Arama

Mustafa Özcan
Haziran 28, 2020
Kasım abisiz bir Kurban

Kimi rüyalarda 2020 yılı Fil yılı olarak görülüyor. Ramazan günlerinde korona virüsünden dolayı camilere gidemedik ve teravih namazlarını evde eda etmek zorunda kaldık. Hac ise beklendiği gibi tatil edildi çok az bir katılımlı eda edilecek. Elbette hac kurban ile hac günleri aynı. Hacca yazılı değildik dolayısıyla ötelerden bir davet beklemiyorduk. Bununla birlikte son yıllarda kurbanlarımızı hisseli bir biçimde bizim memleketli daha doğrusu Göynük'ten Sebzeci Ali abinin köprü olduğu ve tanıştırdığı Kasım Kurt abi ve tensip ettikleriyle birlikte kesiyorduk. Herhangi bir sağlık sorunu olmamasına rağmen son sıralarda ani gelişmelere bağlı olarak bir iki defa ameliyat geçirdi. Sonuncusunu ise geçiremedi. Tabir caizse neşter altında kaldı veya ameliyat masasından kalkamadı. Uzaktan da olsa durumunu takip ediyorduk. Öleceği aklıma gelmemişti doğrusu. 27/6/2020 tarihinde yine Sebzeci Ali abi aradı ve acı haberi verdi. Kasım Kurt abi kalp sektesinden veya krizinden dolayı hastaneye yatırılmış ve ameliyata alınmıştı ama kanamaları durdurulamadığından ya da kan kaybından dolayı Hakkın rahmetine kavuşmuştu. Şunun şurasında kurbana birkaç hafta kalmıştı ve Kasım abi ile yine mutat bir biçimde kurban kesmeyi umuyorduk. En azından gönlümüzden böyle geçiriyorduk. Tam da kurbanın arifesinde Hakk'ın rahmetine kavuşmuş oldu. Mevsimin İsmail'i olarak önden yürüdü ve Hakk'a kavuştu. Vefatı hem kurban arifesine denk geldi hem de kan kaybı vesilesiyle ruhunu teslim etti. Birlikte yeni bir kurban kesemedik ama kendisi önden kurban olarak gitti. Mutmain ve teslim olmuş bir sinesi ve gönlü vardı. Olgunluğu simasına yansımıştı. Bu ivazsız garazsız güven veren bir sima idi.

Onu çok sevdik, geç tanıdık ve erken kaybettik. Çocukluğumdan beri yaşlı kuşakla ünsiyet kurarım. Sakarya'dan Lütfi Dede, Ali Taşçeken bunlar arasındaydı. Erzincan'ın Halid-i Bağdadi'nin halifelerinden bir Terzi Babası varsa Sakarya'nın da Erzincan'daki kadar meşhur olmasa da yine aynı ekolden gelen bir terzi babası vardı. O Ali Taşçeken'di. Kasım abiyi merhum Ali Taşçeken ya da Sakarya'nın terzi babasına çok benzetirim. Kasım abinin mesleği ise Konya usulü etli ekmek ve pide imalatı idi. Bir zamanlar geçimini böyle temin etmişti. Benim için onların ortak kaderleri vardı. Bir gün Şirinevler Ulu Cami'nin çayhanesinde tek başıma otururken telefonum çaldı ve arayan birader İbrahim Özcan'dı. Bana acı haberi vermek için aramıştı. Son yıllarını biraz yatalak geçiren Ali abimiz Hakk'a yürümüştü. Cenazesi ikindi namazına müteakip Sakarya Aziziye Camii'nden kaldırılacaktı. Hemen otogara yöneldim ve ikindi namazı olmadan ve herkesten evvel Aziziye Camii'ne yetiştim yani herkesten öndeydim. Bu olsa olsa samimi dostluğun kerameti idi. Beni Ali abinin son yolculuğuna kader çekmişti ve yarışta herkesi geçmiştim. Allah kendisi için gelişen bu muhabbetimizi böyle ödüllendirmişti. Ali abinin ölüm haberini Ulu Cami'de almıştım. Kasım Kurt abi de pazartesi günü yani 29/6/2020 tarihinde ikindi namazına müteakip kılınacak cenaze namazıyla birlikte buradan ahirete, Yüce Dost'a doğru son yolculuğuna çıkacak. Kasım abi yaşlı dediysem de pek yaşlı sayılmazdı ama olgunluğu onu olduğundan biraz daha büyük ve yaşlı gösteriyordu.

Son yıllarda tanıdığım en efendi ve kibar ve ahlak timsali bir insandı. Kurbandaki telaşsız ve sabırlı hali detaylara takılmaması, diğerkamlığı onun olgunluğunun işaretlerinden idi. Dolayısıyla azalan örnekleri arasında yerinin doldurulması kolay olmayacaktır. Allah'ın inayetiyle Bir Hızır gelir ve dünyamızı yeşillendirirse başka.

Sakarya'da yaşlı kuşaktan kendime fazlasıyla dost edinmiştim. Çoğu hakkın rahmetine kavuştu. İstanbul'da ise teklifsiz gidip geldiğimiz insanlardan birisi rahmetli Ahmet Ramaslı idi. Bazen dünya kasvetinden teselli bulmak için yanına gider ve içimiz açılır ve tazelenirdik. Kasım abi ise yeri doldurulamaz kurban ortaklarımızdandı. Bazen Şirinevler Ulu Camii çay ocağında buluşur ve hasret giderirdik. Kasım abi kamuoyuna mal olmuş veya tanınmış birisi değildi. Ama emsallerinin azaldığı bir dünyada ahlaken numune-i imtisal birisiydi. Bilinmelidir ki, dünya onun gibi görünmez sütunlarla ayakta duruyor. Allah'ın boyasıyla boyanmış bir insandı.

2020 gerçekten de ağır geçiyor. Ramazan'da camilerin kapalı olması ve hac menasikinin büyük çapta tatil edilmesi iki manevi mahrumiyeti temsil ediyor. Bizim için bir üçüncüsü daha var. Kurban ortağımızdan mahrum kalmak. İnşaallah Cenab-ı Hak bu mahrumiyetleri daha hayırlı mükafatlarla telafi eder. Bu Allah için zor ve çetin değildir.

Velhasıl kurban ortağımız Kasım Kurt abimiz zamanın İsmail'i olarak önden gitti. Uğurlar olsun.

Mustafa Özcan

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN