Arama

Mustafa Özcan
Aralık 8, 2018
Bir Evanjelik ve bir Hristiyan Demokrat!

Evanjelizm siyasi yansımaları olan dini bir akım. 1980'li yıllardan beri Cumhuriyetçi kadrolar üzerinden Amerikan siyasetine damgasını vuruyor. Yapıcı değil, bigot denilen ve dini faşizmi çağrıştıran bir akım. Şimdi Trump-Mike Pence ikilisiyle temsil ediliyor. Hristiyan demokratlar ise siyasi bir hareket ve özellikle de Avrupa'ya mahsus. II. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa kıtasında yaygınlaşmıştır. Evanjelizmin popülist gurusu Trump'ı en iyi tasvir edenlerden birisi bir pazarlamacı. Tasvir ve değerlendirmesiyle adeta hedefi on ikiden vuruyor. Dünya Pazarlama Zirvesi sonrası konuşan Prof. Dr. Philip Kotler dilini sakınmadan zülfiyare dokunmuş. Türkiye'yi överken Trump idaresinden yakınıyor.

Dünyaca ünlü yönetim ve pazarlama gurusu Prof. Dr. Philip Kotler, İstanbul ve Türkiye'nin çok özel ve güçlü bir marka olduğunu vurgulayarak, "ABD'li dostlarımla konuşuyorum; Paris'e gitmekten sıkıldılar. İtalya'ya da gidebilirler ama buraya gelmek istiyorlar. İstanbul çok özel bir marka ama markanızı bir satışçı gibi pazarlamanız gerekiyor. Türkiye hakkında kısa ve öz mesajınız olmalı. İstanbul'dan sevgilerle gibi. Kültürünüz dünya tarafından merak ediliyor. İddianız var, gelenek var, istek var, gideceğiniz yön var." demiştir.

Kotler, gümrük tarifelerini yükseltmenin ABD'yi başarıya götürüp, götürmeyeceği sorusuna yönelik şunları söyledi: "Trump pek çok bakımdan çok çelişkili bir kişi. ABD'yi böldü. Ülkenin yarısı onu indirmek ve cezalandırmak istiyor. Egoist, bencil bir adam ve hiçbir şey bilmiyor. Herhangi bir şey okumuyor ve kimseyi dinlemiyor. Sürekli duvarlar örüyor ama insanlar paraşütlerle, dronlarla gelecek. Öyle bir dönüşüm olacak ki... Trump geçici."

Üç beş kelime ile Trump'ı özetlemiş. Ardından da 'Abbas yolcu' kabilinden insanın yüreğini soğutan ifadeler kullanıyor.

Madalyonun diğer yüzünde ise model bir şahsiyet olarak Hristiyan Demokratları temsil eden ve 18 yıldır Almanya'yı yöneten Hristiyan Demokrat eğilimden gelen Merkel var. Türkiye ile inişli çıkışlı ilişkilere sahip oldu. Almanya'nın yumuşak gücünü temsil etti. Evanjelik markalı Trump ile de yıldızları hiç barışmadı. Veda töreninde ve devir teslim töreninde Hristiyan Demokrat olarak ilkelerine vurgu yaptı.

Almanya'da Başbakan Angela Merkel dün 18 yıl sonra Hristiyan Demokrat Birliği Partisi'nin genel başkanlığını bıraktı. Merkel'in yerine, 'Mini Merkel' lakaplı parti genel sekreteri Annegret Kramp-Karrenbauer seçildi.

Merkel, "Bu görev benim için büyük bir onurdu" sözleriyle biten konuşmasının ardından sekiz dakika boyunca delegelerden alkış aldı. Merkel bu anlarda gözyaşlarına hâkim olamadı.

Konuşmasının can alıcı noktası kriterlerine vurgu yaptığı bölümdü. Partisi Hristiyan Demokratları Batılı değerlere sahip çıkmaya ve insan onurunun dokunulmazlığını hep en önde tutmaya çağıran Merkel şöyle konuştu: "Biz Hristiyan Demokratlar sınır koyarız, ama asla kimseyi dışlamayız. Biz Hıristiyan Demokratlar tartışırız, ama asla kimseyi kimseye karşı kışkırtmayız. Biz insan onurunun dokunulmazlığında ayrım yapmayız. Biz kimseyi kimseye karşı kullanmayız." Bunlar alkışlanacak ve yapıcı sözler. Margaret Thatcher, Indra Gandi ve Merkel gibi kadın siyasetçiler Mevdudi ve Mısırlı Muhammed Gazali'den tam not alabilecek kırattaki kadın yönetici zümresindendir. Merkel ile Trump, akil Hristiyan ile çılgın hristiyan arasındaki farkı ortaya koyuyor.

İlkeli insanlara can kurban!

Mustafa Özcan

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN