Arama

Cahit Zarifoğlu'nun şiirleri neden anlaşılamıyor?

Söz ustası Cahit Zarifoğlu'nun kendi döneminde ve sonrasında en çok aldığı eleştiri; şiirinin kapalılığı ve anlaşılamadığına dairdi. Şiir anlayışıyla ilgili görüşlerini ihtiva eden müstakil bir kitap yazmayan Zarifoğlu, çeşitli eserlerinde poetikasına dair ipuçlarını okuyuculara sundu. Peki, Cahit Zarifoğlu'nun şiir anlayışı neydi? Modern sanatın imkanlarından yararlandığı imge yüklü şiiri, şaire göre neden anlaşılamıyordu? İşte detaylarıyla Zarifoğlu'nun satır aralarında yer alan şiir hakkındaki görüşleri...

  • 3
  • 13
ŞAİRİN ANLAMCA "KAPALI" BULUNAN İLK DÖNEM ŞİİRLERİ
ŞAİRİN ANLAMCA KAPALI BULUNAN İLK DÖNEM ŞİİRLERİ

Zarifoğlu'nun ilk şiirleri, edebiyat dünyasında İkinci Yeni şiirinin güçlü bir biçimde yer aldığı, konuşulduğu, git gide büyüdüğü bir dönemde yayınlanır. İmgeci şiiriyle dikkatleri üzerine çeker ve İkinci Yeni şiirleri içinde hemen kendine ayrı bir yer edinir. Şair, ilk eserlerinde oldukça kapalı bir anlatımla şiirler yazmıştır.

Bu tarz, İşaret Çocukları ile başlayan diğer şiirlerde giderek olgunlaşarak büyüyen Zarifoğlu'nun kendine ait olan şiirini inşa etmeye götürür. Şiirinin kapalılığı hususunda söylenenlere pek dikkat etmez. Şiirini kapalı oluşuyla, imaj bolluğu ile eleştirenlere karşı da her zaman şiiri savunmaya devam eder.

Yedi Güzel Adam'dan Cahit Zarifoğlu'nun yaşam öyküsü

  • 4
  • 13
"HİÇ KİMSE ŞU YA DA BU ŞİİRİ ANLAMAK ZORUNDA DEĞİLDİR"
HİÇ KİMSE ŞU YA DA BU ŞİİRİ ANLAMAK ZORUNDA DEĞİLDİR

Kendisiyle yapılan söyleşilerin pek çoğunda bu konuyla ilgili sorular sorulmuş o da her defasında şiirinin kapalı olmadığını, ancak zor anlaşılıyor denebileceğini söylemiştir.

Konuşmalar eserinde ilk dönem şiir poetikasına dair ifadeler yer alır. Gelişme dergisinde Nazif Gürdoğan'ın yaptığı uzun söyleşinin aktarıldığı yazıda şair, şiir anlayışını ele verir. Bu yazı aynı zamanda şairin yapılan eleştirilere karşı verdiği bir yanıt niteliğindedir:

"Hiç kimse, şu ya da bu şiiri anlamak zorunda değildir… Şiirimi bana şikâyet ediyorlar. Anlamıyorsa niye rahatsız oluyor bilmem? Ben de botanikten hiç anlamam…"

İlhamı ele geçiren şair: Cahit Zarifoğlu

  • 5
  • 13
OKUYUCUDAN BELLİ BİR KÜLTÜREL DONANIM BEKLEYEN ZARİFOĞLU
OKUYUCUDAN BELLİ BİR KÜLTÜREL DONANIM BEKLEYEN ZARİFOĞLU

Şair, kendi şiirinin aslında kapalı olmadığını, zor anlaşılır olduğunu, bu zorluğun da şiirin kendisinden kaynaklandığını ve şiiri anlayabilmek için bu şiirin diline aşina olmaları gerektiğini vurgulamaktadır. Zarifoğlu, bu söyleşide şiirin teorisini yapmaktan hoşlanmadığını da ısrarla dile getirir.

Söyleşinin devamında Zarifoğlu okuyucundan da belli bir kültürel birikim beklediğini gösteren ifadelerde bulunur. Şair karşısında donanımı yüksek "gelişmiş bir okuyucu" beklediğinin ipucunu verir:

"Ama biliyorum ki bu tarzda konuşmaya hakkım yok. Zira belirli yerlerde yazıyorum. O belirli yerlerin çok belirli yönleri ve amaçları vardır. Ve o amaç üzerindeki her şey belirgin olsun istiyorlar. Sloganlara kayalım, didaktik olalım ve söylev dili kullanalım istiyorlar herhalde. Bilirsiniz "ayran kabartmak" denir buna…Gelişmemiş okuyucuda bu vardır. Hedefe dürbünle bakmak gibi bir şey bu. Yürümeye başlarsan, ne uzun yollardan geçmen gerekir."

  • 7
  • 13
"ACABA ZOR ANLAŞILIR ŞİİRLER Mİ VAR YOKSA ZOR ANLAYAN ŞİİR OKUYUCULARI MI?"
ACABA ZOR ANLAŞILIR ŞİİRLER Mİ VAR YOKSA ZOR ANLAYAN ŞİİR OKUYUCULARI MI?

Zarifoğlu, şiir okuyucusundan beklediği kültürel donanıma ait düşüncelerini Mehmet Nuri Yardım'ın kendisi ile Doğuş dergisi için yaptığı söyleşide de dile getirir. Mehmet Nuri Yardım'ın "Genellikle zor anlaşılır şiirler yazıyorsunuz, amacınız ne?" şeklindeki sorusuna şairin verdiği cevap ilginçtir:

'Şiir tarzım öyle. Zor anlaşılırlık bu şiirlerin kendisinde olmalı. Ben bir amaçla yola çıkıyor değilim. Şu da sorulabilir, acaba zor anlaşılır şiirler mi var, yoksa zor anlayan şiir okuyucuları mı? Doğrusunu isterseniz bu tartışmaya hiç heves duymuyorum."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN