşına yazdığı bir mektupta, 1921 yılında Nobel ödülü alan Einstein'e gönderme yaparak, ''Barış üstüne Einstein'le yaptığımız yazışmaların bana Nobel ödülü kazandıracağını sanmıyorum'' der.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

  • 6
  • 10
İzafiyet Teorisi - Albert Einstein
İzafiyet Teorisi - Albert Einstein

İzafiyet Teorisi kitabının özeti:

Bu kitap, dünyada adı en çok bilinen fizikçi Einstein'in, bu üne sahip olmasına yol açan kuram ve görüşlerini kendi dilinden ve kendi deyimiyle "bir lise mezununun anlayabileceği" bir düzeyde okuyucuya sunmaktadır. Yakın çevremizde hemen elle tutup gözle göremeyeceğimiz olayların anlaşılmasını sağlayan bu özel ve genel görelilik kuramları günümüze kadar geçerliliği kanıtlanmış olan en temel kurallardandır.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

  • 7
  • 10
Benim Gözümden Dünya - Albert Einstein
Benim Gözümden Dünya - Albert Einstein

Benim Gözümden Dünya kitabının özeti:

"İnsanın gerçek değeri kendi kendisinden özgürleşmeyi ne ölçüde ve ne anlamda becerebildiği ile belirlenir."

Benim Gözümden Dünya'da, Albert Einstein'ın hayata, yaşadığı dünyaya ve bilimsel çalışmalarına dair görüşlerini bulacaksınız. Büyüleyici, esprili ve zekice gözlemler, büyük bir kalbi ve az rastlanır bir aklı açığa vuran samimi itiraflar... Benim Gözümden Dünya, bu özel kişiliği, kendi yazdığı ya da başkası tarafından kaleme alınan hiçbir kitapla kıyaslanmayacak bir açıklıkta gözler önüne seriyor. Einstein insanlığa, yardımlaşmanın hakim olduğu barış dolu bir dünyaya ve bilimin yüce amaçlarına inanıyordu. "İyi ve Kötü", "Din ve Bilim", "Aktif Pasifizm", "Azınlıklar" ve "Bir Arap'a Mektup" gibi farklı konu başlıklarının ele alındığı Benim Gözümden Dünya, işte bu inançların savunması niteliğindedir.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN