Arama

Gizemi çözülemeyen iddia: Paul öldü mü?

Beatles’ın efsane ismi Paul McCartney’e dair soru: Paul öldü mü? Dünyada bu soruya ‘evet’ diyecek azımsanmayacak sayıda insan var...

Gizemi çözülemeyen iddia: Paul öldü mü?
Yayınlanma Tarihi: 13.9.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 24.12.2018 11:38

Gelmiş geçmiş en büyük müzik grubu olarak tarihe geçen ve rock müziğin temellerini atan The Beatles, birçok müzik tarzını besleyen bir akım yarattı.

1960'ta John Lennon, Paul McCartney, George Harisson, Pete Best ve Stuart Sutcliffe isimli beş Liverpoollu genç, müzik yapmak için bir araya gelerek Beatles isimli bir grup kurdu. Daha sonra Pete Best ve Stuart Sutcliffe'ın toplulukla yollarını ayırması ve Ringo Starr'ın gruba dâhil olmasıyla, 50 yıl sonra bile popülerliğinden bir şey kaybetmek bir yana, onu sürekli perçinleyen efsane dörtlü ortaya çıktı.

Müzikal armonileri, şarkı sözleri, melodilerinin sıra dışılığı onları hep bir adım önde tuttu. Üstelik 1970'de dağılmalarına rağmen imza attıkları parçaları ve grubun dağılmasından sonra, tek tek üyelerin müzik kariyerleri ve özel hayatları sürekli gündemde kaldı.

Grubun, Paul McCartney tarafından yazılıp söylenen "Yesterday" adlı şarkısı müzik tarihinin en çok coverlanan şarkısı olarak arşivlere geçmiştir.

NASIL KURULDU?

Grubun kurucularından John Lennon 15 yaşındayken, teyzesi ona ilk gitarını hediye etti. Üstelik kısa sürede sıkılacağını umarak ve gitar çalarak hayatını sürdüremeyeceğini söyleyerek.

İki yıl sonra, Paul McCartney'le tanıştı. Bir yıl sonra Paul McCartney, George Harrison'ı Lennon'a tanıttı. Ardından, Stu Sutcliffe basçı olarak aralarına katıldı ve kurdukları grubun adının "The Silver Beatles" olmasını önerdi.

1960′ta "The Silver Beatles" olan grubun adı "The Beatles"a çevrildi. Bir yıl sonra da Ringo Starr gruba katıldı. Grubun ilk 45′liği olan "Love me do" 1962′de piyasaya çıktı. The Beatles ile dünya çapında başarı kazandılar, bazı eleştirmenler tarafından dünyanın gelmiş geçmiş en iyi grubu olarak nitelendirildiler. Kazandıkları ödülleri kendileri bile sayamıyorlardı.

"BEATLES İSA'DAN DAHA POPÜLER"

Filipinler'e gittikleri 1966 yılında, devlet başkanının grubu davet etmesinin ve Beatles'ın da resmi davetleri kabul etmediğini açıklamasının ardından, ülkeden ayrılırken yanlarına koruma verilmedi ve havaalanında saldırıya uğradılar.

Sonraki yıllarda Amerika'daki bir röportajında John Lennon o olay yaratacak sözü söyledi: "Beatles şu anda İsa'dan daha popüler!"

Her ne kadar espri olsun diye söylemişse de, bu söz elbette dokunduğu konu dolayısıyla toplumun büyük bir kesiminin tepkisiyle karşılaştı. Amerika'da büyük sorun yaratan bu açıklama sonrasında Beatles plakları yakılmaya başlandı.


Lennon daha sonra Amerikan basınına yaptığı açıklamada, "Eğer televizyon İsa'dan daha popüler deseydim muhtemelen yakamı kurtaracaktım. Ben, İsa'dan daha iyiyiz, mükemmeliz demiyorum veya karşılaştırmıyorum. Sadece söylediğim şekilde söyledim; ama yanlış bir ifadeydi ya da yanlış algılandı. Hepsi bu, bunun için üzgünüm din karşıtı bir söylem değildi. Hala bu kadar ne yanlış yapmış olduğumu tam olarak anlamıyorum. Size ne demek istediğimi anlatmaya çalıştım ama benden mutlaka bir özür bekliyorsanız ve bu sizi mutlu edecekse özür dilerim" dedi.

PAUL ÖLDÜ MÜ?

1967 yılında ortaya atılan bu ilginç şehir efsanesi, hızla yayılmaya başladı. Binlerce insan Paul'ün bir trafik kazasında öldüğüne inandı.

60'ların sonlarına doğru yankılanan bu söylenti, bir anda tüm dünyada yankılandı. Her şey Beatles'ın "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" albümünün çıkmasıyla başladı.

ABBEY ROAD ALBÜM KAPAĞI

Hint kültüründe ölümün simgesi çıplak ayaklardı. Albüm kapağında da Paul McCartney'nin ayakları çıplak oluşu oldukça dikkat çekiciydi.

Albüm kapağında soldaki aracın plakasında "28 IF" rakam ve harfleri yer alıyor. Bazılarına göre bunun anlamı: "Paul eğer ölmeseydi, bugün 28 olacaktı."

RINGO STARR'IN PAUL MCCARTNEY İTİRAFI

Hollywood Inquirer'da yayınlanan röportajda Ringo Starr, Paul McCartney'in aslında 1964 yılında hayatını kaybettiğini, ancak grubun hayranlarını kedere sokmamak için bu olayı gizleme kararı alarak, yerine çok benzeyen birini aldıklarını itiraf etmişti.

Hatta bu kişinin seçimi için gizli bir yarışma düzenlendi ve kazanan yeni McCartney William Shears Campbell olmuştu.

Bu ani gelişme üzerine zor bir kararla karşı karşıya kaldıklarını belirten Ringo Starr, ölümü gizleme kararı alarak yerine McCartney'e benzeyenler yarışmasının birincisi olan William Shears Campbell'ı Beatles'a dâhil ettiklerini itiraf etti.

PAUL ÖLÜ BİR ADAM, ONU ÖZLÜYORUZ

1968 tarihli "I'm So Tired" isimli şarkı, Beatles'ın popüler bir şarkısı. Fakat bu şarkının sözlerini anlamak biraz zor. Çünkü John Lennon, cümleleri tersten yazmıştı.

Şarkıyı ters çevirip dinlediğinizde John Lennon'ın "Paul is a dead man, miss him, miss him, miss him." (Paul ölü bir adam, onu özlüyoruz, özlüyoruz, özlüyoruz) dediğini anlıyoruz.

Çiçeklerle yazılmış "Beatles" yazısının altında yine çiçeklerle bir basgitar var. Buradaki basgitar 4 telli olması gerekirken 3 telli. Aralarından bir kişinin eksik olduğunu simgeliyor.

Ayrıca grubun önünde duran davulun üzerindeki "Lonely Hearts" yazısının tam ortasına bir ayna tutulduğunda "IONEIX he died" sözcüğü ortaya çıkıyor. Cenaze temasının hâkim olduğu bu kapakta genç üyelerin üzgün yüz ifadeleri dikkat çekiyor.

SON 24 YILDIR EN ZENGİN İSİM: PAUL MCCARTNEY

Tüm bu iddialar hâlen bir sonuca ulaşamasa da, müzik tarihinin en önemli gruplarından kabul edilen Beatles'ın eski solisti İngiliz şarkıcı Paul McCartney, ülkesi ve İrlanda'yı kapsayan En Zengin Müzisyenler Listesi'nde ilk sırada yer alıyor.

Sunday Times gazetesinin geleneksel raporuna göre Sir unvanlı McCartney eşi Nancy Shevell ile birlikte 680 milyon sterlinlik (1 milyar 900 milyon TL) bir servet sahibi.

McCartney böylece ilk olarak 1989'da 80 milyon sterlinlik serveti ile birinci sırasına oturduğu listedeki yerini yine koruyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN