Arama

Osmanlı'nın yardım eli: Zimem Defteri geleneği

Ramazan ayında maddi durumu iyi olan kimseler, herhangi bir dükkâna girip borçluların borcunu öderdi. Esas olan Allah rızasını kazanmaktır deriz ya hep. İşte bu cümlenin eyleme dökülmüş halidir zimem defteri. “Eski Defterler”in yeni bölümü ile karşınızdayız.

Osmanlı’nın yardım eli: Zimem Defteri geleneği
Yayınlanma Tarihi: 25.4.2021 12:04:17 Güncelleme Tarihi: 25.04.2021 12:10

ZİMEM DEFTERİ NEDİR?

🔸 Rahmet ayı olan Ramazan, hayatlarımıza dokunarak, dirlik ve heyecan kazandırır. Herkesin birbirinin hayrı için koşuşturduğu mübarek bir zaman dilimidir.

🔸 Şefkat ve merhamet medeniyeti olan Osmanlı'da on bir ayın sultanına özel pek çok adet bulunurdu. İşte bunlardan biriydi zimem defteri. Maddi durumu iyi olmayan mahalle sakinleri, alışverişlerini yaptıktan sonra ödemesini ay başında yapmak üzere veresiye defterine yazdırırdı. Osmanlı'da bu kitapçığa zimem defteri denirdi.

OSMANLI'DAKİ ZİMEM DEFTERİ GELENEĞİ

🔸Ramazan ayı gelince zenginler, tebdli kıyafetle esnafları dolaşır "Zimem defteriniz var mı?" diye sorardı. Esnaf bu defteri çıkarınca baştan, ortadan ve sondan belli sayfadaki ya da tüm defterdeki veresiyelerin hesaplamalarını yaptırır, ardından "Silin borçlarını, Allah kabul etsin." diyerek gerekli parayı verir, giderdi. Böylelikle zenginler hiç tanımadıkları insanların borçlarını öder kime yardım ettiğini bilmezdi. Bu güzel adetle zenginin mağrur, fakirin ise mahcup olması önlenirdi.

🔸 Osmanlı'nın zarif geleneği sayesinde yardım eden kişi, sadece Allah'ın rızasını kazanmak ve ihtiyacı olanın derdini gidermek amacıyla karşılıksız, riyasız olarak verdiklerini unutur; bu şuurla verebilmenin de bir lütuf olduğunu düşünerek şükrederdi. Borcu ödenen de zor döneminde kendisine gizlice sahip çıkan bu meçhul hayırsever için Allah'a dua ederdi.

Hayırda yarışmanın en zarif biçimi olan bu gelenek, "sağ elin verdiğini sol el bilmemeli" düsturunun yansımasıydı.

🔸Zimem defteri, Osmanlı'nın en güzel dayanışma ve yardımlaşma örneklerinden birini yansıtır. Toplumlar arasında gönül bağı oluşturan hazine değerindeki bu geleneklerin devam etmesi de bizlerin ona sahip çıkmasına bağlıdır.

On bir ayın sultanında zimem defteri geleneğini devam ettirmeye ne dersiniz?

🎥 "ESKİ DEFTERLER"İN DİĞER VİDEOLARINI BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZ 👇

Zahide'm türküsünün hüzünlü hikayesi

Onbeşlilerin hazin öyküsü

Monna Rosa şiirinin arkasındaki gizem

Cemil Meriç, gözlerini nasıl kaybetti?

Necip Fazıl'ın ilk pişmanlığı!

FİKRİYAT'IN DİĞER ÖZEL İÇERİKLERİNİ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Editör - Sunucu: Burcu Sandıkçı
Kamera - Kurgu: Ahmed Helal

_____________________________________________

FİKRİYAT.COM SOSYAL MEDYADA!

Dijital medyanın tüm mecralarında yer alan Fikriyat.com sosyal medyada da aktif olarak faaliyet gösteriyor.

Fikriyat'ı aşağıdaki sosyal medya adreslerinden takip edebilirsiniz;

👉 TWITTER

👉 INSTAGRAM

👉 FACEBOOK

👉 Fikriyat.com mobil uygulamasını ise buradan indirebilirsiniz.

TÜM ÇALIŞMALAR YOUTUBE KANALIMIZDA!

Fikriyat.com sitesinde ve mobil uygulamasında yer alan tüm video içeriklerini eş zamanlı olarak da youtube kanalımız üzerinden izleyebilirsiniz.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN