Arama

İstanbul'un gözü: Ara Güler

Çektiği fotoğraflarla milletimizin görsel hafızasını güçlendiren Ara Güler, tek bir sanat alanına bağlı kalmayan çok yönlü bir ustaydı. Bir makine ile tarihi durdurmak olarak tanımladığı fotoğrafçılığı ile kendisinden sonra gelen pek çok nesile ağabeylik yapan Güler, yaşantısı boyunca hayat ve ölüm arasındaki o "ara" yı hep en yalın ve sade haliyle fotoğraflama gayreti içinde oldu.

▫ Cumhuriyet döneminin kuruluş yıllarına yansıyan görüntüleri tüm gerçeklik ve yalınlığı ile fotoğraflayan Ara Güler geriye geniş bir kültür hazinesi bıraktı.

▫ Bilhassa toplumsal yaşam, edebiyatçılar ve akan hayat üzerine verdiği eserleri bir toplumsal hafıza oluşmasına katkı sağladığı gibi milletimizin de adeta fotoğrafını çekti.

İyi fotoğrafın sırrı

▫ Ara Güler dünya genelinde kabul gören büyük bir fotoğrafçıdır. O'na göre fotoğraf içerisinde yalan olmayan, hayatın içinden gelen bir vesikadır.

▫ Genellikle tanımadığı ve aralarında bir yakınlık olmayan kişileri bilhassa fotoğraflayan Güler, sanat hayatı boyunca kurgu fotoğraf denilen stilden uzak durur.

Bir başka açıdan: Ara Güler'in hikayeciliği

▫ Fotoğrafı sadece bir resim olarak değerlendirmeyen Güler, bir fotoğrafçının diğer güzel sanatlar dallarıyla da yakın temas içerisinde olması gerektiğini savunur.

▫ Kısaca fotoğrafı hayatın en yalın halllerinden biri olarak kabul eden usta isim, hayata dair her türlü malumatın bilinmesini fotoğrafçılık için elzem sayar.

"Para kazanmak için bu işi yapıyorlar. İnsanları sevmiyorlar. İnsanlara birer obje olarak bakıyorlar. Ben onlarla oturuyorum, konuşuyorum, konuşurken halini anlamaya çalışıyorum, içlerinde olup fotoğraflarını çekiyorum. Ama onlar uzaktan teleobjektiflerle falan çalışırlar. Yaşamıyorlar. "

▫ Sözleri ile yeni nesiller için çıkarımda bulunan Ara Güler, adeta eskimez bir kılavuz, kurtarıcı bir reçete verir. Güler'in en büyük sırrı insanlara gösterdiği yakınlık ve ortaya çıkan halin en sade biçimde fotoğraflanmasıdır.

Ara Güler'in bilinmeyen belgeseli

Bazı başarıları

ASMP'ye kabul edilen tek Türk fotoğrafçısı oldu

Camera Dergisi'nde adına bir özel sayı basıldı

▫ 1972'de Paris'te sergi verdi

▫ 2016'da Leica Hall of Fame Ödülü'ne layık görüldü.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN