Arama

Doğu ve Batı arasında kalmış bir Tanpınar karakteri: Hayri İrdal

Ahmet Hamdi Tanpınar, Doğu ve Batı medeniyetleri arasında şahsiyetini bulmaya çalışan bir mütefekkirdir. Eserlerinde sıklıkla vurguladığı "eşik", bu iki medeniyetin arasındaki geliş gidişi simgeler. Tanpınar'a göre bir medeniyet "Derin bir maziden gelen bir kültür yığılmasıdır", bütünlük ve süreklilik demektir. Ona göre batılılaşma ile kazandırılmak istenen yeni hayat tarzı geçmişin manevi ve geleneksel değerlerini hiçe sayarak değil içine alarak ilerlemelidir. Saatleri Ayarlama Enstitüsü'nde Hayri İrdal üzerinden Doğu ve Batı arasında kalan Türkiye'nin bocalayışını okuruz….

Doğu ve Batı arasında kalmış bir Tanpınar karakteri: Hayri İrdal

🔸 Tanpınar'ın ölümünden bir yıl önce yayımlanan "Saatleri Ayarlama Enstirüsü", çocukluğu II. Abdülhamid devrinde geçmiş, II. Meşrutiyet ve Cumhuriyet devirlerini de yaşamış olan Hayri İrdal'ın hatıraları şeklinde kaleme alınmıştır.

🔸 Kitapta batılılaşma süreci içindeki toplumumuzda yaşanan ikiliğin değişik yansımaları ironik bir şekilde anlatılır. "Saatleri Ayarlama Enstitüsü" arada kalmış bir Türkiye'nin öyküsüdür. Romanda olumlu ve olumsuz yönleriyle hem geleneği hem de modernleşmeyi temsil eden tipler vardır.

Doğu ve Batı arasında kalmış bir Tanpınar karakteri: Hayri İrdal

🔸 Hayri İrdal önündeki "eşiği" bir türlü aşamayan arada kalmış Türk aydınını temsil eder. Bir yönüyle bön bir yönüyle kurnaz bir tip olan Hayri İrdal üzerinden başta enstitü olmak üzere birçok dolaplar çeviren Halit Ayarcı ise daha çok aktif, kurnaz ve becerikli Cumhuriyet bürokratını temsil eder.

İlginç bilgilerle Ahmet Hamdi Tanpınar

Doğu ve Batı arasında kalmış bir Tanpınar karakteri: Hayri İrdal

🔸 Romanda geçmişten gelenler, "eski" zihniyete sahip karakterler ise Hayri irdal'ın ustası Muvakkit Nuri Efendi, Seyit Lütfullah, simya ile cıvadan altın yapmaya çalışan Aristidi Efendi, hısım akrabaları ve büyük konağı ile Abdüsselam Bey'dir. Bu karakterler modern dünyaya bir türlü ayak uyduramayan, yeni hayat şartları karşısında bocalayan insanlardır.

🔸 Romanda zıt karakterler arasında kalan Hayri İrdal ile birlikte aslında Türkiye'nin kısa hikayesini okuruz. Muvakkit Nuri Efendi geleneğin bilge tarafına işaret eder. Hayri İrdal çoğunlukla Muvakkit Nuri Efendi ile Halit Ayarcı arasında kalır.

Ölümünden sonra müsveddelerinden düzenlenen Ahmet Hamdi Tanpınar eseri

Doğu ve Batı arasında kalmış bir Tanpınar karakteri: Hayri İrdal

🔸 Hayri İrdal'ın doğduğu günden itibaren en büyük sıkıntıları işsizlik ve fakirlik olmuştur. Kendini "fakir bir adam" olarak tanımlar.

🔸 Hayatının ilk evresinde kendi mahallelerinde yaşayan kendi dünyalarından çıkmamış insanlar vardır. İkinci çevresi ise modernleşmek isteyen ancak bu donanıma sahip olmayan insanlardan oluşur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN