Arama

  • Anasayfa
  • Sağlık
  • Adaçayı faydaları ile şaşırtıyor! Adaçayı nasıl yapılır? Adaçayı ne işe yarar?

Adaçayı faydaları ile şaşırtıyor! Adaçayı nasıl yapılır? Adaçayı ne işe yarar?

Adaçayı faydaları saymakla bitmeyen bir bitki. Adaçayı nasıl yapılır sorusunun cevabı ise merak edilen konulardan biri. Dünyanın farklı mutfaklarında baharat, ülkemizde ise daha çok çay olarak tüketilen adaçayı, özellikle alternatif tıpta tedavi amacıyla kullanılan bir bitki. Nane familyasına ait bir bitki olan adaçayı, hastalıkların tedavisinde yardımcı bir şifa kaynağı olarak sıklıkla tercih ediliyor. Peki, adaçayı faydaları nelerdir? Adaçayı neye iyi gelir? Adaçayı nasıl yapılır? Adaçayı ne işe yarar? Hamilelikte adaçayı içilir mi?

Adaçayı faydaları ile şaşırtıyor! Adaçayı nasıl yapılır? Adaçayı ne işe yarar?
Yayınlanma Tarihi: 4.4.2020 19:16:46 Güncelleme Tarihi: 04.04.2020 19:19

ADAÇAYI FAYDALARI NELERDİR?

Adaçayı faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Adaçayı insan sağlığı açısından önemli bir yere sahiptir. Yardımcı tedavi olarak sıklıkla tercih edilen adaçayı nane ailesine ait bir bitkidir.

Adaçayı, özellikle boğaz ağrısı, faranjit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı yardımcı tedavi olarak tercih edilir. Bunun yanı sıra cilde, beyne ve hafızaya da faydası olduğu vurgulanır. İşte adaçayının faydaları…

ADAÇAYI NASIL YAPILIR?

Adaçayı nasıl yapılır sorusu da sık soruluyor. Bir tutam adaçayını kaynamış suyun içine atıp birkaç dakika demledikten sonra içebilirsiniz.

Dikkat: Adaçayı gibi bitki çaylarını su ile kaynatarak hazırlamak, tüm faydasının yok olmasına neden olur. Yaklaşık 4 ila 6 dakika arasında demlenir, bundan daha fazla bekletmemeniz gerekir.

ADAÇAYI NE İŞE YARAR?

Adaçayı ayrıca ruhsal adaçayı yakma veya bulaşmada doğal bir temizlik maddesi, böcek ilacı olarak kullanılır. Bitki çayları genel olarak günde ortalama 1-2 bardaktan fazla tüketilmesi önerilmemektedir.

Bu yeşil adaçayı bitkisi; taze, kurutulmuş veya adaçayı yağı formunda mevcuttur ve çok sayıda sağlık yararına sahiptir.

ADAÇAYI FAYDALARI

Adaçayı günlük K vitamininin yüzde 10'unu karşılar. Adaçayı ayrıca az miktarda magnezyum, çinko, bakır ve A, C ve E vitaminleri içerir. Bu bitkinin kokusu bilindiği gibi oldukça güzel ve ferahlatıcıdır.

Dahası, bu aromatik baharat, hepsi faydalı sağlık etkilerinde rol oynayan kafeik asit, klorojenik asit, rosmarinik asit, ellagik asit içerir. Az miktarda tüketildiği için, adaçayı sadece ufak miktarda karbonhidrat, kalori, protein ve lif sağlar.

ADAÇAYI İYİ BİR ANTİOKSİDANDIR

Antioksidanlar, vücudunuzun savunmasını güçlendirmeye yardımcı olan ve kronik hastalıklara bağlı potansiyel olarak zararlı serbest radikalleri nötralize eden moleküllerdir. Adaçayı, vücudunuzda antioksidan görevi gören bitki bazlı kimyasal bileşikler olan 160'ın üzerinde farklı polifenol içerir.

Klorojenik asit, kafeik asit, rosmarinik asit, ellagik asit ve rutin - hepsi adaçayı içinde bulunur - düşük kanser riski ve gelişmiş beyin fonksiyonu ve belleği gibi etkileyici sağlık yararlarıyla bağlantılıdır.

ADAÇAYI AĞIZ SAĞLIĞINI DESTEKLER

Adaçayı, diş plağını destekleyen mikropları nötralize edebilen antimikrobiyal etkilere sahiptir.

Bir çalışmada, adaçayı temelli bir gargara, diş boşluklarına neden olmasıyla ünlü olan Streptococcus mutans bakterilerini etkili bir şekilde öldürdüğü gösterilmiştir Bir test tüpü çalışmasında, adaçayı bazlı bir uçucu yağın, boşluklara da neden olabilen bir mantar olan Candida albicans'ın yayılmasını öldürdüğü ve durdurduğu gösterilmiştir

Bir gözden geçirme, adaçayı boğaz enfeksiyonlarını, diş apselerini, enfekte diş etlerini ve ağız ülserlerini tedavi edebileceğini belirtti. Bununla birlikte, kapsamlı önerilerde bulunmak için daha fazla insan araştırması gerekmektedir.

ADAÇAYI KAN ŞEKERİ SEVİYESİNİ AZALTABİLİR

Ortak adaçayı yaprakları geleneksel olarak diyabete karşı bir çare olarak kullanılmıştır. İnsan ve hayvan araştırması, kan şekeri seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Bir çalışmada, adaçayı özü, spesifik bir reseptörü aktive ederek tip 1 diyabetli sıçanlarda kan şekeri seviyelerini düşürdü. Bu reseptör aktive edildiğinde, kandaki aşırı serbest yağ asitlerinin temizlenmesine yardımcı olabilir, bu da insülin duyarlılığını geliştirir.

ADAÇAYI BEYİN SAĞLIĞINI DESTEKLEYEBİLİR

Adaçayı, beyninizi ve hafızanızı çeşitli şekillerde desteklemeye yardımcı olabilir. Birincisi, beyninizin savunma sistemini tamponladığı gösterilen antioksidanlar olarak işlev görebilen bileşiklerle yüklüdür

Ayrıca, bellekte rolü olan kimyasal haberci asetilkolinin (ACH) bozulmasını durdurduğu görülüyor. ACH seviyeleri Alzheimer hastalığında düşmektedir.

ADAÇAYI 'KÖTÜ' LDL KOLESTEROLÜ DÜŞÜREBİLİR

Yüksek "kötü" LDL kolesterol, üç Amerikalıdan birini etkileyen önemli bir kalp hastalığı risk faktörüdür. Adaçayı, arterlerinizde birikebilecek ve potansiyel olarak hasara neden olabilecek "kötü" LDL kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir.

Bir çalışmada, adaçayı çayı günde iki kez tüketmek, sadece iki hafta sonra "iyi" HDL kolesterolü yükseltirken "kötü" LDL kolesterolü ve toplam kan kolesterolünü düşürdüğü görüldü.

ADAÇAYININ CİLDE FAYDALARI

Adaçayı, cilt yaşlanmasıyla mücadele edebilmektedir. Birkaç test tüpü çalışması, adaçayı bileşiklerinin kırışıklıklar gibi yaşlanma belirtileri ile mücadeleye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

EMZİREN ANNELER ADAÇAYI İÇEBİLİR Mİ?

Adaçayının yapılan araştırmalar sonucunda anne sütünü ciddi oranda azalttığı kanıtlanmıştır. Bu nedenle emziren annelerin bu bitkiden uzak durması önerilir.

HAMİLELİKTE ADAÇAYI İÇİLİR Mİ?

Uzmanlar gebeliğin ilk üç ayında adaçayı ve benzeri bitki çaylarını tüketirken dikkatli olunmasını hatta mümkünse hiç tüketilmemesini vurgulayarak önemli açıklamalarda bulunuyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN