Arama

Buğday'ın prömiyeri Saraybosna'da gerçekleştirildi

‘Bal’, ‘Süt’ ve ‘Yumurta’ üçlemesinin yönetmeni Semih Kaplanoğlu’nun senaryosunu yazıp yönettiği ve 5 yılda tamamladığı ‘Buğday’ın dünya prömiyeri, 23. Saraybosna Film Festivali'nde yapıldı. Kaplanoğlu ve senarist Leyla Ipekçi, "İnsana lazım olan her şeyin zaten doğada var olduğunu perdede göstermek istedik" dedi.

Buğday’ın prömiyeri Saraybosna’da gerçekleştirildi
Yayınlanma Tarihi: 14.8.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 14.08.2017 11:46

Yönetmen Semih Kaplanoğlu'nun 5 yılda tamamladığı "Buğday" adlı filminin dünya prömiyeri 23. Saraybosna Film Festivali'nde gösterildi. Festival kapsamında Ulusal Tiyatro'da düzenlenen programa, Kaplanoğlu ve filmin oyuncularının yanı sıra, çok sayıda Bosna Hersekli sanatçı, yönetmen ve yazar katıldı.

TEMEL MESELEYİ UNUTUYORUZ

Kaplanoğlu, düzenlediği basın toplantısında, 'Buğday' filmini bilim kurgu olarak adlandırmadığını söyledi: "Günümüz dünyasının sorunlarından birisi hep geleceğe atıfta bulunarak konuşuyoruz. Diyoruz ki 20 yıl sonra böyle olacak, 30 yıl sonra şöyle olacak. Aslında 20 veya 30 yıl sonra ne olacak derken aslında şu an yaşadığımız hayatın temel meselesini biraz unutuyoruz."


Ulusal Tiyatro'da düzenlenen geceye yoğun ilgii gösterildi. Basın toplantısında konuşan Semih Kaplanoğlu, "Günümüz dünyasının sorunlarından birisi hep geleceğe atıfta bulunarak konuşmak. İnsan, bugün çok parçalı bir halde, tek başına sadece kendi fıtratı ve doğduğu yere ait değil gibi ama bir yandan da birçok perdesi var. İşte o perdeleri aralamaya çalıştım" dedi. Filmin senaristi Leyla Ipekçi, "İnsana lazım olan her şeyin zaten doğada var olduğunu perdede göstermek istedik" diye konuştu.

Ulusal Tiyatro'da düzenlenen gösterime yönetmen Semih Kaplanoğlu, filmin oyuncuları ve çok sayıda sanatçı katıldı.


TASAVVUFİ VE FELSEFİ GÖNDERMELER VAR

Türkiye'de bulunan sinemaseverlerin merakla beklediği yapımda klasik anlatım kalıplarının dışına çıkan Kaplanoğlu, Kehf Suresi'nde geçen Hızır ile Musa menkıbesine dayanan bir arayış hikâyesini konu ediniyor.

Yapımı 5 yıl süren İngilizce filmde, seyircilere parlak kariyerini ve bildiği her şeyi terk eden bilim insanı Cemil Akman ile tohum genetiği uzmanı Prof. Dr. Suat Erin'in, girilmesi yasak 'ölü topraklar'da ne ektikleri sorusu yöneltiliyor.

Türkiye, Almanya, Fransa, İsveç ve Katar ortak yapımı 'Buğday'ın başrollerini Jean-Marc Barr, Ermin Bravo, Grigory Dobrygin ve Cristina Flutur paylaşıyor.


23. SARAYBOSNA FİLM FESTİVALİ

Bosna Hersek'te savaşın izlerini silmek ve başkent Saraybosna'yı yeniden kültür ve sanatın merkezi haline getirmek amacıyla düzenlenen Saraybosna Film Festivali'nin bu yıl 23'üncüsü düzenlendi. TRT'nin organizasyon partneri olduğu, 18 Ağustos'a kadar sürecek festivalde, 54 ülkeden 235 film sinemaseverlerin beğenisine sunulacak. Başkenti bir hafta boyuna "Avrupa'nın film kalbi" haline getiren festival, Balkanların en önemli kültürel etkinlikleri arasında gösteriliyor.

Finlandiyalı yönetmen Aki Kaurismaki'nin "The Other Side of Hope" filminin gösterimiyle başlayan festivalde, "Uzun Metrajlı Film" dalında yarışan "Buğday" filmi dışında, Arnavutluk-Yunanistan ortak yapımı "Daybreak", Romanya yapımı "Meda or The Not So Bright Side of Things", Bulgaristan yapımı "Directions", Yunanistan yapımı "Son of Sofia", Gürcistan yapımı "Scary Mother" ve "Hostages" filmleri de aynı kategoride yer alıyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN