Arama

10 maddede İbn Rüşd kimdir?

Tarihte derin bir tesir bırakan fıkıh bilgini İbn Rüşd, Avrupa'da "Averroes" adıyla tanındı. Farabi, İbn-i Sina, İmam-ı Gazali ve Batı filozoflarının eserlerini inceleyerek, Aristo'nun görüşlerini inceden inceye tetkik edip, çeşitli açıklamalar yazdı. Pasteur'dan önce mikrobik hayat üzerinde durdu, kan dolaşımının şemasını ana hatlarıyla göstererek, tıp doktoru William Harvey'e öncülük etti. Sizler için, doğum yıl dönümünde, ömrünü ilimle geçiren ve arkasında birçok eser bırakan İbn Rüşd'ün hayatını 10 maddede listeledik.

"Alemdeki tertip, nizam ve neticelerin, nedenler üzerine kurulmuş olması esası, varlıkların ilim ve hikmete dayanan birer eser olarak meydana geldiğine delil teşkil eder."

Tıp tarihine damga vuran 5 Müslüman alim

  • 4
  • 15
İslam dünyasında tehafüt geleneğini oluşturdu
İslam dünyasında tehafüt geleneğini oluşturdu

İslam felsefesi içinde, doğa felsefesinin etkisinden sonra başlayan rasyonalist felsefe eğiliminin sistemli hale gelmesi ve genel itibarıyla Aristocu fikirlerinin baskın olduğu okul olarak kabul edilen Meşşaiyyun felsefesinin son temsilcisi ve aynı zamanda İslam dünyasının büyük filozoflarından olan İbn Rüşd, Gazali'nin yazdığı "Tehafütü'l- Felasife" (Filozofların Tutarsızlığı) isimli eserine karşılık olarak, "Tehafütü't- Tehafüt (Tutarsızlığın Tutarsızlığı)" adlı esere imza attı.

Bu eseriyle, Gazali'nin İslam dünyasında felsefe ve filozoflara yönelik ortaya koyduğu olumsuz tutumu sarsan İbn-i Rüşd, bu çalışmasından sonra İslam dünyasında "tehafüt" (dengesizlik-tutarsızlık) geleneğini oluşturdu.

  • 5
  • 15
Batı'da "Aristo yorumcusu" olarak bilindi
Batı’da  Aristo yorumcusu olarak bilindi

Aristo ve Eflatun'un felsefesini uzlaştırmaya çalışan İbn Rüşd, din ve felsefeyi aynı kaynaktan beslenen iki ayrı alan olarak gördü. İbn Rüşd'e göre din vahiy ürünüyken, felsefeyi ise insan aklının ürünü olarak değer gördü, fakat her ikisinin de kaynağının aynı olduğunu savundu.

Batı dünyasında hiçbir Müslüman bilginin sahip olamadığı ün ve şöhrete erişen İbn Rüşd, Batı'da doktor olarak tanınsa da daha çok "Aristo yorumcusu" olarak bilindi.

İbn Rüşd'ün metodundaki unsurlar

"Nerde olursak olalım ilim ana yurdumuzdur, cehalet yabancı bir yer."

  • 7
  • 15
Tıp sahasında yaklaşık 16 eser verdi
Tıp sahasında yaklaşık 16 eser verdi

Tıbbın bir dalı olan anatomiye de iyi derecede vakıf olan İbn Rüşd, insanı, Allah'ın varlığına götüren bir delil ve vasıta olarak tanımlayıp, bunu birçok şekillerde başardığını da her fırsatta dile getirdi.

Eserlerini yüzyıllar boyunca Avrupa'da okutan birçok Batılı bilgini düşünceleriyle etkilemeyi başaran İbn Rüşd, tıp sahasında yaklaşık 16 eser verdi. Bunlar arasında en tanınmış olan kitabı "El Külliyat Fi't Tıbb", Latinceye tercüme edilerek, yüzyıllarca Avrupa üniversitelerinde ders kitabı olarak okutuldu.

Matematik ilmine yön veren 10 Müslüman alim

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN