Babalar Günü Özel I Fikri Var
Baba, sırtımızı yasladığımız yıkılmaz dağ, çocukların ilk sığınağı. Karşılıksız sevgi abidesidir. Babaya...
Türkiye düşünce tarihinin önemli isimlerinden birini daha kaybetti. İlahiyatçı, akademisyen Prof. Dr. Emin Işık 83 yaşında vefat etti. Yakın dönem düşünce hayatımızın öncü isimleri arasında olan Emin Işık, yüzden fazla ilmi makalesiyle ilahiyat alanında önemli katkılarda bulunmuştu.
Onlarca ansiklopedi, yüzden fazla makale, birbirinden önemli eserlere sahip ilahiyatçı, akademisyen Prof. Dr. Emin Işık'ın her programı yakından takip edildi, eserleri yoğun ilgi gördü. İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü mezunu Işık, bir süre Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde de görev yaptı. Eser ve fikirleriyle birçok insana ışık tutan Emin Işık, 83 yaşında hayata gözlerini yumdu.
EMİN IŞIK KİMDİR?
Prof. Dr. Emin Işık, 1936'da Hatay'da dünyaya geldi. İlk dini eğitimini aynı zamanda köyün imamı olan babası Hoca Şemseddin Efendi'den alan Işık, Demirköprü Köyü İlkokulu'nda okuduktan sonra iki yıl Antakya Kur'an Kursu'nda Kur'an hafızlığı eğitimi aldı.
Işık, 1960'ta İstanbul İmam Hatip Okulu'nu, 1964'te ise İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü'nü bitirdi.
İstanbul İmam Hatip Okulu'nda 1965-1968 yılları arasında öğretmenlik yapan yazar, İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü'nde (Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi) Kur'an İlimleri ve Tefsir Ana Bilim Dalı'nda öğretim üyesi olarak görev yaptı.
DÜŞÜNCE TARİHİMİZİN ÖNCÜ İSİMLERİ ARASINDAYDI
Emin Işık, Ebubekir İbnu'l Enbari'nin "Kitabu'l-Vakfi ve'l-İbtida" adlı eseri üzerinde yaptığı edisyon kritik çalışmasıyla doktorasını yaptı.
Yüzden fazla makale ile ansiklopedi maddesi kaleme alan Prof. Dr. Işık, 39 sene dört ay süren resmi hizmetin ardından 2001'de emekli oldu.
Prof. Dr. Emin Işık'ın makaleleri Fikir ve Sanatta Hareket, Tohum, İslam Medeniyeti dergileriyle Tercüman ve Ayrıntılı Haber gazetelerinde yayımlandı.
Işık'ın, Devleti Kuran İrade (1971), Kur'an'ın Getirdiği İrade (1974), Bilginler Konuşuyor (Suphi Saatçi, Abdülkadir Özcan, Altan Deliorman, Cezmi Eraslan, Durmuş Hocaoğlu ile, 2003), Belh'in Güvercinleri (2008), Aşkı Meşk Etmek (2010), Türk Düşüncesi (Abdullah Çiftçi, Abdullah Kederoğlu, Dilaver Cebeci, Yümni Sezen ile 2010), Nurettin Topçu - Çağdaş Bir Dervişin Dünyası (2019) kitapları bulunuyor.
Yakın dönem düşünce hayatımızın öncü isimleri arasında yer alan Prof. Dr. Emin Işık'ın Devleti Kuran İrade (1971) isimli eseri o yıllarda en çok ilgi gören eserler arasında yer aldı.
Yüzden fazla ilmî makale ve Ansiklopedi maddesi yazdı.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan FİKRİYAT veya fikriyat.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Baba, sırtımızı yasladığımız yıkılmaz dağ, çocukların ilk sığınağı. Karşılıksız sevgi abidesidir. Babaya...
Doğum; hepimizin yaşam boyu süren hikâyesinin başlangıcı... İlkin çevreyi fark ediyoruz hepimiz,...
Reflü hastalığı nedir? Reflü hastaları Ramazan’da nelere dikkat etmesi gerekir? Gastrit için...
"Kalp-damar hastaları oruç tutabilir mi? Ramazan ayında kalp hastalarının nelere dikkat etmesi...
Saliha Erdim Hanımefendi ile "evlilikte huzur" kavramını konuştuğumuz sohbetimizin son bölümünde...
Ümmetin gür sesi, şair, yazar ve fikir adamı Sezai Karakoç, 88 yaşında hayata veda etti. "Şehzadebaşında...