Arama

Doğu Türkistan'da yıllardır devam eden soykırım

Yayınlanma Tarihi: 16.05.2024 15:05 Güncelleme Tarihi: 16.05.2024 15:26

Çin, 1949 yılından beri Doğu Türkistan'daki Uygur kardeşlerimize sistematik bir katliam gerçekleştiriyor. Bu yüzden vatanlarından ayrılmak zorunda kalan birçok insan var. Çin zulmünün yakın tanıklarından biri de biri Münevver Özuygur. Fikriyat.com'a şahit olduklarını aktaran Özuygur, "keşke Doğu Türksitan'a bombalar yağsaydı burada da bir zulüm olduğunu dünya duysaydı” ifadelerini kullandı.

🔹 Doğu Türkistan, uzun yıllardır Türk dünyasının kanayan yarası... Çin, uyguladığı baskı ve zulmü günden güne artıyor ve buradaki Uygur Türkleri vatanlarından başka ülkelere göç etmek zorunda kalıyor. Çin zulmünün tanıklarından biri olan Münevver Özuygur ile Doğu Türkistan'daki Çin zulmünü ve İslam karşıtlığının geldiği noktayı konuştuk.

Sümeyye Gedizli: Doğu Türkistan'daki olaylardan en çok kimler etkileniyor?

Münevver Özuygur:

🔹 Savaşlar ve göçlerde en çok etkilenenler kadınlar var çocuklar oluyor. Doğu Türkistan'da erkekler şehit oluyor, savaşa katılıyor ya da hapishanelere alınıyorlar ama bunun en acısını anneler, kadınlar, çocuklar, yetim kalan çocuklar çekiyor. En etkili öyküleri de hanımlardan dinleyebiliriz. Çocuklar annelerinde hikaye dinleyerek büyüyor.

Sümeyye Gedizli: Doğu Türkistan'daki camilerin durumu nedir?

Münevver Özuygur:

🔹 Doğu Türkistan'daki camilerin hiçbiri devlet tarafından desteklenerek inşa edilmiş camiler değil. 2016'dan sonra 16 bin cami yıkıldı ya da işlevi değiştirildi. Bazıları içki evi ya da domuz ağılı yapıldı. O camileri de hayırsever kişiler kendi aralarında para toplayarak yaptırmıştı. Çin hükümetinin camileri yıkma gerekçesi "camiye gidecek kimsenin olmaması." Ama o camilerde namaz kılacak kimsenin olmamasının sebebi de yine kendileri. 18 yaş altındakiler giremezler, Çin Komünist Partisi'ne üye olanlar giremezler, devlet kurumunda çalışanlar giremezler, kadınlar giremezler, kim kalacak orada? Zaten kimse kalmadı. Camiye girenlere de giriş kartı olması lazım. Bu camiye giren kişi, öbür mahallenin camisine giremez.

Sümeyye Gedizli: Iydgah Camii ibadete açık mı?

Münevver Özuygur:

🔹 O camiyi şimdi müzeye dönüştürülmüşler ben de Kaşgar ziyaretimde bir kere gitmiştim. İçeri girmek istemiştim ama "kadınlar giremez" şeklinde bir yazı vardı. Ben öğrenciydim o zaman beni de almamışlardı. Ama erkekler cuma namazı kılıyorlardı sonra da camiyi tamamen müzeye çevirmişlerdi. Şimdi de yurt dışından gelen muhabirler yani gazetecilere "burada bir zulüm yok" demek için oyun çevirmek için ara sıra açıyorlarmış ama şimdi orada gerçekte namaz kılan kimse yok.

Konuk: Münevver Özuygur

Editör: Sümeyye Gedizli

Kamera: Serkan Hervenik

Kurgu: Ayşenur Akyol

💠💠💠

FİKRİYAT.COM SOSYAL MEDYADA!

Fikriyat'ı aşağıdaki sosyal medya adreslerinden takip edebilirsiniz;

👉 TWITTER

👉 INSTAGRAM

👉 FACEBOOK

👉 YOUTUBE 🔔

👉 Fikriyat.com mobil uygulamasını ise buradan indirebilirsiniz.

Görüş ve önerileriniz için bizlere ulaşabileceğiniz e-posta adresimiz:

fikriyat@fikriyat.com.tr

Haberin Devamı

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan FİKRİYAT veya fikriyat.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.


Turkuvaz olarak kişisel verilerinizi işliyor, aynı zamanda kanunlarda öngörülen teknik ve idari tedbirleri alarak bu verilerinizin korunması için elimizden gelen tüm çabayı gösteriyoruz. İşlenen kişisel verilerinize ilişkin aydınlatma metnine veri politikası sayfasını ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.
Hasidik Yahudi Gizemi

"Hasidik Yahudi Gizemi"

Gizli tüneller, kanlı yataklar, insanlık dışı görüntüler… Yakın zamanda New York’un Brooklyn...

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN