Arama

Dünyanın en çok okunan üçüncü ozanı: Halil Cibran

Halil Cibran, ressam, şair ve filozof olarak dünyada geniş yankı uyandıran bir isim. Çağının dâhisi olarak kabul edilen Cibran'ın dizeleri ve düşünceleri pek çok insanı etkiledi; şiirleri yirmiden fazla dile çevrildi. Halil Cibran, geçtiğimiz yüzyılın dünyasında Shakespeare ve Lao Tzu ile beraber en çok okunan üçüncü ozan olarak anıldı. Ardında sekizi İngilizce, sekizi Arapça olarak kaleme aldığı eserleri bırakan Halil Cibran'ın yaşamını derledik.

  • 3
  • 13
İNGİLİZCE’Yİ BOSTON’A GÖÇTÜKTEN SONRA ÖĞRENDİ
İNGİLİZCE’Yİ BOSTON’A GÖÇTÜKTEN SONRA ÖĞRENDİ

Bunun üzerine babası Lübnan'da kalırken annesi 12 yaşındaki Cibrân'ı ve diğer çocuklarını alıp 1895 yılında Boston'a göçtü. Cibrân burada 2,5 yıl devam ettiği resmî bir okulda İngilizce öğrendi.

Bu sırada şiir, tiyatro, resim gibi güzel sanatların icra edildiği kültür merkezleriyle ilişkisini sürdürdü. Florance Beers ile ve onun aracılığıyla resim sanatçısı Fred Holland Day ile tanışma imkânı buldu.

Halil Cibran'dan 25 alıntı

  • 4
  • 13
ARAPÇA ÖĞRENME İSTEĞİYLE BEYRUT’A DÖNDÜ
ARAPÇA ÖĞRENME İSTEĞİYLE BEYRUT’A DÖNDÜ

1897'de lise öğrenimi için bir akşam okuluna girdiyse de ardından Arapça öğrenme isteğiyle Beyrut'a döndü.

Abdullah el-Bustânî, Saîd eş-Şertûnî ve Hûrî Yûsuf el-Haddâd gibi önemli kişilerin ders verdiği el-Hikme Enstitüsü'nde Arapça öğrenimine başladı.

  • 5
  • 13
ŞİİR VE RESİM DENEMELERİ BU DÖNEMDE GERÇEKLEŞTİ
ŞİİR VE RESİM DENEMELERİ BU DÖNEMDE GERÇEKLEŞTİ

Fen bilimlerinde, ayrıca din, mitoloji gibi sosyal bilimlerde kendini yetiştirmeye çalıştı. Ressam ve heykeltıraş Yûsuf el-Huveyk ile dostluk kurması, yazdığı bazı şiirlerini yayımlaması ve resim çizme denemeleri de bu dönemde oldu.

Thomas Bulfinch, Archibald Lampman ve Clara E. Clement'in mitolojiye dair İngilizce eserleriyle İnciller'in Arapça tercümelerini bu sırada inceledi.

  • 6
  • 13
BEYRUT’TA KALDIĞI YILLARDA KALEME ALDIĞI ESERLER
BEYRUT’TA KALDIĞI YILLARDA KALEME ALDIĞI ESERLER

Çiçek satıcısı bir çocuğun yoksul annesinin acıklı hayat hikâyesi olan "Mertâ el-Bâniyye" adlı hikâyesinin hâtırası, Kırık Kanatlar romanının kahramanı Halâ ed-Dâhir ile olan aşkı onun Beyrut'ta kaldığı yıllara rastlar.

Cibrân 14 yaşındaki kardeşi Sultane'nin ölüm haberi üzerine 1902 Nisanında Boston'a gitti. 12 Mart 1903'te üvey kardeşi Peter'i ve aynı yılın 28 Haziran'ında annesini kaybetti. Üçünün de ölüm sebebi tüberkülozdu.

  • 7
  • 13
İLK ARAPÇA ESERİ ‘EL-MUSİKA’YDI
İLK ARAPÇA ESERİ ‘EL-MUSİKA’YDI

Kardeşi Mariana ile yalnız kalan Cibrân, el-Muhâcir gazetesinde yazılar yazarak ve bazı resimlerini satarak geçimini sürdürmeye çalıştı. 1904 Mayıs'ında ilk resim sergisini açtı. Hayatının geri kalan kısmında hep yanında yer alan, maddî ve manevi destekçisi, yakın dostu, danışmanı, ayrıca eserlerinin redaktörü ve kendisine ait bir kız okulunun yöneticisi olan Mary Elizabeth Haskell ile de bu dönemde tanıştı.

1905'te ilk Arapça eseri el-Mûsîḳâ'yı, 1906'da ilk hikâye kitabı ʿArâʾisü'l-mürûc'u yayımladı. Mary Haskell'in desteğiyle resim sanatını geliştirmek için 1908 Temmuz'unda Paris'e giderek Académie Julian'a kaydoldu. Burada kaldığı üç yıl boyunca resim sanatkârı Pierre Marcel Beronneau, ressam ve heykeltıraş Auguste Rodin ile yakın ilişki içinde oldu, çizdiği resimler sergilendi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN